Električna energija

BiH blokirala gradnju bloka 7 u TE Tuzla

vijece za drzavnu pomoc tuzla 7 energetska zajednica

TE Tuzla (foto: EPBiH)

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Gradnja sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla naišla je na još jednu prepreku, a to je odluka Savjeta za državnu pomoć Bosne i Hercegovine da je reč o projektu koji je dobio nezakonitu državnu pomoć. Ugovor o realizaciji projekta Tuzla 7, snage 450 megavata, potpisan je 2014. godine.

Savjet za državnu pomoć Bosne i Hercegovine poništilo je svoju odluku iz 2018. kojom je utvrdilo da je garancija Federacije BiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kredit Elektroprivredi BiH (EPBiH) za gradnju termoelektrane Tuzla 7 ne predstavlja državnu pomoć, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Nakon argumentacije Sekretarijata u okviru prekršajnog postupka koji ova institucija vodi protiv BiH od 2019, Savjet za državnu pomoć je, kako se navodi, sada odlučilo da garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć koju je Federalno ministarstvo finansija dužno da naplati.

Sekretarijat: Savjet uvažilo naše argumente

Sekretarijat je istakao da je ovom odlukom Savjet za državnu pomoć završen postupak koji je formalno okončan odlukom Ministarskog veća Energetske zajednice iz 2021. u kojoj je rečeno da je BiH nije ispunila obaveze iz člana 18. Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, koji se odnosi na zabranu državne pomoći.

Savjet za državnu pomoć je donošenjem odluke je otklonio ovo kršenje Ugovora i obezbedio usklađenost sa pravnom tekovinom EU, naveo je Sekreatarijat, i dodao da je nakon odluke Vijeća BiH dužna da povuče garanciju.

Zastoj zbog odlaska Amerikanaca

Inače, sedmi blok u TE treba da izgrade kineske kompanije Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute, a odobreni kredit vredan je 614 miliona evra. Gradilište je spremno još od novembra 2020, ali malo toga je urađeno jer je iz posla izašla američka firma General Electric, jedan od dobavljača opreme.

Međutim, EPBiH je saopštila da namerava da nastavi projekat i da traži najbolje rešenje da to uradi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. jul 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. jul 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. jul 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. jul 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji