Električna energija

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Foto: iStock

Objavljeno

22.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta. Tri su za uređenje gradske infrastrukture, a četvrti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, postavljanjem solarnih panela.

Načelnik odeljenja za urbanizam severnomakedonske Opštine Prilep Branko Neškoski rekao je da projekti imaju za cilj razvoj grada. Sa druge strane, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora je nešto što diktiraju svetski ekonomski trendovi, dodao je. Prilep planira da postavi solarne panele na sve osnovne i srednje škole.

Drage Zvezdakoski, šef odeljenja za finansije, kaže da su prve kalkulacije napravljene. Po njegovim rečima, Prilep ima kapacitet da otplati dug u roku od sedam godina. Godišnja rata na ime kamate bi iznosila 240.000 evra, a na kraju perioda bi bila vraćena glavnica.

Pre nego što opštinsko veće donese odluku o zaduživanju, potrebno je održati javnu raspravu, na kojoj će sva zainteresovana pravna i fizička lica moći da daju svoje mišljenje o predloženim projektima.

Prilep se zadužuje u okviru budžetskih mogućnosti

Kako Zvezdakoski objašnjava, Prilep se zadužuje u okviru svojih budžetskih mogućnosti. Prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, opština može da se zaduži do iznosa tekućih-operativnih prihoda u osnovnom budžetu od prethodne godine.

Prošle godine je prihodovano 366 miliona denara (5,93 miliona evra), naveo je. Budući da opština planira da se zaduži pet miliona evra, opštinski zvaničnici veruju da će im Ministarstvo finansija to i dozvoliti.

„Verujemo da će nam finansiranje putem obveznica omogućiti da u narednim godinama investiramo u druge kapitalne projekte“, rekao je Zvezdakoski.

Gradonačelnik Prilepa Borče Jovčeski smatra da je zaduživanje neophodno. Po njegovim rečima i izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Prilep je jedna od 10 najuspešnijih opština u Severnoj Makedoniji u raspolaganju finansijskim sredstvima.

„Imamo velike dugove od ranije i otplaćujemo rate. Radi se o ukupnom dugu za koji godišnje plaćamo 70 miliona denara. Imamo i projekte koje finansiramo iz budžeta. Predloženi projekti mnogo koštaju i vredni  su zaduživanja. Na ovaj korak uticala je i energetska kriza“, rekao je Jovčeski.

Obveznica će biti ponuđena na tržištu hartija od vrednosti. U lokalnoj samoupravi veruju da će biti dovoljnog interesovanja među penzionim i investicionim fondovima, ali i građanima.

Inače, Opština Centar u Skoplju osnovala je pre mesec dana trgovačko društvo za proizvodnju i prodaju električne energije iz obnovljivih izvora Energija Centar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

22. mart 2023. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

22. mart 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

22. mart 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

22. mart 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom