Električna energija

Rešena dilema – EPS ne gradi novi blok u TE Kostolac B osim već aktivnog projekta sa Kinezima

EPS ne gradi jos jedan blok u TE Kostolac B, osim onog koji vec instalira sa Kinezima

Zorana Mihajlović, i Milorad Grčić obilaze gradilište blok B3 (foto: EPS)

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) ne namerava da gradi još jedan blok u Termoelektrani (TE) Kostolac B, osim bloka snage 350 megavata (MW) koji je sa kineskim partnerima počela da gradi krajem 2017. godine.

Pojedini mediji preneli su informaciju da EPS namerava da gradi novi blok u Termoelektrani Kostolac B i to na osnovu oglasa za javnu nabavku pod nazivom „TEKO B3: projektna dokumentacija i tehnička kontrola“ koji je objavila ova kompanija. Skraćenica TEKO B3 odnosi se na Termoelektranu Kostolac blok 3, s obzirom da ova termoelektrana ima već dva bloka.

Zabunu je izazvao tender koji je EPS objavio za projektnu dokumentaciju i tehničku kontrolu za blok B3

Samo ovaj detalj bio je dovoljan da se shvati da nije reč o novom bloku, već o onom koji za EPS gradi kineska kompanija CMEC (China Machinery an Engineering Corporation), a kredite je obezbedila kineska Eksim banka. Vrednost projekata 613 miliona dolara.

Zabunu je izazvalo ono što je EPS kao uslugu tražio na ovom tenderu, a to je između ostalog bio i Projekat za građevinsku dozvolu za pojedinu FC TEKO B3 (prim. aut. funkcionalnu celinu kojih u projektu ima 14), Idejno rešenje za izgradnju TE Kostolac B3, Idejni projekat za potrebe pribavljanja privremene građevinske dozvole ili odobrenja za izvođenje radova, Ažurirana Studija o proceni uticaja Projekta izgradnje TE Kostolac B3 na životnu sredinu, kao i Rudarski projekat za potrebe Projekta TEKO B3.

Gradnja bloka B3 u TE Kostolac je počela krajem 2017, ali se dokumentacija pribavlja fazno

Balkan Green Energy News je poslao pitanja EPS-u kako bismo razjasnili ovu situaciju, ali odgovore nismo dobili. Kako smo nezvanično saznali, gradnja bloka B3 u TE Kostolac se obavlja u više faza, pa se tako i prbavlja potrebna dokumentacija.

Inače, EPS je sredinom 2016. saopštio da će građevinska dozvola za blok B3 biti izdavana po fazama, i ukupno će ih biti 11. Početkom marta ove godine Željko Lazović, rukovodilac portfolija ključnih investicionih projekata u Sektoru za ključne investicione projekte, izjavio je da su do sada dobijene dozvole za deset sistema i dve dodatne dozvole se nalaze u procesu izdavanja u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je naveo, do sredine godine planirano je pribavljanje svih preostalih građevinskih dozvola i završetak svih projekata za izvođenje, preneo je Danas.

Kada je krenula gradnja krajem 2017 bilo je najavljeno da će blok biti završen 2020, ali jasno je da radovi kasne, što je delom i posledica pandemije. To su priznali i krajem 2020. prilikom obilaska gradilišta Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, i Milorad Grčić, vd direktor EPS-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste