Životna sredina

Termoelektrana Ugljevik planira proizvodnju gipsanih ploča

te ugljevik gips fabrika kinezi odsumporavanje

Potpisivanje ugovora (foto: RiTE Ugljevik)

Objavljeno

02.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Kineska firma Beijing New Building Materials (BNBM) izgradiće fabriku gipsanih ploča i proizvoda od gipsa koja će koristiti gips iz postrojenja za odsumporavanje termoelektrane Ugljevik. Inače, elektrana proizvodi oko 30 odsto električne energije u Republici Srpskoj.

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik je zavisno preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), a postrojenje za odsumporavanje je pušteno u rad oktobra 2020. godine. Tada je rečeno da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene sa 18 tona godišnje na 150 kilograma, što znači da će zagađenje vazduha iz ove elektrane na ugalj biti mnogo manje.

Beijing New Building Materials i RiTE Ugljevik potpisali su Sporazum o dugoročnoj saradnji i Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća i u vezi sa izgradnjom fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa. RiTE Ugljevik je saopštio da je reč o direktnoj kineskoj investiciji vrednoj 50 miliona evra, dok će fabrika zapošlјavati oko stotinu radnika.

Izgradnjom fabrike će biti osiguran plasman za gips koji je nusproizvod sistema za odsumporavanje

Čedomir Stojanović, v.d. direktora RiTE Ugljevik, izjavio je da je ova investicija od izuzetnog značaja za RiTE Ugljevik jer će izgradnjom fabrike biti obezbeđen plasman oko 250.000 tona gipsa, koji je inače nusproizvod sistema za odsumporavanje.

Fabrika gipsanih ploča i proizvoda od gipsa je značajan projekat za firmu BNBM u pogledu sprovođenja nacionalne politike „Pojas i put“ u Evropi, i kao takav uživa visoku reputaciju među čelnicima na svim nivoima, rekao je Jang Hu, direktor kancelarije firme Dongfang Electric International Corporation u BIH i član uprave privredne komore preduzeća sa kineskim kapitalom u BiH.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, rekao je da je ovo velika kineska investicija u privredu Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

2. mart 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

2. mart 2022. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

2. mart 2022. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

2. mart 2022. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona