OIE

Elektroprivreda HZHB gradiće solarnu elektranu snage 150 MW

stolac solar projekti ephzhb

Stolac (foto: YouTube/N1)

Objavljeno

23.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne planira da izgradi solarnu elektranu snage 150 MW na teritoriji opštine Stolac u Bosni i Hercegovini.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), kako prenosi Večernji list, ima strateški cilj da diversifikuje proizvodni miks, pa uz hidroelektrane i vetroparkove planira da gradi i solarne elektrane.

Marinko Gilja, generalni direktor EPHZHB, potvrdio je da razvijaju instalaciju fotonaponske elektrane SE EP HZ HB 1 na području Stoca, ukupne instalirane snage 150 MW.

Investicija je procenjena na 90 miliona evra

Planirana godišnja proizvodnja elektrane je 244 GWh, a vrednost investicije je procenjena na 180 miliona KM (oko 90 miliona evra).

Inače, na teritoriji opštine Stolac planira se gradnja solarnih elektrana ukupne snage 600 MW.

Gradonačelnik Stjepan Bošković izjavio je da lokalne vlasti maksimalno izlazi u susret investitorima koji žele da izgrade solarne elektrane. Trenutno se, kako je rekao, grade dve elektrane, jedna u poslovnoj zoni Hodovo, a druga na Komanjem Brdu.

I najveće solarna elektrana u BiH gradiće se u Hercegovini

Postrojenje koje se gradi u Hodovu je projekat firme Eco-Wat, iz Kiseljaka, koje planira da ga realizuje u fazama. Ukupna snaga elektrane trebalo bi da bude 150 MW.

Ovaj projekat je do skoro bio najveći u BiH, ali je nedavno firma Etmax iz Banjaluke dobila koncesiju za gradnju elektrane snage 500 MW.

Hercegovina preplavljena projektima za solar

Inače, Hercegovina, u kojoj se nalazi i Stolac, je preplavljena solarnim projektima, pre svega, zbog velikog solarnog potencijala. Elektrane će se graditi u Trebinju, Bileći, Nevesinju. Investitori su državne elektroprivrede, ali i privatne kompanije.

Nedavno je i Grad Mostar odlučio da se uključi u solarni bum, pa je najavio gradnju elektrane. Lokalna vlast namerava da proizvodi struju koju će koristiti za sopstvenu potrošnju i da postane prvi takav grad u BiH.

Gradonačelnik Mario Kordić izjavio je da će lokacija elektrane biti na području Pologa, zapadno od grada. On očekuje da će do leta dobiti sve potrebne dozvole za gradnju elektrane snage 60 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

23. februar 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

23. februar 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

23. februar 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

23. februar 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice