Električna energija

Elektroprivreda HZHB nudi isporuku zelene energije sa garancijama porekla

Foto: HZHB Screenshot

Objavljeno

15.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda HZ HB Mostar uvodi zelene modele u svoje poslovanje i garancije za 100 odsto obnovljivu energiju, saopštilo je ovo javno preduzeće. Zeleni modeli i garancije za obnovljive izvore za koje vlada sve veća zainteresovanost, biće dostupni od početka sledeće godine po ceni od 0,05 feninga (oko 0,026 evra) po kilovat-satu.

Elektroprivreda HZHB će od 1. januara 2023. godine svojim kupcima u okviru tržišne ponude ponuditi i takozvane „zelene modele“. Te modele će moći da ugovore svi potrošači izuzev kupaca iz kategorije domaćinstava. EPHZHB ističe da je prisutan trend i sve veća zainteresovanost kupaca za garancije porekla.

Potrošači koji se odluče da ugovore zeleni model sa EPHZHB moći će da dobiju garancije da je isporučena električna energija u potpunosti proizvedena u postrojenjima koja koriste obnovljive izvore, navela je elektroprivreda sa sedištem u Mostaru.

Za ugovaranje zelenih modela biće obračunata naknada od 0,05 feninga po utrošenom kilovat-satu

Kupcima koji se odluče na ugovaranje zelenih modela biće obračunata naknada od 0,05 feninga po utrošenom kilovat-satu. Za tu razliku će moći da dobiju garancije da je isporučena električna energija u potpunosti pokrivena garancijama porekla izdatim od Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju (OIEiUK).

Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije u Federaciji BiH je određeno da ovlašteno telo, u ovom slučaju to je Operator za OIEiUK, mora da izda garancije porekla kako bi električna energija bila verifikovana kao obnovljiva.

Postoji više razloga za veliki broj zahteva za garancije

Elektroprivreda HZHB ističe da je u poslednjih nekoliko meseci primila veliki broj zahteva u kojima se traži garancija ili potvrda da je isporučena električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora. Traži se potvrda o strukturi potrošnje i ugljeničnom otisku. U preduzeću ističu da postoje brojni razlozi koji motivišu potrošače da naprave takve zahteve, dok kupci električne energije potencijalno mogu ostvariti višestruke koristi ugovaranjem ovakvih modela.

U globalnom kontekstu su dominantni modeli poslovanja sa smanjenim ugljeničnim otiskom u industrijskoj proizvodnji i kod finalnih proizvoda, kao i uvođenje društveno odgovornog poslovanja, održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena. Samim tim, veliki konzorcijumi i kompanije koje imaju svoje ispostave u BiH traže da i na lokalnom nivou imaju snabdevanje električnom energijom koja je proizvedena iz obnovljivih izvora, navode u EPHZHB.

U globalnom kontekstu su dominantni modeli poslovanja sa smanjenim ugljeničnim otiskom

Proizvod koji ima epitet „obnovljiv“ može da se plasira na tržište po znatno boljim uslovima. Takođe, pojedine komercijalne banke nude povoljnije kreditne uslove za preduzeća koja poslovanje zasnivaju na načelima održivog razvoja, napomenuli su u preduzeću. Kupci koji se budu snabdevali u okviru zelenih modela, mogu tokom trajanja ugovora da koriste u marketinške svrhe zaštićeni pečat koji izdaje EPHZHB.

Elektroprivreda HZHB ističu da je jedino elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini koje električnu energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Međutim, za potrebe snabdevanja krajnjih kupaca ponekad se tokom letnjih meseci električna energija mora nabavljati i na tržištu. Pre ovakvog sistema garacija i uveđenja zelenih modela, nije postojala mogućnost da se potrošačima u potpunosti garantuje da je svaki isporučeni kilovat-sat dobijen iz obnovljivih izvora, naveli su u preduzeću.

Garancije treba uskladiti sa evropskim standardom

Ovim povodom, ekspertkinja za obnovljivu energiju u Sekretarijatu Energetske zajednice Naida Taso je istakla da „garancije porekla koje izdaje Operator za OIEiUK u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu u skladu sa evropskim standardom i obavezama iz RED II“.

Članice Energetske zajednice imaju u okviru Direktive o obnovljivim izvorima energije (eng. Renewable Energy Directive – RED II), obaveze da uspostave nacionalnih elektronske registre i izdavanje garancija porekla.

Sekretarijat je početkom godine pokrenuo projekat za uvođenje nacionalnih registara i regionalnog sistema za trgovinu garancijama u skladu sa pravilima EU. Za taj posao je angažovana specijalizovana firma Grexel.

Taso je napomenula da bi se izdavale valjane garancije porijekla, može da se potpiše ugovor sa Grexelom i koristi registar razvijen tokom regionalnog projekta koji je realizovala Energetska zajednica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

15. decembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

15. decembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

15. decembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

15. decembar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje