Električna energija

Skopska Opština Centar će proizvoditi i prodavati struju iz solara

opstina centar solarni paneli

Foto: cverkest from Pixabay

Objavljeno

27.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Na predlog načelnika Opštine Centar u Skoplju Gorana Gerasimovskog, Savet opštine je doneo odluku o osnivanju Trgovačkog društva za proizvodnju i prodaju električne energije iz obnovljivih izvora Energija Centar. Cilj je da opština postane energetski nezavisna i samoodrživa.

Reč je o opštinskom preduzeću koje će obavljati ugradnju fotonaponskih sistema na javne objekte poput škola i vrtića. Trgovačko preduzeće Energija Centar dobilo je dozvolu za obavljanje delatnosti od Regulatorne komisije za energetiku i vodne usluge Republike Severne Makedonije.

Energetska kriza je povećala potrebe za ulaganjem u kapacitete iz obnovljivih izvora energije. Među lokalnim samoupravama u Evropi je ugradnja krovnih solarnih panela odavno postala konvencionalna, a neke se odvažuju i da postavljaju veće pogone, na zemljištu. Mostar i Sarajevo su već najavili takve projekte, za gradske solarne elektrane za proizvodnju energije za sopstvene potrebe.

Vlasti u Brašovu u Rumuniji su nedavno pokrenule inicijativu za opštinsku solarnu elektranu na zemljištu u vlasništvu lokalne samouprave. Što se tiče ostatka regiona kojeg prati Balkan Green Energy News, u Turskoj su mnogi gradovi i opštine već pustili u rad vlastita fotonaponska postrojenja ili nameravaju da ih grade. Ovakvi projekti se nižu i u Grčkoj, gde lokalne samouprave u tu svrhu mogu i da osnivaju energetske zajednice sa javnim preduzećima i institucijama.

Makedonija ima 280 sunčanih dana godišnje

Nakon sprovedenih analiza, zaključeno je da sunce ima ogroman potencijal za energetski sektor Severne Makedonije, uzimajući u obzir činjenicu da ona ima 280 sunčanih dana godišnje, odnosno 1.500 sunčanih sati.

Kako je načelnik Gerasimovski objasnio, prvobitna ideja je bila da se proizvodi električna energija samo za potrebe opštine. Međutim, analize su pokazale da je moguće proizvesti višak energije i od toga ostvariti profit. „Naravno, ne možemo u prvoj godini postaviti fotonaponske panele na sve zgrade, ali plan je da pokrenemo kompaniju“, objašnjava Gerasimovski.

Ekonomsku analizu opravdanosti osnivanja preduzeća vodio je Dragan Minovski, profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Goce Delčev sa svojim timom.

Moguće je instalirati 2,44 megavata na javnim objektima

Početni kapital koji je ova opština u Skoplju obezbedila za razvoj projekta iznosi tri miliona denara (48.700 evra).  Prema sprovedenoj analizi, moguće je instalirati 2,44 megavata na vrtićima, osnovnim školama i javnim parkiralištima. Troškovi lokalne samouprave na ime električne energije bi se tako smanjili sa sadašnjih 1,77 miliona evra na samo 664.000, odnosno za 63 odsto.

Uložena sredstva će se opštini vratiti kroz četiri i po godine, zaključeno je. Pored toga, ugradnjom fotonaponskog sistema biće izbegnute emisije oko 1.500 tona ugljen-dioksida.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. februar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. februar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. februar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. februar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji