OIE

Vlada FBiH odobrila garancije za kredit za vetroelektranu Poklečani

Vlada FBiH odobrila garancije za kredit za vetroelektranu Poklečani

Foto: Brett Sayles from Pexels

Objavljeno

07.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je podržala inicijativu i odobrila Elektroprivredi HZ HB garancije za kredit od 150 miliona evra za realizaciju projekta Vetroelektrane Poklečani. Novac će biti osiguran iz kredita kod Evropske investicijske banke (EIB) i nemačke razvojne banke KfW, u iznosu od po 75 miliona evra.

Vlada FBiH navodi u saopštenju da se Elektroprivreda HZ HB (EPHZHB) u julu ove godine obratila Federalnom ministarstvu finansija sa zahtevom za pokretanje postupka za stvaranje obaveza po osnovu vanskog državnog duga do 150 miliona evra kod EIB-a i KfW-a, za finansiranje projekta Vetroelektrane Poklečani.

Prema projektu VE Poklečani planirana je izgradnja 20 vetroturbina snage do 6,6 megavata, ukupne instalisane snage 132 megavata. Očekivana godišnja proizvodnja vetroelektrane iznosiće oko 436,96 gigavat sati električne energije.

Planirana je izgradnja 20 vetroturbina snage do 6,6 megavata, ukupne instalisane snage 132 megavata

VE Poklečani će se nalaziti u severnom delu opštine Posušje u zapadnoj Hercegovini. Vetroelektrana će biti izgrađena na širem planinskom području Štitar planine, na oko 13 kilometara severoistočno od središta opštine Posušje.

Projekat VE Poklečani je uvršten u Program javnih investicija FBiH 2022-2024. godine, što je osnova za pokretanje inicijative za zaduženje.

Federalno ministarstvo finansija je procenilo kreditnu sposobnost Elektroprivrede HZ HB, navodi se u saopštenju. Ovo javno preduzeće sa sedištem u Mostaru će izgradnjom VE Poklečani proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 procenata i povećati godišnju proizvodnju za približno 20 procenata.

Elektroprivreda HZ HB će proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 procenata i povećati godišnju proizvodnju za približno 20 procenata

Vlada FBiH je naložila zainteresovanim stranama, ministarstvu finansija i ministarstvu energije, rudarstva i industrije, kao i nosiocu projekta Elektroprivredi HZ HB da imenuju svoje ovlaštene predstavnike u tim za pregovore o kreditima.

Konačne odluke o zaduženju i uslovi kreditnih zaduženja biće doneti po okončanju pregovora sa finansijerima, EIB-om i KfW-om. Krajnji dužnik u ovom finansijskom aranžmanu biće Javno preduzeće Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postavljena treća vetroturbina u celoj Sloveniji – LEITWIND LTW42

Postavljena treća vetroturbina u celoj Sloveniji – LEITWIND LTW42

7. oktobar 2022. - LEITWIND je ovog meseca instalirao svoju prvu vetroturbinu LTW42, kapaciteta 250 kilovata. Nalazi se u opštini Postojni u Sloveniji.

Manifestacijom „Prijatelji dobre energije“ završeno obeležavanje Klimatske nedelje u Beogradu

Manifestacijom Prijatelji dobre energije u Beogradu završeno obeležavanje Klimatske nedelje

7. oktobar 2022. - Manifestacija Prijatelji dobre energije održana je u subotu, 23. septembra, na Kalemegdanu. Ceo događaj je protekao u znaku održivosti.

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

7. oktobar 2022. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

7. oktobar 2022. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca