OIE

Temišvar se priključuje solarnom talasu u Rumuniji sopstvenim fotonaponskim parkom

Grad Temisvar se prikljucuje solarnom talasu Rumunije sa sopstvenim projektom

Photo: Dan V on Unsplash

Objavljeno

21.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Četvrti po veličini grad u Rumuniji planira instalaciju fotonaponskog parka snage 5,6 megavata. Lokalne vlasti u Temišvaru objavile su da će ta solarna elektrana pokriti skoro dve trećine potrošnje javne rasvete.

Rumunija doživljava solarni bum u okviru svoje energetske tranzicije. Evropsko finansiranje i grantovi i reforma pravnog okvira podstakli su investicije počev od domaćinstava-prozjumera do postrojenja velikih razmera. Lokalne vlasti, čak i okružne, takođe doprinose brzini rasta tog sektora. Neke su se čak orijentisale na geotermalnu energiju.

Temišvar, glavni grad okruga Timiš i najveći grad na zapadu zemlje, pridružio se rastućoj grupi lokalnih samouprava koje razvijaju projekte solarnih elektrana za sopstvene potrebe. Planirano fotonaponsko postrojenje snage 5,6 megavata deo je gradske strategije za prelazak na obnovljive izvore energije i smanjenje zagađenja.

Lokacija je blizu industrijske zone Frajdorf. Procenjena godišnja proizvodnja iznosi 7,8 gigavat-sati.

„Naš cilj je da pokrijemo približno dve trećine potrošnje električne energije javne rasvete pomoću ovog fotonaponskog parka. Počeli smo tranziciju ka zelenijem gradu u energetskom smislu, a realizacija ovog parka važan je korak na tom putu“, izjavio je gradonačelnik Dominik Fric.

Gradske vlasti su saopštile da će koristiti evropska sredstva za razvoj svog solarnog projekta

Lokalna vlast u četvrtom po veličini gradu u Rumuniji dodala je da će se njena solarna elektrana sastojati od monokristalnih panela, uz obrazloženje da su oni posebno efikasni po hladnom i oblačnom vremenu. Gradsko veće je dodalo da će za projekat iskoristiti raspoloživa sredstva Evropske unije za električni javni prevoz, energetsku efikasnost institucija i modernizaciju toplovodne mreže.

Vrednost investicije se procenjuje na 6,5 miliona evra uključujući porez na dodatu vrednost. Solarna elektrana treba da bude izgrađena u roku od 12 meseci nakon izdavanja konačne dozvole.

Što se tiče Zapadnog Balkana, ovakvi poduhvati su još retki. Jedino se istakao Mostar, čijem je javnom komunalnom preduzeću u avgustu odobrena koncesija za solarni park od čak 50 megavata. Tako je na putu da postane prva lokalna samouprava u regionu sa vlastitom velikom elektranom na obnovljive izvore.

Kanton Sarajevo je najavio da će osnovati javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. U Severnoj Makedoniji ima više sličnih lokalnih inicijativa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Počela javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040.

21. decembar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

21. decembar 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

21. decembar 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

21. decembar 2023. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj