OIE

Korišćenje garancija porekla dostiglo rekordan nivo u Evropi u 2020.

Slika: Thanks for your Like • donations welcome from Pixabay

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Uprkos padu potrošnje električne energije zbog pandemije COVID-19, potražnja za garancijama porekla u Evropi porasla je prošle godine 8% i dostigla rekordan nivo.

Garancije porekla su elektronski dokumenti kojim se potvrđuje da je određena količina energije proizvedena iz obnovljivih izvora. Garancije se izdaju proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, a kupuju ih snabdevači ili veliki potrošači energije koji žele da pokažu da prodaju odnosno troše zelenu energiju.

Realizacija garancija porekla u okviru evropske platforme, kojom upravlja evropska Asocijacija institucija za izdavanje garancija porekla (AIB), povećala se 8% u 2020. godini i dostigla rekordnih 735,1 TWh, preneo je portal Argus Media.

Ova realizacija stalno raste, pa je tako 2015. bila 332,6 TWh, a 2010. samo 182,4 TWh.

AIB okuplja institucije koje izdaju garancije u 25 zemalja EU, Evropske ekonomske zone (EEA) i odnedavno iz regiona Energetske zajednice. Naime, u novembru prošle godine Srbija je povezana sa platformom AIB-a čime je omogućena trgovina garancijama porekla sa evropskim zemljama.

Španija i Nemačka najveći korisnici garancija

U 2020. godini izdato je 761,8 TWh garancija, nakon 649,8 TWh u 2019, 367,9 TWh u 2015. i 25,5 TWh u 2010.

Drugu godinu zaredom Španija je bila najveći korisnik garancija, sa 175,7 TWh, što je rast od 15% u odnosu na 2019, dok Nemačka drži drugo mesto na listi sa 110,5 TWh, što je rast od 6%, navodi se u izveštaju.

Porast u obe zemlje je zabeležen uprkos smanjenju potrošnje električne energije od po nekoliko procenata.

Najveći rast zabeležile su Estonija i Češka

Estonija je zabeležila najveći godišnji rast od 414%, pa je ukupno iskorišćeno 1,54 TWh garancija, a odmah iza nje je Češka sa rastom od 129% i ukupnom ealizacijom od 1,4 TWh.

Zanimljivo je da su Španija i Nemačka, ali i Francuska neke od zemalja EU u kojima se garancije ne daju proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora ako njihove elektrane dobijaju neku vrstu državnih subvencija. Kao razlog za ovakav potez, kako je nedavno saopštilo udruženje WindEurope, ove države navode nameru da se izbegne duplo subvencionisanje proizvođača zelene energije.

Izvršni direktor udruženja Giles Dickson izjavio je da EU Direktiva o obnovljivim izvorima energije sadrži odredbe koje sprečavaju rizik od duplog subvencionisanja.

To što vetroparkovi koji dobijaju subvencije ne dobijaju i garancije porekla sprečava šire uvođenje korporativnih ugovora o kupovini električne energije (PPA), a baš ova Direktiva nalaže nacionalnim vladama da uklone sve prepreke za sklapanje ovakvih ugovora, dodao je on.

Cene garancija su pale u 2020.

Prema analizi portala Argus Media, nordijske hidro garancije u 2020. su pojeftinile sa 0,17 EUR/MWh na početku godine na nešto manje od 0,07 EUR/MWh na kraju godine, dok su evropske garancije za vetar pale na 0,09 EUR/MWh sa 0,26 EUR/MWh.

Evropske garancije za solar završile su 2020. sa cenom od 0,10 EUR/MWh, dok su evropske garancije za biomasu najveći deo godine imale najnižu cenu od svih garancija, naveo je portal Argus Media.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

re source croatia konferencija ppa ugovori

Konferencija RE-Source Croatia: PPA ugovori su način da privreda dugoročno osigura fiksne cene struje

17. februar 2021. - Prvu regionalnu konferenciju o PPA ugovorima organizovali su Obnovljivi izvori energije Hrvatske u saradnji sa evropskom RE-Source platformom

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

17. februar 2021. - Samarina, poznato turističko mesto i najviše selo u Grčkoj, dobiće geotermalni sistem za odleđivanje javnih površina

Mostar dobija tri solarne elektrane

Mostar dobija tri velike solarne elektrane

17. februar 2021. - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dodelila je koncesije za izgradnju tri solarne elektrane na području Mostara

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

17. februar 2021. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.