Električna energija

CROPEX: Prve garancije porekla za struju iz biomase prodate po 1,11 evra

cropex garancije porekla biomasa

Slika: Johannes Plenio, Pixabay

Objavljeno

23.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Tržište električne energije u Hrvatskoj prebacilo se na dvomesečne aukcije. CROPEX je uveo garancije porekla za struju iz biomase i podelio vetroparkove na dva dela.

Hrvatska burza električne energije saopštila je da su na poslednjim aukcijama prodate sve garancije porekla, njih 296,348, te da je u njih uključila struju proizvedenu iz biomase. To je bila i prva dvomesečna prodaja. Naime, skok prometa je nagnao operatora tržišta poznatijeg kao CROPEX da poveća njihovu učestalost.

Ova runda je bila za januar i februar. Akcije su pre toga organizovane na svaka tri meseca. U oblasti biomase, koja obuhvata jedinice registrovane od 1. aprila 2015. godine, prodato je 69.227 garancija. Granična cena, referentni nivo, izašla je na 1,11 evra. U poređenju, najniža ponuda bila je pola evra, a maksimalna 1,49 evra po hartiji. Transakcije su izvršila dva od ukupno četiri učesnika.

Garancije porekla za vetroparkove podeljene su na one koje su aktivirani od 1. aprila 2015. godine i pogone registrovane pre tog datuma.

U prvoj kategoriji povlašćenih proizvođača, onih koji dobijaju državne podsticaje, prodato je ukupno 102.029 garancija. Cena je završila na 1,01 evru po komadu, a raspon je bio od pola evra do 1,19. Isto je bilo četiri učesnika, a prošla su takođe dva.

Na aukciji za instrumente za praćenje trgovanja strujom iz vetrofarmi registrovanih od decembra 2009. do 1. aprila 2015. godine, vlasnika je promenilo 125.092 garancije porekla. Granična cena je utvrđena na nivou od 0,2 evra, izjednačivši se s minimalnom ponudom. Najviša je bila 0,5 evra. Oba učesnika su realizovala prenos.

Sve tri aukcije su održane u isto vreme.

CROPEX, koji je u zajedničkom i jednakom vlasništvu Hrvatskog operatora tržišta energije – HROTE i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), odvojeno je naveo da unutardnevno i trgovanje strujom dan unapred kao i aukcijski sistemi rade neometano bez obzira na zarazu novim korona virusom. U skladu s novim propisima su preduzete sve neophodne mere da se zaštite zaposleni, piše u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.