Električna energija

Rešena dilema – EPS ne gradi novi blok u TE Kostolac B osim već aktivnog projekta sa Kinezima

EPS ne gradi jos jedan blok u TE Kostolac B, osim onog koji vec instalira sa Kinezima

Zorana Mihajlović, i Milorad Grčić obilaze gradilište blok B3 (foto: EPS)

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) ne namerava da gradi još jedan blok u Termoelektrani (TE) Kostolac B, osim bloka snage 350 megavata (MW) koji je sa kineskim partnerima počela da gradi krajem 2017. godine.

Pojedini mediji preneli su informaciju da EPS namerava da gradi novi blok u Termoelektrani Kostolac B i to na osnovu oglasa za javnu nabavku pod nazivom „TEKO B3: projektna dokumentacija i tehnička kontrola“ koji je objavila ova kompanija. Skraćenica TEKO B3 odnosi se na Termoelektranu Kostolac blok 3, s obzirom da ova termoelektrana ima već dva bloka.

Zabunu je izazvao tender koji je EPS objavio za projektnu dokumentaciju i tehničku kontrolu za blok B3

Samo ovaj detalj bio je dovoljan da se shvati da nije reč o novom bloku, već o onom koji za EPS gradi kineska kompanija CMEC (China Machinery an Engineering Corporation), a kredite je obezbedila kineska Eksim banka. Vrednost projekata 613 miliona dolara.

Zabunu je izazvalo ono što je EPS kao uslugu tražio na ovom tenderu, a to je između ostalog bio i Projekat za građevinsku dozvolu za pojedinu FC TEKO B3 (prim. aut. funkcionalnu celinu kojih u projektu ima 14), Idejno rešenje za izgradnju TE Kostolac B3, Idejni projekat za potrebe pribavljanja privremene građevinske dozvole ili odobrenja za izvođenje radova, Ažurirana Studija o proceni uticaja Projekta izgradnje TE Kostolac B3 na životnu sredinu, kao i Rudarski projekat za potrebe Projekta TEKO B3.

Gradnja bloka B3 u TE Kostolac je počela krajem 2017, ali se dokumentacija pribavlja fazno

Balkan Green Energy News je poslao pitanja EPS-u kako bismo razjasnili ovu situaciju, ali odgovore nismo dobili. Kako smo nezvanično saznali, gradnja bloka B3 u TE Kostolac se obavlja u više faza, pa se tako i prbavlja potrebna dokumentacija.

Inače, EPS je sredinom 2016. saopštio da će građevinska dozvola za blok B3 biti izdavana po fazama, i ukupno će ih biti 11. Početkom marta ove godine Željko Lazović, rukovodilac portfolija ključnih investicionih projekata u Sektoru za ključne investicione projekte, izjavio je da su do sada dobijene dozvole za deset sistema i dve dodatne dozvole se nalaze u procesu izdavanja u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je naveo, do sredine godine planirano je pribavljanje svih preostalih građevinskih dozvola i završetak svih projekata za izvođenje, preneo je Danas.

Kada je krenula gradnja krajem 2017 bilo je najavljeno da će blok biti završen 2020, ali jasno je da radovi kasne, što je delom i posledica pandemije. To su priznali i krajem 2020. prilikom obilaska gradilišta Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, i Milorad Grčić, vd direktor EPS-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. oktobar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. oktobar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. oktobar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. oktobar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.