OIE

Elektroprivreda HZHB gradiće solarnu elektranu snage 150 MW

stolac solar projekti ephzhb

Stolac (foto: YouTube/N1)

Objavljeno

23.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne planira da izgradi solarnu elektranu snage 150 MW na teritoriji opštine Stolac u Bosni i Hercegovini.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), kako prenosi Večernji list, ima strateški cilj da diversifikuje proizvodni miks, pa uz hidroelektrane i vetroparkove planira da gradi i solarne elektrane.

Marinko Gilja, generalni direktor EPHZHB, potvrdio je da razvijaju instalaciju fotonaponske elektrane SE EP HZ HB 1 na području Stoca, ukupne instalirane snage 150 MW.

Investicija je procenjena na 90 miliona evra

Planirana godišnja proizvodnja elektrane je 244 GWh, a vrednost investicije je procenjena na 180 miliona KM (oko 90 miliona evra).

Inače, na teritoriji opštine Stolac planira se gradnja solarnih elektrana ukupne snage 600 MW.

Gradonačelnik Stjepan Bošković izjavio je da lokalne vlasti maksimalno izlazi u susret investitorima koji žele da izgrade solarne elektrane. Trenutno se, kako je rekao, grade dve elektrane, jedna u poslovnoj zoni Hodovo, a druga na Komanjem Brdu.

I najveće solarna elektrana u BiH gradiće se u Hercegovini

Postrojenje koje se gradi u Hodovu je projekat firme Eco-Wat, iz Kiseljaka, koje planira da ga realizuje u fazama. Ukupna snaga elektrane trebalo bi da bude 150 MW.

Ovaj projekat je do skoro bio najveći u BiH, ali je nedavno firma Etmax iz Banjaluke dobila koncesiju za gradnju elektrane snage 500 MW.

Hercegovina preplavljena projektima za solar

Inače, Hercegovina, u kojoj se nalazi i Stolac, je preplavljena solarnim projektima, pre svega, zbog velikog solarnog potencijala. Elektrane će se graditi u Trebinju, Bileći, Nevesinju. Investitori su državne elektroprivrede, ali i privatne kompanije.

Nedavno je i Grad Mostar odlučio da se uključi u solarni bum, pa je najavio gradnju elektrane. Lokalna vlast namerava da proizvodi struju koju će koristiti za sopstvenu potrošnju i da postane prvi takav grad u BiH.

Gradonačelnik Mario Kordić izjavio je da će lokacija elektrane biti na području Pologa, zapadno od grada. On očekuje da će do leta dobiti sve potrebne dozvole za gradnju elektrane snage 60 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

23. februar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

23. februar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. februar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

23. februar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK