Životna sredina

Osporena i treća ekološka dozvola za termoelektranu Ugljevik 3

Foto: Planirana lokacija za Ugljevik 3 (CZZS)

Objavljeno

12.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Povodom izdavanja ekološke dozvole zа projekat izgradnje i korištenja termoelektrane na ugalj Ugljevik 3, Centar za životnu sredinu (CZZS) podneo je tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske. Koncesija za projekat izgradnje dva postrojenja snage 700 megavata produžena je na 44 godine uprkos nepoštovanju sporazuma i međunarodnih konvencija, navode ekolozi.

Najnovija tužba protiv Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske usledila je nakon što je izdata i treća ekološka dozvola za projekat termoelektrane na ugalj Ugljevik 3. Prvu dozvolu je 2013. godine poništio sud, dok je druga, nakon poravnanja sa Energetskom zajednicom, ukinuta po službenoj dužnosti 2019. godine.

Iako je upravni spor protiv studije uticaja na životnu sredinu za projekat Ugljevik 3 još uvek u toku, resorno ministarstvo je investitoru izdalo ekološku dozvolu.

Kršenje međunarodnih obaveza i sporazuma

Pri donošenju treće ekološke dozvole, ministarstvo je zanemarilo preuzete međunarodne obaveze poput Sofijske deklaracije i Zelene agende za Zapadni Balkan, kao i sporazum o poravnanju sa Sekretarijatom Energetske zajednice, a takođe i Espo konvenciju o konsultacijama povodom prekograničnog uticaja na životnu sredinu, saopštio je CZZS.

„Za izgradnju konkretnog postrojenja potrebno je nekoliko godina. Uzimajući te činjenice u obzir, jasno je da dolazi do izvesnog kršenja Sofijske deklaracije, u kojoj stoji da Bosna i Hercegovina postaje karbon-neutralna država do 2050. godine, a predviđeno trajanje ovog postrojenja znatno premašuje 2050. godinu”, izjavio je Dragan Ostić, koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva” u ovoj organizaciji

U postupku izdavanja nove ekološke dozvole resorno ministarstvo je relativiziralo rad postojeće termoelektrane i jednostrano ocenilo da će njen budući rad biti usaglašen sa najvišim standardima zaštite životne sredine, napominju ekolozi.

Iz svega toga je izvedena ocena o usaglašenosti kumulativnog štetnog uticaja, a time i usaglašenost same ekološke dozvole sa pravnom tekovinom EU, naveli su u centru.

Resorno ministarstvo je prekršilo sporazum o poravnanju sa Sekretarijatom Energetske zajednice time što je bez konsultovanja s njim sprovelo proceduru nove procene uticaja, tvrdi CZZS.

Najave projekta

Prošle godine su China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningwell International objavile da su postigle sporazum o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) za projekat Ugljevik 3.

Dve turbine od po 350 megavata novog postrojenja Ugljevik 3 bi se nalazile pored postojeće termoelektrane u opštini Ugljevik, koja u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske.

Prema prethodnim najavama, postrojenje bi se snabdevalo ugljem sa obližnjih površinskih kopova Ugljevik istok 2 i Delići i trošilo bi 4,17 do 4,32 miliona tona uglja godišnje. Vrednost investicije je procenjena na 1,2 milijarde konvertibilnih maraka ili 613 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu