Životna sredina

Osporena i treća ekološka dozvola za termoelektranu Ugljevik 3

Foto: Planirana lokacija za Ugljevik 3 (CZZS)

Objavljeno

12.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Povodom izdavanja ekološke dozvole zа projekat izgradnje i korištenja termoelektrane na ugalj Ugljevik 3, Centar za životnu sredinu (CZZS) podneo je tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske. Koncesija za projekat izgradnje dva postrojenja snage 700 megavata produžena je na 44 godine uprkos nepoštovanju sporazuma i međunarodnih konvencija, navode ekolozi.

Najnovija tužba protiv Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske usledila je nakon što je izdata i treća ekološka dozvola za projekat termoelektrane na ugalj Ugljevik 3. Prvu dozvolu je 2013. godine poništio sud, dok je druga, nakon poravnanja sa Energetskom zajednicom, ukinuta po službenoj dužnosti 2019. godine.

Iako je upravni spor protiv studije uticaja na životnu sredinu za projekat Ugljevik 3 još uvek u toku, resorno ministarstvo je investitoru izdalo ekološku dozvolu.

Kršenje međunarodnih obaveza i sporazuma

Pri donošenju treće ekološke dozvole, ministarstvo je zanemarilo preuzete međunarodne obaveze poput Sofijske deklaracije i Zelene agende za Zapadni Balkan, kao i sporazum o poravnanju sa Sekretarijatom Energetske zajednice, a takođe i Espo konvenciju o konsultacijama povodom prekograničnog uticaja na životnu sredinu, saopštio je CZZS.

„Za izgradnju konkretnog postrojenja potrebno je nekoliko godina. Uzimajući te činjenice u obzir, jasno je da dolazi do izvesnog kršenja Sofijske deklaracije, u kojoj stoji da Bosna i Hercegovina postaje karbon-neutralna država do 2050. godine, a predviđeno trajanje ovog postrojenja znatno premašuje 2050. godinu”, izjavio je Dragan Ostić, koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva” u ovoj organizaciji

U postupku izdavanja nove ekološke dozvole resorno ministarstvo je relativiziralo rad postojeće termoelektrane i jednostrano ocenilo da će njen budući rad biti usaglašen sa najvišim standardima zaštite životne sredine, napominju ekolozi.

Iz svega toga je izvedena ocena o usaglašenosti kumulativnog štetnog uticaja, a time i usaglašenost same ekološke dozvole sa pravnom tekovinom EU, naveli su u centru.

Resorno ministarstvo je prekršilo sporazum o poravnanju sa Sekretarijatom Energetske zajednice time što je bez konsultovanja s njim sprovelo proceduru nove procene uticaja, tvrdi CZZS.

Najave projekta

Prošle godine su China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningwell International objavile da su postigle sporazum o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) za projekat Ugljevik 3.

Dve turbine od po 350 megavata novog postrojenja Ugljevik 3 bi se nalazile pored postojeće termoelektrane u opštini Ugljevik, koja u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske.

Prema prethodnim najavama, postrojenje bi se snabdevalo ugljem sa obližnjih površinskih kopova Ugljevik istok 2 i Delići i trošilo bi 4,17 do 4,32 miliona tona uglja godišnje. Vrednost investicije je procenjena na 1,2 milijarde konvertibilnih maraka ili 613 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

12. jul 2022. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

12. jul 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

12. jul 2022. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

12. jul 2022. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve