Električna energija

CROPEX: Prve garancije porekla za struju iz biomase prodate po 1,11 evra

cropex garancije porekla biomasa

Slika: Johannes Plenio, Pixabay

Objavljeno

23.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Tržište električne energije u Hrvatskoj prebacilo se na dvomesečne aukcije. CROPEX je uveo garancije porekla za struju iz biomase i podelio vetroparkove na dva dela.

Hrvatska burza električne energije saopštila je da su na poslednjim aukcijama prodate sve garancije porekla, njih 296,348, te da je u njih uključila struju proizvedenu iz biomase. To je bila i prva dvomesečna prodaja. Naime, skok prometa je nagnao operatora tržišta poznatijeg kao CROPEX da poveća njihovu učestalost.

Ova runda je bila za januar i februar. Akcije su pre toga organizovane na svaka tri meseca. U oblasti biomase, koja obuhvata jedinice registrovane od 1. aprila 2015. godine, prodato je 69.227 garancija. Granična cena, referentni nivo, izašla je na 1,11 evra. U poređenju, najniža ponuda bila je pola evra, a maksimalna 1,49 evra po hartiji. Transakcije su izvršila dva od ukupno četiri učesnika.

Garancije porekla za vetroparkove podeljene su na one koje su aktivirani od 1. aprila 2015. godine i pogone registrovane pre tog datuma.

U prvoj kategoriji povlašćenih proizvođača, onih koji dobijaju državne podsticaje, prodato je ukupno 102.029 garancija. Cena je završila na 1,01 evru po komadu, a raspon je bio od pola evra do 1,19. Isto je bilo četiri učesnika, a prošla su takođe dva.

Na aukciji za instrumente za praćenje trgovanja strujom iz vetrofarmi registrovanih od decembra 2009. do 1. aprila 2015. godine, vlasnika je promenilo 125.092 garancije porekla. Granična cena je utvrđena na nivou od 0,2 evra, izjednačivši se s minimalnom ponudom. Najviša je bila 0,5 evra. Oba učesnika su realizovala prenos.

Sve tri aukcije su održane u isto vreme.

CROPEX, koji je u zajedničkom i jednakom vlasništvu Hrvatskog operatora tržišta energije – HROTE i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), odvojeno je naveo da unutardnevno i trgovanje strujom dan unapred kao i aukcijski sistemi rade neometano bez obzira na zarazu novim korona virusom. U skladu s novim propisima su preduzete sve neophodne mere da se zaštite zaposleni, piše u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

23. mart 2020. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

23. mart 2020. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

23. mart 2020. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

23. mart 2020. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi