Električna energija

Vlada Federacije FBiH zaustavila projekat termoelektrane na ugalj Tuzla 7

Vlada Federacije FBiH zaustavila projekat termoelektrane ugalj Tuzla 7

Foto: Vlada Federacije BiH

Objavljeno

14.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH je odbila predlog kineskog konzorcijuma, izvođača na projektu termoelektrane na ugalj Tuzla 7, da opremu isporuči drugi podizvođač. Pre toga je Savjet za državnu pomoć BiH preinačio raniju odluku i proglasio državnu pomoć nezakonitom. General Electric je još pre godinu dana otkazao ugovor za turbinu.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić kazao je da je entitetska vlada zvanično podržala državnu Elektroprivredu BiH – EPBiH i da nije prihvatila alternativnog podizvođača za projekat izgradnje bloka 7 termoelektrane Tuzla. „Pravni tim sa međunarodnom reputacijom“ će predložiti dalje korake u vezi s ovim poduhvatom, po njegovim rečima.

Odluka će biti prosleđena Parlamentu Federacije BiH, a konzorcijumu kineskih kompanija Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute će biti ponuđeno da nastavi realizaciju ugovora pod uslovima pod kojim je 2014. potpisan, dodao je Džindić.

Entitetska vlada je zadužila EPBiH da zatraži raskid ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC) ukoliko izvođač ne bude mogao da nastavi da ispunjava obaveze. Blok 7 je projektovan na 450 megavata.

Tuzla 7 ostala u ćorsokaku još pre godinu dana

Konzorcijum je zadužen da nabavi kotao, turbinu i generator. General Electric je još pre godinu dana otkazao ugovor, a ubrzo zatim najavio napuštanje tržišta proizvodnje struje iz uglja. Skoro u istom trenutku, Kina se obavezala da više neće finansirati takve projekte u inostranstvu.

Savjet za državnu pomoć BiH je pre nekoliko dana proglasio državnu pomoć dodeljenu projektu Tuzla 7 nezakonitom

Samo nekoliko dana pre vladinog poteza, Savjet za državnu pomoć BiH je preinačio raniju odluku i proglasio državnu pomoć dodeljenu projektu Tuzla 7 nezakonitom.

Denis Žiško iz Aarhus centra istakao je da energetski sektor zemlje sada mora da napravi zaokret i da dekarbonizaciju shvati ozbiljno. „Naši donosioci odluka moraju da ubrzaju uvođenje energije iz održivih i obnovljivih izvora i da se tome zaista posvete – više nemamo vremena za gubljenje na zagađujuće i skupe projekte“, istakao je.

Do brisanja projekta preostaju samo formalnosti

Vlada je prihvatila zaključke konsultanata i EPBiH da predloženi podizvođači ne zadovoljavaju uslove iz tenderske dokumentacije.

„Donošenje ove odluke je oduzelo previše vremena, ali ona je veoma dobrodošla. Završetak nesrećne sage Tuzla 7 je sada stvar formalnosti, a Bosna i Hercegovina konačno može da se okrene energetskom planiranju koje ima smisla iz ugla životne sredine i isplativosti“, izjavila je Pippa Gallop iz organizacije CEE Bankwatch, koja prati finansiranje klimatski nepovoljnih projekata.

Izgradnja bloka Kostolac B3 i rekonstrukcija TE Pljevlja, koje su u toku, mogle biti poslednji takvi projekti na Zapadnom Balkanu

Na celom Zapadnom Balkanu je od projekata termoelektrana na ugalj u izgradnji samo Kostolac B3 u Srbiji. Niz drugih je otkazan ili suspendovan, mada se neki u poslednje vreme izvlače iz naftalina. Zasad još ima izgleda za rekonstrukciju nekoliko blokova na Kosovu*, u Srbiji i BiH, a Crna Gora je ozvaničila početak radova na obnavljanju svoje jedine takve termoelektrane, u Pljevljima.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je ove nedelje da ne veruje da će projekat Ugljevik 3 biti sproveden. Njegova opaska je zabeležena neposredno nakon što je Centar za životnu sredinu iz Banjaluke saopštio da je tužio njegovo ministarstvo jer je mimo propisa i sporazuma sa Sekretarijatom Energetske zajednice izdalo ekološku dozvolu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bloka Tuzla 7 ugalj zaglavljen GE izasao

Projekat bloka Tuzla 7 na ugalj zaglavljen jer je GE izašao, otkrili zvaničnici

14. jul 2022. - Neimenovani izvori su naveli da izgradnja bloka 7 termoelektrane Tuzla verovatno neće biti nastavljena jer je GE otkazao isporuku opreme

Elektrane na ugalj Zapadnom Balkanu 2021 ekstremnim zagadivanjem zagadjivanjem vazduha

Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu 2021. nastavile s ekstremnim zagađivanjem vazduha

14. jul 2022. - Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu četiri godine zaredom ozbiljno krše propise Energetske zajednice o zagađivanju vazduha

Zemlje Zapadnog Balkana muce proizvodnju starim elektranama na ugalj

Zemlje Zapadnog Balkana se muče da održe proizvodnju u starim elektranama na ugalj

14. jul 2022. - Budući da su stare termoelektrane postale nepouzdane i da nema dovoljno uglja, zima će u više zemalja Zapadnog Balkana biti dugačka.

Federacija BiH produzava rad dve termoelektrane koje je obecala da zatvori

Federacija BiH hoće da produži rad dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj

14. jul 2022. - Vlada FBiH je je odluku donela na osnovu zahteva Elektroprivrede BiH i analize Ministarstva energije, rudarstva i industrije