Električna energija

Elektroprivreda HZHB nudi isporuku zelene energije sa garancijama porekla

Foto: HZHB Screenshot

Objavljeno

15.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda HZ HB Mostar uvodi zelene modele u svoje poslovanje i garancije za 100 odsto obnovljivu energiju, saopštilo je ovo javno preduzeće. Zeleni modeli i garancije za obnovljive izvore za koje vlada sve veća zainteresovanost, biće dostupni od početka sledeće godine po ceni od 0,05 feninga (oko 0,026 evra) po kilovat-satu.

Elektroprivreda HZHB će od 1. januara 2023. godine svojim kupcima u okviru tržišne ponude ponuditi i takozvane „zelene modele“. Te modele će moći da ugovore svi potrošači izuzev kupaca iz kategorije domaćinstava. EPHZHB ističe da je prisutan trend i sve veća zainteresovanost kupaca za garancije porekla.

Potrošači koji se odluče da ugovore zeleni model sa EPHZHB moći će da dobiju garancije da je isporučena električna energija u potpunosti proizvedena u postrojenjima koja koriste obnovljive izvore, navela je elektroprivreda sa sedištem u Mostaru.

Za ugovaranje zelenih modela biće obračunata naknada od 0,05 feninga po utrošenom kilovat-satu

Kupcima koji se odluče na ugovaranje zelenih modela biće obračunata naknada od 0,05 feninga po utrošenom kilovat-satu. Za tu razliku će moći da dobiju garancije da je isporučena električna energija u potpunosti pokrivena garancijama porekla izdatim od Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju (OIEiUK).

Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije u Federaciji BiH je određeno da ovlašteno telo, u ovom slučaju to je Operator za OIEiUK, mora da izda garancije porekla kako bi električna energija bila verifikovana kao obnovljiva.

Postoji više razloga za veliki broj zahteva za garancije

Elektroprivreda HZHB ističe da je u poslednjih nekoliko meseci primila veliki broj zahteva u kojima se traži garancija ili potvrda da je isporučena električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora. Traži se potvrda o strukturi potrošnje i ugljeničnom otisku. U preduzeću ističu da postoje brojni razlozi koji motivišu potrošače da naprave takve zahteve, dok kupci električne energije potencijalno mogu ostvariti višestruke koristi ugovaranjem ovakvih modela.

U globalnom kontekstu su dominantni modeli poslovanja sa smanjenim ugljeničnim otiskom u industrijskoj proizvodnji i kod finalnih proizvoda, kao i uvođenje društveno odgovornog poslovanja, održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena. Samim tim, veliki konzorcijumi i kompanije koje imaju svoje ispostave u BiH traže da i na lokalnom nivou imaju snabdevanje električnom energijom koja je proizvedena iz obnovljivih izvora, navode u EPHZHB.

U globalnom kontekstu su dominantni modeli poslovanja sa smanjenim ugljeničnim otiskom

Proizvod koji ima epitet „obnovljiv“ može da se plasira na tržište po znatno boljim uslovima. Takođe, pojedine komercijalne banke nude povoljnije kreditne uslove za preduzeća koja poslovanje zasnivaju na načelima održivog razvoja, napomenuli su u preduzeću. Kupci koji se budu snabdevali u okviru zelenih modela, mogu tokom trajanja ugovora da koriste u marketinške svrhe zaštićeni pečat koji izdaje EPHZHB.

Elektroprivreda HZHB ističu da je jedino elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini koje električnu energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Međutim, za potrebe snabdevanja krajnjih kupaca ponekad se tokom letnjih meseci električna energija mora nabavljati i na tržištu. Pre ovakvog sistema garacija i uveđenja zelenih modela, nije postojala mogućnost da se potrošačima u potpunosti garantuje da je svaki isporučeni kilovat-sat dobijen iz obnovljivih izvora, naveli su u preduzeću.

Garancije treba uskladiti sa evropskim standardom

Ovim povodom, ekspertkinja za obnovljivu energiju u Sekretarijatu Energetske zajednice Naida Taso je istakla da „garancije porekla koje izdaje Operator za OIEiUK u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu u skladu sa evropskim standardom i obavezama iz RED II“.

Članice Energetske zajednice imaju u okviru Direktive o obnovljivim izvorima energije (eng. Renewable Energy Directive – RED II), obaveze da uspostave nacionalnih elektronske registre i izdavanje garancija porekla.

Sekretarijat je početkom godine pokrenuo projekat za uvođenje nacionalnih registara i regionalnog sistema za trgovinu garancijama u skladu sa pravilima EU. Za taj posao je angažovana specijalizovana firma Grexel.

Taso je napomenula da bi se izdavale valjane garancije porijekla, može da se potpiše ugovor sa Grexelom i koristi registar razvijen tokom regionalnog projekta koji je realizovala Energetska zajednica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

15. decembar 2022. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

15. decembar 2022. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu

Prva elektrana na amonijak u Evropi bice otvorena u Irskoj

Prva elektrana na amonijak u Evropi biće otvorena u Irskoj

15. decembar 2022. - Centrica i Mitsubishi Power Europe spremaju projekat prvog postrojenja za proizvodnju električne energije iz amonijaka u Evropi

Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, pravedna energetska tranzicija

Kako energetsku tranziciju učiniti pravednom za stanovnike regiona zavisnih od uglja

15. decembar 2022. - Vlasti moraju da deluju pre nego što ljudi odu, ocenili su govornici na godišnjem sastanku Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini