OIE

Herceg Novi hoće da izgradi solarnu elektranu, ali uslov je da se ne vidi s mora

herceg novi solarna elektrana

Foto: iStock

Objavljeno

22.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Herceg Novi planira da se pridruži Mostaru koji je prvi najavio da namerava da izgradi veliku solarnu elektranu u vlasništvu lokalne samouprave. Na taj način korišćenje solarne energije kao način da se smanje troškovi, poveća zaštita životne sredine i obezbedi zelena energija polako osvaja i državne strukture na lokalnom nivou.

Investitori iz regiona Zapadnog Balkana su odavno shvatili da su solarni paneli dobra prilika za profit, dok su građani i male firme, posle posle stvaranja zakonskih uslova za dobijanje statusa prozjumera, u tome videli mogućnost da se zaštite od nestabilnih cene struje. Sada su tu i lokalne samouprave.

Iako je Sarajevo ranije najavilo da planira da osnuje javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, Mostar je ipak prva lokalna samouprava sa konkretnim planom za gradnju solarne elektrane. Sada je svoje planove predstavio i grad iz Boke Kotorske.

Herceg Novi o solarnim planovima pregovara sa CEDIS-om

Opština Herceg Novi započela je, kako prenosi RTHN, pregovore sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) oko realizacije projekta izgradnje solarne elektrane. Osim toga, kako najavljuju, u izradi je veb portal putem kojeg će građani moći da saznaju solarni potencijal svojih krovova.

Ali, kako što uvek biva, nije sve tako idealno jer je potrebno i da se usvoje određeni propisi, koji su trenutno na čekanju.

Opština već ima nekoliko lokacija za izgradnju solarne elektrane, ali svaka mora da zadovolji određene uslove.

Peulić: Uslov je da se elektrana ne vidi s mora

Ilija Peulić, sekretar za energetsku efikasnost, kaže da je prvi uslov da se paneli ne vide s mora, a drugi da je dalekovod blizu elektrane i da ima kapacitet da primi tu količinu električne energije. U suprotnom ništa od elektrane, dodao je on.

Sekretar je istakao da su budžetom za narednu godinu predviđena sredstva za projekat vazdušnog snimanja grada za potrebe određivanja potencijala proizvodnje električne energije putem solarnih panela.

Peulić je najavio da će najmodernijim kamerama biti snimljen ceo urbani deo grada i na osnovu tog snimka će moći da se otkrije koliki je potencijal svih krovova u Herceg Novom.

Biće napravjen plan za instaliranje fotonaponskih elektrana

Opština će zatim, u saradnji sa operatorom distributivnog sistema CEDIS-om, napraviti plan postavljanja panela, a za svaki krov će postojati podaci o potencijalu solarne energije, koliko panela mora da bude postavljeno da bi instalacija bila isplativa, kolika je investicija i kroz koliko godina će moći da se povrati.

Instalacija solarnih panela, prema njegovim rečima, dosad je bila ad hok, i namera je da se to promeni kada budu usvojeni odgovarajući propisi.

Vlasnici objekata u Starom gradu i svim delovima koji su zaštićeni kao kulturno-istorijski spomenici, kako je dodao, neće imati mogućnost postavljanja solarnih panela.

Vlasnici objekata u Herceg Novom će, takođe, moći da dobiju i energetske pasoše, koji će biti podeljeni u tri kategorije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

22. decembar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

22. decembar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

22. decembar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

22. decembar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.