OIE

Energetska zajednica traži konsultante za uvođenje regionalnog sistema za garancije porekla

Energetska zajednica trazi konsultante za uvodjenje regionalnog sistema za garancije porekla

Slika: Boke9a from Pixabay

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice raspisao je konkurs za stručnjake koji će biti zaduženi za uspostavljanje regionalnog sistema za garancije porekla u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije.

Regionalni sistem garancija porekla biće uspostavljen za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Kosovo*, Severnu Makedoniju, Moldaviju, Ukrajinu i potencijalno Crnu Goru, saopštio je Sekretarijat.

Među ugovornim stranama Energetske zajednice samo Srbija izdaje garancije porekla, to radi operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS).

Garancije porekla su elektronski dokumenti kojima se dokazuje da je određena količina energije proizvedena iz obnovljivih izvora. Izdaju se proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, a kupuju ih snabdevači ili veliki potrošači energije koji žele da pokažu da prodaju odnosno troše zelenu energiju. Garancije su sredstvo da se poveća ulaganje u zelenu energiju.

Svaka članica će moći da izdaje nacionalne garancije i vodi nacionalni registar

Sekretarijat traži konsultante koji će podržati članice Energetske zajednice u uspostavljanju elektronskog sistema za izdavanjem, prenos i poništavanje garancija porekla u skladu sa važećim  zakonodavstvom EU, navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Sistem je zamišljen na regionalnom nivou, ali će svaka članica Energetske zajednice imati pravo da izdaje nacionalne garancije i vodi svoj nacionalni registar. Inače, EU ne priznaje garancije iz članica Energetske zajednice, ali to bi moglo da se promeni prilikom donošenja nove EU Direktive o obnovljivoj energiji.

Očekuje se da sistem počne da funkcioniše sledeće godine

Ponude na tenderu Sekretarijata za konsultanske usluge mogu se podneti do 27. septembra, a regionalni sistem trebalo bi da počne da radi u prvoj polovini 2022.

Osnivanje sistema je jedna od odluka Ministarskog saveta održanog 2020, a u martu je Sekretarijat pozvao članice  da ga obaveste da li su zainteresovane za uvođenje regionalnog sistema za trgovanje garancijama porekla u sklopu integracije u EU. Takođe je predstavio i dokument za javnu raspravu o implementaciji sistema.

Cilj regionalnog sistema, kako je tada saopšteno, je da osnivanje regionalnog sistema za garancije porekla GO je omogućiti izdavanje sertifikata i njihovo trgovanje među ugovornim stranama, što predstavlja prvi korak ka integraciji sa evropskim tržištem, rekao je sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Isplativije je odmah preci sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno resenje istrazivanje

Isplativije je odmah preći sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno rešenje – istraživanje

17 маја 2022 - Prelazak na solar, vetar i skladištenje energije bi proizvođačima struje u EU omogućilo uštedu od 90 dolara po toni CO2, kaže TransitionZero

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane petka kriza

EPS obustavio gradnju svoje prve solarne elektrane

13 маја 2022 - Reč je o prvoj solarnoj elektrani Elektroprivrede Srbije, koja je planirana na deponiji jalovine ugljenokopa u kostolačkom basenu

EU 2025 sve javne zgrade krovne solarne panele

EU planira da do 2025. na sve javne zgrade postavi krovne solarne panele

12 маја 2022 - Evropska komisija će, po nezvaničnim informacijama, sprovesti mere da do 2025. svaka javna zgrada dobije krovne solarne panele