GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
OIE

Energetska zajednica traži konsultante za uvođenje regionalnog sistema za garancije porekla

Energetska zajednica trazi konsultante za uvodjenje regionalnog sistema za garancije porekla

Slika: Boke9a from Pixabay

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice raspisao je konkurs za stručnjake koji će biti zaduženi za uspostavljanje regionalnog sistema za garancije porekla u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije.

Regionalni sistem garancija porekla biće uspostavljen za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Kosovo*, Severnu Makedoniju, Moldaviju, Ukrajinu i potencijalno Crnu Goru, saopštio je Sekretarijat.

Među ugovornim stranama Energetske zajednice samo Srbija izdaje garancije porekla, to radi operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS).

Garancije porekla su elektronski dokumenti kojima se dokazuje da je određena količina energije proizvedena iz obnovljivih izvora. Izdaju se proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, a kupuju ih snabdevači ili veliki potrošači energije koji žele da pokažu da prodaju odnosno troše zelenu energiju. Garancije su sredstvo da se poveća ulaganje u zelenu energiju.

Svaka članica će moći da izdaje nacionalne garancije i vodi nacionalni registar

Sekretarijat traži konsultante koji će podržati članice Energetske zajednice u uspostavljanju elektronskog sistema za izdavanjem, prenos i poništavanje garancija porekla u skladu sa važećim  zakonodavstvom EU, navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Sistem je zamišljen na regionalnom nivou, ali će svaka članica Energetske zajednice imati pravo da izdaje nacionalne garancije i vodi svoj nacionalni registar. Inače, EU ne priznaje garancije iz članica Energetske zajednice, ali to bi moglo da se promeni prilikom donošenja nove EU Direktive o obnovljivoj energiji.

Očekuje se da sistem počne da funkcioniše sledeće godine

Ponude na tenderu Sekretarijata za konsultanske usluge mogu se podneti do 27. septembra, a regionalni sistem trebalo bi da počne da radi u prvoj polovini 2022.

Osnivanje sistema je jedna od odluka Ministarskog saveta održanog 2020, a u martu je Sekretarijat pozvao članice  da ga obaveste da li su zainteresovane za uvođenje regionalnog sistema za trgovanje garancijama porekla u sklopu integracije u EU. Takođe je predstavio i dokument za javnu raspravu o implementaciji sistema.

Cilj regionalnog sistema, kako je tada saopšteno, je da osnivanje regionalnog sistema za garancije porekla GO je omogućiti izdavanje sertifikata i njihovo trgovanje među ugovornim stranama, što predstavlja prvi korak ka integraciji sa evropskim tržištem, rekao je sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine

Odredjen maksimalan iznos premije na aukcijama za vetroelektrane u Srbiji

Regulator odredio maksimalnu cenu premije za vetar u Srbiji

25 новембра 2021 - Agencija za energetiku Republike Srbije odredila je maksimalnu otkupnu cenu za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama