Životna sredina

Termoelektrana Ugljevik planira proizvodnju gipsanih ploča

te ugljevik gips fabrika kinezi odsumporavanje

Potpisivanje ugovora (foto: RiTE Ugljevik)

Objavljeno

02.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Kineska firma Beijing New Building Materials (BNBM) izgradiće fabriku gipsanih ploča i proizvoda od gipsa koja će koristiti gips iz postrojenja za odsumporavanje termoelektrane Ugljevik. Inače, elektrana proizvodi oko 30 odsto električne energije u Republici Srpskoj.

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik je zavisno preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), a postrojenje za odsumporavanje je pušteno u rad oktobra 2020. godine. Tada je rečeno da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene sa 18 tona godišnje na 150 kilograma, što znači da će zagađenje vazduha iz ove elektrane na ugalj biti mnogo manje.

Beijing New Building Materials i RiTE Ugljevik potpisali su Sporazum o dugoročnoj saradnji i Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća i u vezi sa izgradnjom fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa. RiTE Ugljevik je saopštio da je reč o direktnoj kineskoj investiciji vrednoj 50 miliona evra, dok će fabrika zapošlјavati oko stotinu radnika.

Izgradnjom fabrike će biti osiguran plasman za gips koji je nusproizvod sistema za odsumporavanje

Čedomir Stojanović, v.d. direktora RiTE Ugljevik, izjavio je da je ova investicija od izuzetnog značaja za RiTE Ugljevik jer će izgradnjom fabrike biti obezbeđen plasman oko 250.000 tona gipsa, koji je inače nusproizvod sistema za odsumporavanje.

Fabrika gipsanih ploča i proizvoda od gipsa je značajan projekat za firmu BNBM u pogledu sprovođenja nacionalne politike „Pojas i put“ u Evropi, i kao takav uživa visoku reputaciju među čelnicima na svim nivoima, rekao je Jang Hu, direktor kancelarije firme Dongfang Electric International Corporation u BIH i član uprave privredne komore preduzeća sa kineskim kapitalom u BiH.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, rekao je da je ovo velika kineska investicija u privredu Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. mart 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

2. mart 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

2. mart 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.