Električna energija

Rezultati elektroprivreda u Federaciji BiH: EPBiH u minusu, HZHB u plusu

epbih ephzhb rezultati gubitak he jablanica

HE Jablanica (foto: EPBiH)

Objavljeno

21.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) objavile su rezultate poslovanja za prvu polovinu ove godine prema kojima je prva zabeležila gubitak, a druga dobit.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne su u vlasništvu Vlade Federacije BiH. U BiH posluje još jedna elektroprivreda – Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) koja još nije objavila svoje rezultate.

EPBiH je u prvih šest meseci 2021. imala prihod od 593 miliona konvertibilnih maraka (KM), a rashode od 618 miliona. U odnosu na isti period prošle godine prihodi su manji 50 miliona, a rashodi 26 miliona.

Krajnji rezultat je bio gubitak od 24,5 miliona, navodi se u izveštaju o poslovanju u prvoj polovini godine EPBiH. Inače, prošle godine je ostarena dobit od 219.000 KM.

U komentatima Uprave EPBiH na ove poslovne rezultate navodi se da je smanjenje prihoda pretežno vezano za pad cena prodaje električne energije kroz delatnost trgovine i tržišno snabdevanje. Realizovane količine za prodaju na tržištu i u okviru vezane trgovine su daleko ispod planiranih, navela je Uprava EPBiH.

Na drugoj strani, Elektroprivreda HZHB u prvoj polovini godine imala je prihode od 247 miliona, a rashode od 194 miliona. Prihodi su povećani 39 miliona, a rashodi 106 miliona u odnosu na 2022.

Stoga je ostvarena dobit sa prošlogodišnjih 19,7 miliona povećana na 53,6 miliona, navodi se u izveštaju o poslovanju EPHZHB.

EPBiH: Čuvamo električnu energiju za vreme kada cena bude veća

EPBiH je saopštila da je poređenje rezultata ove dve kompanije skoro pa nemoguće jer poslovna filozofija nije ista.

„Mi 80 posto energije proizvodimo iz uglja i možemo da upravljamo proizvodnjom i zalihama energije (akumulacijama vode i depoima uglja), a oni 100 posto energije proizvode iz vode i vrlo teško upravljaju i proizvodnjom a posebno zalihama (akumulacijama)“, dodali su ovoj kompaniji.

Dok je, kako objašnjavaju, EPHZHB morala da proizvodi i prodaje energiju, i to po niskim tržišnim cenama, EPBiH je proizvodila i čuvala depoe uglja i akumulacije, pa su sada oni pune.

Plan je da se te zalihe pretvore u oko 650 GWh u četvrtom kvartalu i da se prodaju kada su cene znatno veće, naveli su u EPBiH, i dodaju da je u prethodnom periodu cena bila niska, u proseku 82 evra po MWh.

Ova kompanija ističe da je trenutna cena 140 evra i očekuju da će poslovni rezultat na kraju godine biti rekordan i veći od 100 miliona KM.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

21. avgust 2023. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

21. avgust 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

21. avgust 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

21. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a