OIE

CROPEX prodao garancije porekla po rekordnoj ceni od 1,52 evra

CROPEX-prodao-garancije-porekla-po-rekordnoj-ceni-od-1,52-evra

Photo: Pixabay

Objavljeno

23.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska berza električne energije CROPEX prodala je svih 320.232 ponuđenih garancija porekla za električnu energiju proizvedenu u vetroparkovima i elektranama na biomasu. Reč je o povlašćenim proizvođačima koji dobijaju državne podsticaje.

Na aukcijama je postignuta najveća cena za garancije u ovoj godini – 1,52 evra, i to za energiju iz biomase.

Na poslednjim aukcijama u maju, CROPEX je prodao 356.253 garancija porekla za energiju iz biomase i vetra. Tada je najviša cena bila 1,5 evra, opet za garancije iz biomase, koja je sada premašena.

Ova poslednja prodaja je organizovana u četiri paralelne aukcije preko IT platforme CROPEX-a:

  • Na aukciji koja se odnosi na električnu energiju proizvedenu u maju i junu 2020. u vetroparkovima sa početkom proizvodnje od 1. aprila 2015. prodato je 142.823 garancija po ceni od 0,86 evra. Od četiri učesnika samo jedan nije uspeo da kupi garancije.
  • Garancije koje se odnose na energiju proizvedenu u maju i junu, ali u vetroelektranama sa početkom rada pre 1. aprila 2015. prodate su za 0,16 evra. Svih 97.861 garancija kupio je jedan kupac iako ih je bilo ukupno tri.
  • Aukcija za garancije koje se odnose na proizvodnju u maju i junu ove godine u elektranama na biomasu s početkom rada 1. april 2015. privukla je četiri učesnika. Ukupno 73.197 garancija kupilo je njih dvoje po ceni od 1,52 evra.
  • Mnogo niža cena postignuta je na aukciji za proizvodnju iz prve polovine godine u elektranama na biomasu koje su počele da rade pre 1. aprila 2015. Ukupno 6.351 garancija prodata je za 0,14 evra po garanciji, a od četiri učesnika samo dvoje su bili kupci.

Prve aukcije za energiju iz biomase održane su u martu ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.

Andelija EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

Andelija: EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

13 September 2021 - Elektroprivreda BiH smatra da projekat nema alternativu, dok ekološke organizacije upozoravaju da će ga takse na CO2 "potopiti" veoma brzo.

Elena Boškov Kovač intervju

Transformacija i inovacija – ključni faktori ukoliko želite da ostanete važan igrač u sektoru energetike

07 September 2021 - Prekretnica sektora energetike se ogleda u dekarbonizaciji koja postaje obavezujuća i digitalizaciji koja uvodi na tržište brojne igrače koji dolaze iz drugih industrija.