Životna sredina

Termoelektrana Ugljevik planira proizvodnju gipsanih ploča

te ugljevik gips fabrika kinezi odsumporavanje

Potpisivanje ugovora (foto: RiTE Ugljevik)

Objavljeno

02.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Kineska firma Beijing New Building Materials (BNBM) izgradiće fabriku gipsanih ploča i proizvoda od gipsa koja će koristiti gips iz postrojenja za odsumporavanje termoelektrane Ugljevik. Inače, elektrana proizvodi oko 30 odsto električne energije u Republici Srpskoj.

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik je zavisno preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), a postrojenje za odsumporavanje je pušteno u rad oktobra 2020. godine. Tada je rečeno da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene sa 18 tona godišnje na 150 kilograma, što znači da će zagađenje vazduha iz ove elektrane na ugalj biti mnogo manje.

Beijing New Building Materials i RiTE Ugljevik potpisali su Sporazum o dugoročnoj saradnji i Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća i u vezi sa izgradnjom fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa. RiTE Ugljevik je saopštio da je reč o direktnoj kineskoj investiciji vrednoj 50 miliona evra, dok će fabrika zapošlјavati oko stotinu radnika.

Izgradnjom fabrike će biti osiguran plasman za gips koji je nusproizvod sistema za odsumporavanje

Čedomir Stojanović, v.d. direktora RiTE Ugljevik, izjavio je da je ova investicija od izuzetnog značaja za RiTE Ugljevik jer će izgradnjom fabrike biti obezbeđen plasman oko 250.000 tona gipsa, koji je inače nusproizvod sistema za odsumporavanje.

Fabrika gipsanih ploča i proizvoda od gipsa je značajan projekat za firmu BNBM u pogledu sprovođenja nacionalne politike „Pojas i put“ u Evropi, i kao takav uživa visoku reputaciju među čelnicima na svim nivoima, rekao je Jang Hu, direktor kancelarije firme Dongfang Electric International Corporation u BIH i član uprave privredne komore preduzeća sa kineskim kapitalom u BiH.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, rekao je da je ovo velika kineska investicija u privredu Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski