Električna energija

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

foto: EPBiH

Objavljeno

30.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka termoelektrane na ugalj Tuzla 7. U Elektroprivredi BiH ističu da je presudom svako pravno dejstvo rešenja stavljeno van snage, a da je predmet vraćen ovom državnom telu na ponovno postupanje.

Sud BiH je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH da garancije Elektroprivrede BiH (EPBiH) za kreditno zaduženje za izgradnju bloka 7 u Termoelektrani Tuzla nisu u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći.

Sekretarijat Energetske zajednice je ranije pokrenuo spor s tvrdnjom da je projekat dobio nezakonitu državnu pomoć, što Vijeće za državnu pomoć zatim i potvrdilo, da bi u sada u najnovijem obrtu situacije Sud BiH odluku poništio.

Rešenje o nezakonitosti državne pomoći je tako stavljeno van snage, a predmet je vraćen pomenutom regulacionom telu na ponovno postupanje, po svim primedbama za svaki propust koji je učinjen u postupku donošenja.

Federalnom ministarstvu finansija je bilo naloženo da preduzme mere za povrat sporne državne pomoći, ali je ta odluka sada poništena

Tužbu je pokrenulo Federalno ministarstvo finansija, koje je davalac garancije. Ministarstvu finansija je bilo naloženo da preduzme mere za povrat navodno nezakonito dodeljene pomoći, ali je ta odluka sada poništena, saopštio je EPBiH. Kako ova kompanija navodi, Sud BiH je regulatorovu odluku poništio jer državna pomoć nije ni data na korištenje.

Sekretarijat Energetske zajednice prvobitno pokrenuo tužbu

Vijeće za državnu pomoć BiH je ranije rešenje donelo na osnovu odluke Ministarskog veća Energetske zajednice.

Sekretarijat Energetske zajednice je 2018. pokrenuo postupak protiv BiH prema kojem je Vlada Federacije BiH učinila prekršaj davanjem garancije, s obrazloženjem da je tako dovela EPBiH u povoljniji položaj u odnosu na druge učesnike koji bi se bavili istim poslom, a da garancija ima elemente državne pomoći jer nije data po tržišnim uslovima i da nije u skladu s pravilima Evropske unije.

EPBiH je za garancije Vladi FBiH uplatio 24,54 miliona evra

U EPBiH ističu da je garancija izdata pod istim tržišnim uslovima pod kojim bi i banka izdala bankarsku garanciju, u skladu sa zakonom BiH, svim procedurama i postupcima. EPBiH je za garanciju i za naknadu za njeno izdavanje Vladi FBiH uplatio 48 miliona konvertibilnih maraka (24,54 miliona evra) uz prihvatanje komercijalnih uslova. U pitanju je iznos koji bi morao biti plaćen bilo kojoj banci i uslovima koji bi morali biti prihvaćeni od bilo koje banke, saopštio je EPBiH.

Blok 7 na listi kapitalnih projekata EPBiH

EPBiH je takođe uvrstio blok Tuzla 7 u svoje kapitalne investicije. Preduzeće na svom sajtu navodi da je pokrenulo niz projekata za sigurnu energetsku budućnost, a da su među njima blok 7 u TE Tuzla od 450 megavata i blok 8 u termoelektrani Kakanj, takođe na ugalj.

Blok 7 bi zamenio zastarele kapacitete i proizvodio i električnu i toplotnu energiju za Tuzlu i okolne gradove, navodi EPBiH.

Međutim, izgradnja Tuzle 7 je još uvek daleko od početka. Glavni izvođač radova, kineski konzorcijum kompanija Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute (GGGC-GEDI), ranije je obavestio EPBiH da ne može u potpunosti da ispuni ugovor o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC).

Kao glavni razlog se navodi to što je General Electric (GE) otkazao ugovor i povukao se iz projekta. Trebalo je da obezbedi kotao, turbinu i generator. Vlada FBiH je zatim odbila predlog kineskog konzorcijuma da opremu isporuči drugi podizvođač.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. januar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

30. januar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. januar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. januar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.