Životna sredina

Počelo redovno odsumporavanje u termoelektrani na ugalj Ugljevik

Odsumporavanje termoelektrani ugalj Ugljevik

Slika: RiTE Ugljevik

Objavljeno

29.10.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2020.

Komentari

0

Podeli

Pogon za odsumporavanje u RiTE Ugljevik konačno je pušten u redovan rad. Mitsubishi Power, koji je sproveo projekat, nedavno je iz Srbije dobio sličnu porudžbinu za termoelektranu na ugalj Nikola Tesla B.

Skoro godinu dana od početka probnog rada, Rudnik i termoelektrana Ugljevik je upravo preuzeo sistem za odsumporavanje od Mitsubishi Powera, koji se ranije zvao Mitsubishi Hitachi Power Systems. Izgradnja prečistača koštala je 85 miliona evra, a zajam je dobijen od Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Vršilac dužnosti generalnog direktora Čedomir Stojanović izjavio je da je ovo najveća investicija od puštanja elektrane u rad, 1985. godine. Po njegovim rečima, dogradnja omogućava još 20 godina rada i izgradnju fabrika.

Projekat pokrenut pre 11 godina

Emisije sumpor-dioksida su smanjene na 150 kilograma godišnje sa 18 tona, naveo je prvi čovek firme i otkrio da je proizvodnja na putu da ove godine premaši plan za deset odsto i da bi tako poslovanje bilo pozitivno, uprkos udaru virusa korona.

Neimenovana kineska kompanija je zainteresovana za proizvodnju rigipsa od sintetičkog gipsa, nusproizvoda iz odsumporavanja

Prvi papiri su potpisani 2009, a prečišćivač je izgrađen još pre četiri godine. Yokogawa Electric je instalirao integrisani sistem kontrole proizvodnje za praćenje i regulaciju odsumporavanja.

Češka kompanija Termochem je u međuvremenu remontovala filtere za prašinu. Ipak, termoelektrana je lane ispustila najviše SO2 na Zapadnom Balkanu – 88.302 tone ili 9,7 puta više nego što joj je dozvoljeno, prema podacima koje je prikupio Bankwatch.

Tasovac: Količina ispuštene prašine, sumpor-dioksida sada „zanemarljiva“

Ugljevik proizvodi trećinu električne energije u Republici Srpskoj. Preduzeće posluje u sklopu Elektroprivrede Republike Srpske.

Šef proizvodnje struje u RiTE Ugljevik Milutin Tasovac izjavio je da je odsumporavanje učinilo termoelektranu ekološki najčistijom u nekadašnjoj Jugoslaviji i da je količina ispuštene prašine, sumpor-dioksida sada „zanemarljiva“.

On je otkrio da je jedna kineska kompanija zainteresovana za proizvodnju rigipsa od sintetičkog gipsa dobijenog pri prečišćavanju otpadnih gasova i da planira da zaposli 80 ljudi. Ugalj u Ugljeviku ima visok udeo sumpora, između 3,5 i pet odsto.

Mitsubishi Power će isporučiti sistem za odsumporavanje u termoelektranu Nikola Tesla B

Mitsubishi Power je saopštio da je nedavno primio porudžbinu za dva pogona za odsumporavanje za termoelektranu Nikola Tesla B, koja koristi lignit. Oprema će imati snagu od po 670 megavata, ekvivalentnu kapacitetu oba bloka u sistemu.

Japanska kompanija je navela da joj je to treći takav ugovor u regionu, posle RiTE Ugljevik i Nikole Tesle A, i dodala da će pogoni za odsumporavanje biti među najjačima na svetu.

Japanski snabdevač navodi da će emisije sumpor-dioksida u Nikoli Tesli B biti smanjene 96 procenata

Početak rada je zakazan za 2024. godinu. Emisije SO2 će biti smanjene 96 odsto i biće dovedene u sklad s Direktivom o industrijskim emisijama (IED) Evropske unije i novim BREF-om – zahtevom da se koriste najbolje dostupne tehnike, stoji u saopštenju.

Mitsubishi Power je za sprovođenje ugovora osnovao konzorcijum s domaćim preduzećima Energotehnika Južna Bačka, Goša montaža i EX ING B&P Construction.

Dve pomenute termoelektrane su deo državne Elektroprivrede Srbije i rade u okviru poslovne jedinice Termoelektrane Nikola Tesla ili TENT. Mitsubishi Heavy Industries kontroliše kompaniju Mitsubishi Power.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. oktobar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. oktobar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. oktobar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

29. oktobar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije