OIE

Energetska zajednica pomaže uvođenje regionalnog sistema za garancije porekla

Energetska zajednica regionalnog sistema garancije porekla

Slika: Photo: Holger Schué from Pixabay

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je pozvao ugovorne strane da izraze interesovanje za uspostavljanje regionalnog sistema za trgovanje garancijama porekla u sklopu postupka integracije u EU. Direktivom koja uređuje ovo pitanje će biti obuhvaćeni sva energija iz obnovljivih izvora, uključujući biogas i zeleni vodonik.

Sekretarijat Energetske zajednice je predstavio dokument za javnu raspravu o implementaciji sistema za garancije porekla. U njegovom objavljivanju je učestvovalo šezdeset zainteresovanih strana, poput ministarstava i izdavača tih instrumenata.

Garancije porekla su sertifikati o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i oni bi mogli da budu važna alatka za povećanje ulaganja u zelenu energiju i pokretač energetske tranzicije. Ugovorne strane Energetske zajednice kasne s uspostavljanjem elektronskog sistema potrebnog za izdavanje garancija porekla i njihovo trgovanje, iako su po Direktivi o obnovljivim izvorima energije obavezne da to učine, stoji u objavi.

Regionalni sistem bi doprineo izdavanju garancija porekla na nacionalnom nivou

Ideja je da se garancije porekla izdaju i da se njima trguje među ugovornim stranama. Učestvovanje u regionalnom sistemu će samo po sebi podstaći izdavanje nacionalnih garancija porekla i može biti prvi korak ka integraciji u evropsko tržište, saopštio je sekretarijat.

Tela zadužena za izdavanje imaju rok do 11. aprila da izraze interesovanje za učestvovanje u osnivanju regionalnog sistema. Sekretarijat Energetske zajednice je naveo da će omogućiti i podržati poduhvat.

EU ne priznaje garancije porekla iz Energetske zajednice, ali to bi moglo da se promeni s novom Direktivom o obnovljivim izvorima energije

U dokumentu za raspravu se ukazuje na potencijalna ograničenja za priznavanje garancija porekla na relaciji između zemalja članica Evropske unije i ugovornih strana i dodaje da bi to moglo da se reši tokom tekuće revizije Direktive EU o obnovljivim izvorima energije.

S novim propisima, obuhvat garancija porekla će se proširiti sa električne energije na svu energiju iz obnovljivih izvora. U više zemalja članica EU se već izdaju sertifikate za takve gasove, poput biogasa i vodonika.

Garancije porekla omogućavaju krajnjim korisnicima da odaberu energiju iz obnovljivih izvora

Prvenstveni cilj sertifikovanja zelene energije je da omogući objavljivanje informacija o poreklu energije prodate krajnjim potrošačima i da mogu lakše da odabiru poreklo svojih energenata. Krajnjim korisnicima daje mogućnost da potvrde da njihova energija dolazi iz obnovljivih izvora. U trenutku kada snabdevač pusti struju u mrežu, garancijom porekla za tu količinu električne energije može da se trguje na otvorenom tržištu kao energentom.

Sekretarijat je napomenuo da Kosovo* i Crna Gora moraju da ažuriraju svoje zakonske okvire. Implementacija sistema još nije počela, osim u Srbiji, gde je operator prenosnog sistema električne energije Elektromreža Srbije izdavač i upravlja registrom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski