OIE

Vlada FBiH odobrila garancije za kredit za vetroelektranu Poklečani

Vlada FBiH odobrila garancije za kredit za vetroelektranu Poklečani

Foto: Brett Sayles from Pexels

Objavljeno

07.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je podržala inicijativu i odobrila Elektroprivredi HZ HB garancije za kredit od 150 miliona evra za realizaciju projekta Vetroelektrane Poklečani. Novac će biti osiguran iz kredita kod Evropske investicijske banke (EIB) i nemačke razvojne banke KfW, u iznosu od po 75 miliona evra.

Vlada FBiH navodi u saopštenju da se Elektroprivreda HZ HB (EPHZHB) u julu ove godine obratila Federalnom ministarstvu finansija sa zahtevom za pokretanje postupka za stvaranje obaveza po osnovu vanskog državnog duga do 150 miliona evra kod EIB-a i KfW-a, za finansiranje projekta Vetroelektrane Poklečani.

Prema projektu VE Poklečani planirana je izgradnja 20 vetroturbina snage do 6,6 megavata, ukupne instalisane snage 132 megavata. Očekivana godišnja proizvodnja vetroelektrane iznosiće oko 436,96 gigavat sati električne energije.

Planirana je izgradnja 20 vetroturbina snage do 6,6 megavata, ukupne instalisane snage 132 megavata

VE Poklečani će se nalaziti u severnom delu opštine Posušje u zapadnoj Hercegovini. Vetroelektrana će biti izgrađena na širem planinskom području Štitar planine, na oko 13 kilometara severoistočno od središta opštine Posušje.

Projekat VE Poklečani je uvršten u Program javnih investicija FBiH 2022-2024. godine, što je osnova za pokretanje inicijative za zaduženje.

Federalno ministarstvo finansija je procenilo kreditnu sposobnost Elektroprivrede HZ HB, navodi se u saopštenju. Ovo javno preduzeće sa sedištem u Mostaru će izgradnjom VE Poklečani proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 procenata i povećati godišnju proizvodnju za približno 20 procenata.

Elektroprivreda HZ HB će proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 procenata i povećati godišnju proizvodnju za približno 20 procenata

Vlada FBiH je naložila zainteresovanim stranama, ministarstvu finansija i ministarstvu energije, rudarstva i industrije, kao i nosiocu projekta Elektroprivredi HZ HB da imenuju svoje ovlaštene predstavnike u tim za pregovore o kreditima.

Konačne odluke o zaduženju i uslovi kreditnih zaduženja biće doneti po okončanju pregovora sa finansijerima, EIB-om i KfW-om. Krajnji dužnik u ovom finansijskom aranžmanu biće Javno preduzeće Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

7. oktobar 2022. - Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

7. oktobar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

7. oktobar 2022. - Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema, i zavisnost od uvoznih fosilnih goriva

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

7. oktobar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"