Električna energija

CROPEX, HROTE će češće održavati aukcije garancija porekla

CROPEX HROTE aukcije garancije porekla

Foto: Mylene2401, Pixabay

Objavljeno

04.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Promet je ove godine ojačao usled rasta proizvodnje struje iz obnovljivih izvora. U prodaji za četvrti kvartal vlasnika je promenilo 274.482 jedinice, a granična cena je bila po 0,36 evra, u poređenju sa celogodišnjih 899.199 garancija porekla odnosno 0,48 evra.

Zbog povećanja proizvodnje struje iz obnovljivih izvora uvodi se nekoliko promena, otkrili su Hrvatski operator tržišta energije doo i Hrvatska burza električne energije doo. Te firme, poznatije kao HROTE odnosno CROPEX, navele su da će se aukcije garancija porekla održavati svaka dva meseca.

Promet se podigao od početka godine, dodato je u saopštenju za štampu, uz napomenu da je ovogodišnji plan za zelenu energiju iz sistema podsticaja 1,9 teravat-sati. Aukcije iliti dražbe su do sada bile organizovane na tromesečnom nivou. Sledeća, za električnu energiju iz vetrofarmi, zakazana je za 16. mart da bi pokrila januar i februar, saopštile su organizacije.

Sledeća aukcija je zakazana za 16. mart, da pokrije januar i februar

HROTE je odgovoran za balansiranje u okviru takozvane EKO bilančne – bilansne grupe, po Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj (visokoefikasnoj) kogeneraciji. Preuzeo je obavezu na početku prošle godine da prodaje struju proizvođača koji imaju prava na podsticaje.

Član je unutardnevnog i tržišta za dan unapred. HROTE struju prodaje snabdevačima.

Garancije porekla se dele na one za pogone pokrenute od 1. aprila 2015. i za starije elektrane. HROTE stoga ima zadatak da odredi dve minimalne cene. Aukcije će biti u isto vreme, a registrovani učesnici mogu da budu na obe.

HROTE će određivati dve minimalne cene: za elektrane s pravom na podsticaje koje su počele da rade od aprila 2015. godine i za one starije

Inače, naknada koja se obračunava za svaku kupljenu garanciju porekla oborena je u januaru na 0,03 sa 0,05 evra. Lane je u četiri runde istrgovano sa 899.199 garancija porekla, a prosečna cena je izašla na 0,48 evra po komadu.

Prodaja za četvrti kvartal održana je 21. januara. Prodate su rekordne 274.482 jedinice za po 0,36 evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.