Električna energija

BiH blokirala gradnju bloka 7 u TE Tuzla

vijece za drzavnu pomoc tuzla 7 energetska zajednica

TE Tuzla (foto: EPBiH)

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Gradnja sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla naišla je na još jednu prepreku, a to je odluka Savjeta za državnu pomoć Bosne i Hercegovine da je reč o projektu koji je dobio nezakonitu državnu pomoć. Ugovor o realizaciji projekta Tuzla 7, snage 450 megavata, potpisan je 2014. godine.

Savjet za državnu pomoć Bosne i Hercegovine poništilo je svoju odluku iz 2018. kojom je utvrdilo da je garancija Federacije BiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kredit Elektroprivredi BiH (EPBiH) za gradnju termoelektrane Tuzla 7 ne predstavlja državnu pomoć, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Nakon argumentacije Sekretarijata u okviru prekršajnog postupka koji ova institucija vodi protiv BiH od 2019, Savjet za državnu pomoć je, kako se navodi, sada odlučilo da garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć koju je Federalno ministarstvo finansija dužno da naplati.

Sekretarijat: Savjet uvažilo naše argumente

Sekretarijat je istakao da je ovom odlukom Savjet za državnu pomoć završen postupak koji je formalno okončan odlukom Ministarskog veća Energetske zajednice iz 2021. u kojoj je rečeno da je BiH nije ispunila obaveze iz člana 18. Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, koji se odnosi na zabranu državne pomoći.

Savjet za državnu pomoć je donošenjem odluke je otklonio ovo kršenje Ugovora i obezbedio usklađenost sa pravnom tekovinom EU, naveo je Sekreatarijat, i dodao da je nakon odluke Vijeća BiH dužna da povuče garanciju.

Zastoj zbog odlaska Amerikanaca

Inače, sedmi blok u TE treba da izgrade kineske kompanije Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute, a odobreni kredit vredan je 614 miliona evra. Gradilište je spremno još od novembra 2020, ali malo toga je urađeno jer je iz posla izašla američka firma General Electric, jedan od dobavljača opreme.

Međutim, EPBiH je saopštila da namerava da nastavi projekat i da traži najbolje rešenje da to uradi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

5. jul 2022. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

5. jul 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

5. jul 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

5. jul 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta