OIE

Elektroprivreda HZHB gradiće solarnu elektranu snage 150 MW

stolac solar projekti ephzhb

Stolac (foto: YouTube/N1)

Objavljeno

23.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne planira da izgradi solarnu elektranu snage 150 MW na teritoriji opštine Stolac u Bosni i Hercegovini.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), kako prenosi Večernji list, ima strateški cilj da diversifikuje proizvodni miks, pa uz hidroelektrane i vetroparkove planira da gradi i solarne elektrane.

Marinko Gilja, generalni direktor EPHZHB, potvrdio je da razvijaju instalaciju fotonaponske elektrane SE EP HZ HB 1 na području Stoca, ukupne instalirane snage 150 MW.

Investicija je procenjena na 90 miliona evra

Planirana godišnja proizvodnja elektrane je 244 GWh, a vrednost investicije je procenjena na 180 miliona KM (oko 90 miliona evra).

Inače, na teritoriji opštine Stolac planira se gradnja solarnih elektrana ukupne snage 600 MW.

Gradonačelnik Stjepan Bošković izjavio je da lokalne vlasti maksimalno izlazi u susret investitorima koji žele da izgrade solarne elektrane. Trenutno se, kako je rekao, grade dve elektrane, jedna u poslovnoj zoni Hodovo, a druga na Komanjem Brdu.

I najveće solarna elektrana u BiH gradiće se u Hercegovini

Postrojenje koje se gradi u Hodovu je projekat firme Eco-Wat, iz Kiseljaka, koje planira da ga realizuje u fazama. Ukupna snaga elektrane trebalo bi da bude 150 MW.

Ovaj projekat je do skoro bio najveći u BiH, ali je nedavno firma Etmax iz Banjaluke dobila koncesiju za gradnju elektrane snage 500 MW.

Hercegovina preplavljena projektima za solar

Inače, Hercegovina, u kojoj se nalazi i Stolac, je preplavljena solarnim projektima, pre svega, zbog velikog solarnog potencijala. Elektrane će se graditi u Trebinju, Bileći, Nevesinju. Investitori su državne elektroprivrede, ali i privatne kompanije.

Nedavno je i Grad Mostar odlučio da se uključi u solarni bum, pa je najavio gradnju elektrane. Lokalna vlast namerava da proizvodi struju koju će koristiti za sopstvenu potrošnju i da postane prvi takav grad u BiH.

Gradonačelnik Mario Kordić izjavio je da će lokacija elektrane biti na području Pologa, zapadno od grada. On očekuje da će do leta dobiti sve potrebne dozvole za gradnju elektrane snage 60 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. februar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. februar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. februar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

23. februar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.