OIE

Korišćenje garancija porekla dostiglo rekordan nivo u Evropi u 2020.

Slika: Thanks for your Like • donations welcome from Pixabay

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Uprkos padu potrošnje električne energije zbog pandemije COVID-19, potražnja za garancijama porekla u Evropi porasla je prošle godine 8% i dostigla rekordan nivo.

Garancije porekla su elektronski dokumenti kojim se potvrđuje da je određena količina energije proizvedena iz obnovljivih izvora. Garancije se izdaju proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, a kupuju ih snabdevači ili veliki potrošači energije koji žele da pokažu da prodaju odnosno troše zelenu energiju.

Realizacija garancija porekla u okviru evropske platforme, kojom upravlja evropska Asocijacija institucija za izdavanje garancija porekla (AIB), povećala se 8% u 2020. godini i dostigla rekordnih 735,1 TWh, preneo je portal Argus Media.

Ova realizacija stalno raste, pa je tako 2015. bila 332,6 TWh, a 2010. samo 182,4 TWh.

AIB okuplja institucije koje izdaju garancije u 25 zemalja EU, Evropske ekonomske zone (EEA) i odnedavno iz regiona Energetske zajednice. Naime, u novembru prošle godine Srbija je povezana sa platformom AIB-a čime je omogućena trgovina garancijama porekla sa evropskim zemljama.

Španija i Nemačka najveći korisnici garancija

U 2020. godini izdato je 761,8 TWh garancija, nakon 649,8 TWh u 2019, 367,9 TWh u 2015. i 25,5 TWh u 2010.

Drugu godinu zaredom Španija je bila najveći korisnik garancija, sa 175,7 TWh, što je rast od 15% u odnosu na 2019, dok Nemačka drži drugo mesto na listi sa 110,5 TWh, što je rast od 6%, navodi se u izveštaju.

Porast u obe zemlje je zabeležen uprkos smanjenju potrošnje električne energije od po nekoliko procenata.

Najveći rast zabeležile su Estonija i Češka

Estonija je zabeležila najveći godišnji rast od 414%, pa je ukupno iskorišćeno 1,54 TWh garancija, a odmah iza nje je Češka sa rastom od 129% i ukupnom ealizacijom od 1,4 TWh.

Zanimljivo je da su Španija i Nemačka, ali i Francuska neke od zemalja EU u kojima se garancije ne daju proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora ako njihove elektrane dobijaju neku vrstu državnih subvencija. Kao razlog za ovakav potez, kako je nedavno saopštilo udruženje WindEurope, ove države navode nameru da se izbegne duplo subvencionisanje proizvođača zelene energije.

Izvršni direktor udruženja Giles Dickson izjavio je da EU Direktiva o obnovljivim izvorima energije sadrži odredbe koje sprečavaju rizik od duplog subvencionisanja.

To što vetroparkovi koji dobijaju subvencije ne dobijaju i garancije porekla sprečava šire uvođenje korporativnih ugovora o kupovini električne energije (PPA), a baš ova Direktiva nalaže nacionalnim vladama da uklone sve prepreke za sklapanje ovakvih ugovora, dodao je on.

Cene garancija su pale u 2020.

Prema analizi portala Argus Media, nordijske hidro garancije u 2020. su pojeftinile sa 0,17 EUR/MWh na početku godine na nešto manje od 0,07 EUR/MWh na kraju godine, dok su evropske garancije za vetar pale na 0,09 EUR/MWh sa 0,26 EUR/MWh.

Evropske garancije za solar završile su 2020. sa cenom od 0,10 EUR/MWh, dok su evropske garancije za biomasu najveći deo godine imale najnižu cenu od svih garancija, naveo je portal Argus Media.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

17 августа 2022 - Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom u Dalmaciji, za koji je u toku javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu

taaleri-encro-vetropark

Finski Taaleri i hrvatski Encro grade dva vetroparka od 111 MW kod Zadra

17 августа 2022 - Taaleri i Encro planiraju da vetroparkovi, čija je gradnja počela 2021. godine, budu pušteni u rad u poslednjem kvartalu 2023.

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

16 августа 2022 - Izraelska kompanija BIG Shopping Centers preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra

javni-poziv-solarni-paneli-krov-ers

ERS raspisao javni poziv domaćinstvima za kreditiranje ugradnje solarnih panela

16 августа 2022 - Javni poziv je raspisan sa ciljem da 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj postavi fotonaponske sisteme na krovovima i tako postanu prozjumeri