x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

CROPEX: Prve garancije porekla za struju iz biomase prodate po 1,11 evra

23.03.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Johannes Plenio, Pixabay
CROPEX: Prve garancije porekla za struju iz biomase prodate po 1,11 evra

Tržište električne energije u Hrvatskoj prebacilo se na dvomesečne aukcije. CROPEX je uveo garancije porekla za struju iz biomase i podelio vetroparkove na dva dela.

Hrvatska burza električne energije saopštila je da su na poslednjim aukcijama prodate sve garancije porekla, njih 296,348, te da je u njih uključila struju proizvedenu iz biomase. To je bila i prva dvomesečna prodaja. Naime, skok prometa je nagnao operatora tržišta poznatijeg kao CROPEX da poveća njihovu učestalost.

Ova runda je bila za januar i februar. Akcije su pre toga organizovane na svaka tri meseca. U oblasti biomase, koja obuhvata jedinice registrovane od 1. aprila 2015. godine, prodato je 69.227 garancija. Granična cena, referentni nivo, izašla je na 1,11 evra. U poređenju, najniža ponuda bila je pola evra, a maksimalna 1,49 evra po hartiji. Transakcije su izvršila dva od ukupno četiri učesnika.

Garancije porekla za vetroparkove podeljene su na one koje su aktivirani od 1. aprila 2015. godine i pogone registrovane pre tog datuma.

U prvoj kategoriji povlašćenih proizvođača, onih koji dobijaju državne podsticaje, prodato je ukupno 102.029 garancija. Cena je završila na 1,01 evru po komadu, a raspon je bio od pola evra do 1,19. Isto je bilo četiri učesnika, a prošla su takođe dva.

Na aukciji za instrumente za praćenje trgovanja strujom iz vetrofarmi registrovanih od decembra 2009. do 1. aprila 2015. godine, vlasnika je promenilo 125.092 garancije porekla. Granična cena je utvrđena na nivou od 0,2 evra, izjednačivši se s minimalnom ponudom. Najviša je bila 0,5 evra. Oba učesnika su realizovala prenos.

Sve tri aukcije su održane u isto vreme.

CROPEX, koji je u zajedničkom i jednakom vlasništvu Hrvatskog operatora tržišta energije – HROTE i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), odvojeno je naveo da unutardnevno i trgovanje strujom dan unapred kao i aukcijski sistemi rade neometano bez obzira na zarazu novim korona virusom. U skladu s novim propisima su preduzete sve neophodne mere da se zaštite zaposleni, piše u saopštenju.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.