Električna energija

BiH blokirala gradnju bloka 7 u TE Tuzla

vijece za drzavnu pomoc tuzla 7 energetska zajednica

TE Tuzla (foto: EPBiH)

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Gradnja sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla naišla je na još jednu prepreku, a to je odluka Savjeta za državnu pomoć Bosne i Hercegovine da je reč o projektu koji je dobio nezakonitu državnu pomoć. Ugovor o realizaciji projekta Tuzla 7, snage 450 megavata, potpisan je 2014. godine.

Savjet za državnu pomoć Bosne i Hercegovine poništilo je svoju odluku iz 2018. kojom je utvrdilo da je garancija Federacije BiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kredit Elektroprivredi BiH (EPBiH) za gradnju termoelektrane Tuzla 7 ne predstavlja državnu pomoć, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Nakon argumentacije Sekretarijata u okviru prekršajnog postupka koji ova institucija vodi protiv BiH od 2019, Savjet za državnu pomoć je, kako se navodi, sada odlučilo da garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć koju je Federalno ministarstvo finansija dužno da naplati.

Sekretarijat: Savjet uvažilo naše argumente

Sekretarijat je istakao da je ovom odlukom Savjet za državnu pomoć završen postupak koji je formalno okončan odlukom Ministarskog veća Energetske zajednice iz 2021. u kojoj je rečeno da je BiH nije ispunila obaveze iz člana 18. Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, koji se odnosi na zabranu državne pomoći.

Savjet za državnu pomoć je donošenjem odluke je otklonio ovo kršenje Ugovora i obezbedio usklađenost sa pravnom tekovinom EU, naveo je Sekreatarijat, i dodao da je nakon odluke Vijeća BiH dužna da povuče garanciju.

Zastoj zbog odlaska Amerikanaca

Inače, sedmi blok u TE treba da izgrade kineske kompanije Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute, a odobreni kredit vredan je 614 miliona evra. Gradilište je spremno još od novembra 2020, ali malo toga je urađeno jer je iz posla izašla američka firma General Electric, jedan od dobavljača opreme.

Međutim, EPBiH je saopštila da namerava da nastavi projekat i da traži najbolje rešenje da to uradi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

5. jul 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

5. jul 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

5. jul 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

5. jul 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana