Električna energija

Posle kolektivne ostavke uprave, Elektroprivreda HZHB dobila novo rukovodstvo

elektroprivreda hzhb kolektivna ostavka marinko gilja

Marinko Gilja (foto: EPHZHB)

Objavljeno

14.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) dobila je novo rukovodstvo posle nesvakidašnje odluke najviših rukovodilaca, na čelu sa Marinkom Giljom, da podnesu ostavke. VD generalni direktor, do konkursa za novu upravu, biće Drago Bago, bivši izvršni direktor za razvoj.

Sedam direktora Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) podnelo je ostavke uz obrazloženje da su potrebne nove snage za sprovođenje reformi. Inače, kompanije je 2022. godinu završila sa gubitkom od 81 miliona konvertibilnih maraka (oko 40 miliona evra).

Kolektivnu ostavku podneli su Marnko Gilja, generalni direktor, Robert Lesko, izvršni direktor za pravne poslove, Ante Tutiš, izvršni direktor za ekonomske poslove, Zoran Tabak, izvršni direktor za proizvodnju, Ilija Bakalar, izvršni direktor za distribuciju, Ivica Prskalo, izvršni direktor za snabdevanje i Drago Bago, izvršni direktor za razvoj. Inače, Gilja je generalni direktor od 2016.

EPHZHB je 2022. završila sa gubitkom od 40 miliona evra

U kolektivnoj ostavci uprava EPHZHB je navela da su prilagođavanje procesu transformacije i restrukturiranje elektroenergetskog sektora, kao i novi izazovi koji se javljaju u procesu integrisanja energetskog sektora BiH sa regionalnim i tržištima EU, razlozi koji zahtevaju obnavljanje poslovnog menadžmenta novim kadrovskim strukturama, a sve s ciljem nastavka ubrzanja razvoja i očuvanja uspešnog poslovanja firme.

Gubitak na kraju 2022, posle dobiti od 43 miliona KM (oko 21 miliona evra) u 2021. mnogi su protumačili kao pravi uzrok ostavki, ali Marinko Gilja, generalni direktor, rezultate je objasnio niskim cenama po kojima su prodavali struju i lošom hidrologijom, usled koje je proizvodnja hidroelektrana bila mala.

Gilja: Gubitak je bio neizbežan

Negativan poslovni rezultat u 2022. posledica je izrazito nepovoljne situacije na tržištu električne energije, gde su cijene električne energije bile i do deset puta više od cena ostvarenih prethodnih godina, naveo je on, i dodao da je odlukom Vlade Federacije BiH o bilo moguće povećanje cena samo do 20 odsto, pa je njihova prodajna cena ograničena znatno ispod tržišnih cena.

S obzirom da je, kako je rekao, celokupni proizvodni portfelj firme obnovljiv, a u 2022. je hidrologija bila izrazito loša, za potrebe osiguranja snabdevanja krajnjih kupaca, nedostajuće količine su nabavljali i po deset puta višim cenama u odnosu na prodajne. U takvoj situaciji gubitak je bio neizbežan, zaključio je Gilja, i dodao da je kompanija žrtvovala dobit kako bi povećanje cena bilo niže za industriju i domaćinstva.

Zahvaljujući dobroj hidrologiji, kako je naglasio, EPHZHB je u prvom kvartalu ostvarila dobit veću od 50 miliona KM (oko 25 miliona evra).

Četiri direktora ostala na funkcijama

U međuvremenu, Vlada Federacije BiH na predlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dala je saglasnost Nadzornom odboru EPHZHB da imenuje vršioce dužnosti članova uprave do okončanja konkursne procedure, a najduže na dvanaest meseci.

Od sedam direktora koji su podneli ostavke četiri je opet dobilo funkcije: Drago Bago biće generalni direktor, Robert Lesko, izvršni direktor za pravne poslove, Ilija Bakalar, izvršni direktor za distribuciju, i Ivica Prskalo, izvršni direktor za snabdevanje.

Novi direktori su Anabela Brekalo, za ekonomske poslove, i Dražen Zelenika, za proizvodnju električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

14. april 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

14. april 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

14. april 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

14. april 2023. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu