Životna sredina

Osporena i treća ekološka dozvola za termoelektranu Ugljevik 3

Foto: Planirana lokacija za Ugljevik 3 (CZZS)

Objavljeno

12.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Povodom izdavanja ekološke dozvole zа projekat izgradnje i korištenja termoelektrane na ugalj Ugljevik 3, Centar za životnu sredinu (CZZS) podneo je tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske. Koncesija za projekat izgradnje dva postrojenja snage 700 megavata produžena je na 44 godine uprkos nepoštovanju sporazuma i međunarodnih konvencija, navode ekolozi.

Najnovija tužba protiv Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske usledila je nakon što je izdata i treća ekološka dozvola za projekat termoelektrane na ugalj Ugljevik 3. Prvu dozvolu je 2013. godine poništio sud, dok je druga, nakon poravnanja sa Energetskom zajednicom, ukinuta po službenoj dužnosti 2019. godine.

Iako je upravni spor protiv studije uticaja na životnu sredinu za projekat Ugljevik 3 još uvek u toku, resorno ministarstvo je investitoru izdalo ekološku dozvolu.

Kršenje međunarodnih obaveza i sporazuma

Pri donošenju treće ekološke dozvole, ministarstvo je zanemarilo preuzete međunarodne obaveze poput Sofijske deklaracije i Zelene agende za Zapadni Balkan, kao i sporazum o poravnanju sa Sekretarijatom Energetske zajednice, a takođe i Espo konvenciju o konsultacijama povodom prekograničnog uticaja na životnu sredinu, saopštio je CZZS.

„Za izgradnju konkretnog postrojenja potrebno je nekoliko godina. Uzimajući te činjenice u obzir, jasno je da dolazi do izvesnog kršenja Sofijske deklaracije, u kojoj stoji da Bosna i Hercegovina postaje karbon-neutralna država do 2050. godine, a predviđeno trajanje ovog postrojenja znatno premašuje 2050. godinu”, izjavio je Dragan Ostić, koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva” u ovoj organizaciji

U postupku izdavanja nove ekološke dozvole resorno ministarstvo je relativiziralo rad postojeće termoelektrane i jednostrano ocenilo da će njen budući rad biti usaglašen sa najvišim standardima zaštite životne sredine, napominju ekolozi.

Iz svega toga je izvedena ocena o usaglašenosti kumulativnog štetnog uticaja, a time i usaglašenost same ekološke dozvole sa pravnom tekovinom EU, naveli su u centru.

Resorno ministarstvo je prekršilo sporazum o poravnanju sa Sekretarijatom Energetske zajednice time što je bez konsultovanja s njim sprovelo proceduru nove procene uticaja, tvrdi CZZS.

Najave projekta

Prošle godine su China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningwell International objavile da su postigle sporazum o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) za projekat Ugljevik 3.

Dve turbine od po 350 megavata novog postrojenja Ugljevik 3 bi se nalazile pored postojeće termoelektrane u opštini Ugljevik, koja u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske.

Prema prethodnim najavama, postrojenje bi se snabdevalo ugljem sa obližnjih površinskih kopova Ugljevik istok 2 i Delići i trošilo bi 4,17 do 4,32 miliona tona uglja godišnje. Vrednost investicije je procenjena na 1,2 milijarde konvertibilnih maraka ili 613 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. jul 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. jul 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

12. jul 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

12. jul 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu