OIE

EVN izgradio solarnu elektranu u Probištipu u Severnoj Makedoniji

EVN solarnu elektranu u Probistipu Severnoj Makedoniji

Foto: EVN

Objavljeno

08.03.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2024.

Komentari

0

Podeli

EVN Makedonija elektrani su pustile u rad fotonaponsko postrojenje od 10,9 megavata u Probištipu. Tako su više nego udvostručile svoj kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Severnoj Makedoniji.

Čini se da će investitori Probištipu dati nesrazmerno jaku ulogu u sektoru solarnih elektrana na nacionalnom nivou. Upravni odbor kompanije EVN Makedonija svečano je obeležio otvaranje fotonaponskog postrojenja kod sela Bučište u ovoj maloj opštini.

Nova elektrana ima maksimalni kapacitet iliti pik od 10,9 megavata. Kompanija je njome uvećala svoj portfelj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 20 megavata, takođe po merilu pika.

Priključni kapacitet ovakvih sistema je obično nekih dvadeset odsto niži, u zavisnosti od jačine konvertora i usled gubitaka pri pretvaranju jednosmerne struje u naizmeničnu te faktora kao što je geografska orijentacija.

Fotonaponski sistem u Probištipu se sastoji od tri celine

Godišnja proizvodnja je procenjena na 16 gigavat-sati, što odgovara potrošnji četiri hiljade domaćinstava u Severnoj Makedoniji, objavila je firma.

Novi solarni park je na distributivnu mrežu povezan preko šest podstanica

Fotonaponski park kojeg je EVN Makedonija izgradio u Probištipu čine tri celine: 450 i 950 kilovata i 9,5 megavata. Sastoji se od 20.148 bifacijalnih-dvostranih panela od po 545 vati i 42 invertera, a svaki ima 250 kilovata. Sistem je na distributivnu mrežu povezan preko šest trafo-stanica.

Solarna elektrana se nalazi na severoistoku zemlje. Ova ispostava austrijskog EVN-a namerava da najkasnije 2030. pojača maksimalni kapacitet iz obnovljivih izvora u Severnoj Makedoniji na 60 megavata.

EVN spremio još investicija u solar

Kompanija je podsetila da je kod Štipa, južno od Probištipa, nedavno pustila u rad fotonaponski pogon instalirane snage četiri megavata. U EVN-u Makedonija kažu da će investicije kod Kumanova i Prilepa uvećati njegov kapacitet za proizvodnju jednosmerne struje iz solara za još deset odnosno 3,3 megavata.

Ova firma je 2020. izgradila prvo postrojenje s bifacijalnim panelima u Severnoj Makedoniji, iskoristivši mehanizam premija za otkup električne energije iz solara za projekte na privatnom zemljištu.

EVN Home je u univerzalni snabdevač električnom energijom u toj zemlji. Petogodišnja licenca mu ističe na kraju juna.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

8. mart 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

8. mart 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

8. mart 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

8. mart 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost