OIE

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Foto: Armtraveller from Pixabay

Objavljeno

26.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla – sertifikate koji omogućuju kupcima da izaberu električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Ugovorne strane Energetske zajednice bi uskoro mogle da dobiju regionalni elektronski sistem za upravljanje izdavanjem, prenosom i poništavanjem garancija porekla (GO) u skladu s propisima i načelima Evropske unije. Sekretarijat te organizacije je objavio da je pokrenuo projekat za lansiranje te alatke za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Kosovo*, Severnu Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i Ukrajinu.

Elektromreža Srbije (EMS), operator prenosnog sistema i izdavač garancija, priključila se evropskoj platformi AIB Hub 2020. godine. Najavljeni integrisani regionalni sistem će omogućiti svakoj ugovornoj strani da istovremeno vodi nacionalni registar i trguje GO-ovima na regionalnom nivou, navode u sekretarijatu.

Sistem će omogućiti svakoj ugovornoj strani da istovremeno vodi nacionalni registar i trguje GO-ovima na regionalnom nivou

GO sertifikati su dokumenti u elektronskom obliku koji dokazuju krajnjim potrošačima da je određena količina struje proizvedena iz obnovljivih izvora.

„Garancije porekla mogu biti prelomna tačka koja će pokrenuti nove investicije u obnovljivu energiju. Osim toga, one će ugovornim stranama osigurati dobar početak implementacije Direktive o obnovljivim izvorima energije, jedne od glavnih elemenata novousvojenog Paketa za čistu energiju“, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski.

Posle prošlogodišnjeg javnog poziva za nadmetanje, Grexel Ltd, koji posluje u okviru grupacije EEX, odabran je da pruži podršku u implementaciji projekta.

Ugovorne strane Energetske zajednice kasne u ispunjavanju obaveza da uspostave elektronske sisteme.

Garancije porekla bi mogle da postanu važna alatka za povećanje ulaganja u zelenu energiju i pokretač energetske tranzicije. Ugovorne strane Energetske zajednice kasne u ispunjavanju obaveza da uspostave elektronske sisteme.

Prvenstveni cilj sertifikovanja zelene energije je da omogući objavljivanje informacija o poreklu energije prodate krajnjim potrošačima, da bi mogli da razlikuju energente koje kupuju po poreklu. Krajnjim korisnicima daje mogućnost da potvrde da njihova energija dolazi iz obnovljivih izvora kao što su vetroelektrane, solarni parkovi i geotermalne elektrane.

U trenutku kada snabdevač pusti struju u mrežu, garancijom porekla za tu količinu električne energije može da se trguje na otvorenom tržištu kao energentom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija