OIE

Vlada FBiH odobrila garancije za kredit za vetroelektranu Poklečani

Vlada FBiH odobrila garancije za kredit za vetroelektranu Poklečani

Foto: Brett Sayles from Pexels

Objavljeno

07.10.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je podržala inicijativu i odobrila Elektroprivredi HZ HB garancije za kredit od 150 miliona evra za realizaciju projekta Vetroelektrane Poklečani. Novac će biti osiguran iz kredita kod Evropske investicijske banke (EIB) i nemačke razvojne banke KfW, u iznosu od po 75 miliona evra.

Vlada FBiH navodi u saopštenju da se Elektroprivreda HZ HB (EPHZHB) u julu ove godine obratila Federalnom ministarstvu finansija sa zahtevom za pokretanje postupka za stvaranje obaveza po osnovu vanskog državnog duga do 150 miliona evra kod EIB-a i KfW-a, za finansiranje projekta Vetroelektrane Poklečani.

Prema projektu VE Poklečani planirana je izgradnja 20 vetroturbina snage do 6,6 megavata, ukupne instalisane snage 132 megavata. Očekivana godišnja proizvodnja vetroelektrane iznosiće oko 436,96 gigavat sati električne energije.

Planirana je izgradnja 20 vetroturbina snage do 6,6 megavata, ukupne instalisane snage 132 megavata

VE Poklečani će se nalaziti u severnom delu opštine Posušje u zapadnoj Hercegovini. Vetroelektrana će biti izgrađena na širem planinskom području Štitar planine, na oko 13 kilometara severoistočno od središta opštine Posušje.

Projekat VE Poklečani je uvršten u Program javnih investicija FBiH 2022-2024. godine, što je osnova za pokretanje inicijative za zaduženje.

Federalno ministarstvo finansija je procenilo kreditnu sposobnost Elektroprivrede HZ HB, navodi se u saopštenju. Ovo javno preduzeće sa sedištem u Mostaru će izgradnjom VE Poklečani proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 procenata i povećati godišnju proizvodnju za približno 20 procenata.

Elektroprivreda HZ HB će proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 procenata i povećati godišnju proizvodnju za približno 20 procenata

Vlada FBiH je naložila zainteresovanim stranama, ministarstvu finansija i ministarstvu energije, rudarstva i industrije, kao i nosiocu projekta Elektroprivredi HZ HB da imenuju svoje ovlaštene predstavnike u tim za pregovore o kreditima.

Konačne odluke o zaduženju i uslovi kreditnih zaduženja biće doneti po okončanju pregovora sa finansijerima, EIB-om i KfW-om. Krajnji dužnik u ovom finansijskom aranžmanu biće Javno preduzeće Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

7. oktobar 2022. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

7. oktobar 2022. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

7. oktobar 2022. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

7. oktobar 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole