Električna energija

Vlada Federacije BiH smenila upravu Elektroprivrede BiH

Vlada Federacije BiH smenila celokupnu upravu Elektroprivrede BiH

Foto: Elektroprivreda BiH

Objavljeno

03.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Sanel Buljubašić je imenovan za vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede BiH, nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donela odluku o razrešenju celokupnog rukovodstva ovog javnog preduzeća, uključujući generalnog direktora Admira Andeliju. Ova odluka je donesena nakon protesta rudara iz Rudnika mrkog uglja Zenica zbog neisplaćenih zarada. Preduzeće posluje u okviru koncerna EPBiH.

Vlada Federacije BiH donela je odluku o razrešenju celokupnog rukovodstva Elektroprivrede BiH, a uzrok tome je nezadovoljstvo zeničkih rudara koje je kulminiralo početkom avgusta protestom ispred sedišta ovog javnog preduzeća u Sarajevu.

Potez vlasti je usledio nakon što je Savez samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH uputio zahtev federalnom premijeru Nerminu Nikšiću za hitnu smenu upravnog odbora.

Zaposleni u Rudniku mrkog uglja Zenica su 26. jula obustavili proizvodnju zbog neisplaćenih plata i naknada za maj. Rudari iz svih sedam strukovnih sindikalnih organizacija su se solidarisali sa 830 kolegama iz zeničkog preduzeća.

“Situacija u zeničkom rudniku reflektuje se negativno na situaciju u svim drugim rudnicima u FBiH, pa ne smijemo dozvoliti da se dodatno usložni te proizvede nesagledive posljedice”, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Sinan Husić.

Rudari su nezadovoljni i odlukom EPBiH da ne sprovede prošlonedeljni zahtev entitetske vlade za isplatu zaostalih primanja, po sporazumu kojeg su početkom jula potpisali sindikati i rukovodstvo rudnika u Zenici.

Kompanija je saopštila da bi time prekršila Zakon o privrednim društvima i Zakon o javnim preduzećima FBiH i obrazložila da nije učestvovala u postizanju sporazuma.

Direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić je ranije naveo da slaba produktivnost onemogućava redovnu isplatu zarada. U prvih šest meseci 2023. iskopano je oko 40 procenata planirane količine uglja. Rudniku je blokiran i račun, na iznos od 1.355.000 konvertibilnih maraka (693.80o evra)

Sanel Buljubašić imenovan za v.d. direktora EPBiH

Vlada Federacije BiH je dala saglasnost Nadzornom odboru EPBiH za razrešenje generalnog direktora Admira Andelije, koji je bio na toj funkciji od 2020.

Za vršioca dužnosti je imenovan Sanel Buljubašić, inženjer mašinstva i nekadašnji načelnik Opštine Srebrenik.

Foto: Sanel Buljubašić / facebook

Rođen je 1976. godine u Tuzli. Buljubašić je dugo radio u javnom sektoru. Član je Socijaldemokratske partije i potpredsednik njene kantonalne organizacije u Tuzli.

Za vršioce dužnosti članova uprave preduzeća su imenovani Fahrudin Tanović, na mestu direktora za proizvodnju, Amra Ohranović, direktorka za pravne poslove i ljudske resurse, Harun Gadžo, direktor za kapitalne investicije, Edisej Sjerotanović, direktor za distribuciju, Nevad Ikanović, direktor za snabdevanje i trgovinu, i Sanela Jurišić, koja će biti na funkciji izvršne direktorke za ekonomske poslove, navela je Vlada Federacije BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

3. avgust 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

3. avgust 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

3. avgust 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

3. avgust 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu