OIE

Elektroprivreda HZHB: poziv za otkup električne energije iz obnovljivih izvora

I Elektroprivreda HZHB zeli da otkupljuje struju od privatnih proizvodjaca

Foto: PublicDomainPictures

Objavljeno

05.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) je objavila poziv za kupovinu električne energije od vlasnika elektrana na obnovljive izvore energije, a koje su priključene na distributivnu mrežu.

EPHZHB se namerom da otkupi struju iz obnovljivih izvora napravila sličan korak kao i Elektroprivreda BiH, koja je prva u regionu odlučila da uvede ovu novinu u svoje poslovanje. Inače, ove dve elektroprovrede su u vlasništvu Vlade Federacije BiH

EPHZHB je saopštila da je odlukom od 25. avgusta definisala uslove za otkup električne energije od proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora priključenih na distributivnu mrežu ove kompanije sa sedištem u Mostaru.

Inicijativu za otkup moraju da podnesu proizvođači

Uslovi za otkup i potpisivanje ugovora o otkupu su dozvola za proizvodnju električne energije i rešenje o sticanju statusa kvalifikovanog proizvođača, što su dokumenti koje izdaje Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK).
Uz to, proizvođač koji je zainteresovan za otkup električne energije ne sme imati važeći ugovor o otkupu s Operatorom za OIEiEK ili drugim subjektom na elektroenergetskom tržištu, navela je u odluci EPHZHB .

Cena po kojoj će EPHZHB otkupljivati električnu energiju je 0,25 konvertibilnih maraka za kilovat-sat (kWh).

Inicijativu za potpisivanje ugovora o otkupu električne energije podnosi proizvođač energije iz obnovljvih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

5. septembar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

5. septembar 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

5. septembar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

5. septembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi