OIE

Temišvar se priključuje solarnom talasu u Rumuniji sopstvenim fotonaponskim parkom

Grad Temisvar se prikljucuje solarnom talasu Rumunije sa sopstvenim projektom

Photo: Dan V on Unsplash

Objavljeno

21.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Četvrti po veličini grad u Rumuniji planira instalaciju fotonaponskog parka snage 5,6 megavata. Lokalne vlasti u Temišvaru objavile su da će ta solarna elektrana pokriti skoro dve trećine potrošnje javne rasvete.

Rumunija doživljava solarni bum u okviru svoje energetske tranzicije. Evropsko finansiranje i grantovi i reforma pravnog okvira podstakli su investicije počev od domaćinstava-prozjumera do postrojenja velikih razmera. Lokalne vlasti, čak i okružne, takođe doprinose brzini rasta tog sektora. Neke su se čak orijentisale na geotermalnu energiju.

Temišvar, glavni grad okruga Timiš i najveći grad na zapadu zemlje, pridružio se rastućoj grupi lokalnih samouprava koje razvijaju projekte solarnih elektrana za sopstvene potrebe. Planirano fotonaponsko postrojenje snage 5,6 megavata deo je gradske strategije za prelazak na obnovljive izvore energije i smanjenje zagađenja.

Lokacija je blizu industrijske zone Frajdorf. Procenjena godišnja proizvodnja iznosi 7,8 gigavat-sati.

„Naš cilj je da pokrijemo približno dve trećine potrošnje električne energije javne rasvete pomoću ovog fotonaponskog parka. Počeli smo tranziciju ka zelenijem gradu u energetskom smislu, a realizacija ovog parka važan je korak na tom putu“, izjavio je gradonačelnik Dominik Fric.

Gradske vlasti su saopštile da će koristiti evropska sredstva za razvoj svog solarnog projekta

Lokalna vlast u četvrtom po veličini gradu u Rumuniji dodala je da će se njena solarna elektrana sastojati od monokristalnih panela, uz obrazloženje da su oni posebno efikasni po hladnom i oblačnom vremenu. Gradsko veće je dodalo da će za projekat iskoristiti raspoloživa sredstva Evropske unije za električni javni prevoz, energetsku efikasnost institucija i modernizaciju toplovodne mreže.

Vrednost investicije se procenjuje na 6,5 miliona evra uključujući porez na dodatu vrednost. Solarna elektrana treba da bude izgrađena u roku od 12 meseci nakon izdavanja konačne dozvole.

Što se tiče Zapadnog Balkana, ovakvi poduhvati su još retki. Jedino se istakao Mostar, čijem je javnom komunalnom preduzeću u avgustu odobrena koncesija za solarni park od čak 50 megavata. Tako je na putu da postane prva lokalna samouprava u regionu sa vlastitom velikom elektranom na obnovljive izvore.

Kanton Sarajevo je najavio da će osnovati javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. U Severnoj Makedoniji ima više sličnih lokalnih inicijativa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

21. decembar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

21. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

21. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

21. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače