OIE

Objavljene smernice za propise za energetske zajednice građana, obnovljive energije

smernice-propise-energetske-zajednice-gradjana-gradana-obnovljive-energije

Foto: iStock

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je objavio smernice, namenjene državnim vlastima, za uvođenje koncepcije energetskih zajednica u regulativu. Svrha takvih grupa je da donesu korist u pogledu životne sredine i društvenih odnosa i u ekonomskom smislu putem angažovanja u aktivnostima u energetici poput proizvodnje struje i toplotne energije, snabdevanja i upravljanja mikromrežama.

Širom Evropske unije u domenu energetike deluje na hiljade inicijativa građana koje su nastale pre nego što je paketom Čista energija za sve Evropljane (CEP) regulisala energetske zajednice. Njime je istaknut značaj osnaživanja građana i lokalnih zainteresovanih strana na tržištima energenata, bilo individualnim naporima ili kolektivnim aktivnostima.

EU je pravne okvire za energetske zajednice građana (CEC-ove) i zajednice obnovljive energije (REC-ove) utvrdila Direktivom 2019/944 o unutrašnjem tržištu električne energije (IMED) odnosno Direktivom 2018/2001 o obnovljivoj energiji (RED 2). Energetska zajednica ih je u svoj pravni okvir inkorporirala u novembru 2021. godine.

Ovu međunarodnu organizaciju sa sedištem u Beču čine njene ugovorne strane na Zapadnom Balkanu, Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

Na osnovu svojih prethodnih dokumenata o transponovanju i primeni koncepcije energetskih zajednica u zemljama članicama EU, Sekretarijat Energetske zajednice je objavio smernice za propise i uspostavljanje pravnog okvira namenjene državnim vlastima. Napisane su sa ciljem da omoguće razvoj, otklone prepreke i obezbede usklađivanje s paketom Čista energija za sve Evropljane.

Energetske zajednice su različite od grupa za samosnabdevanje energentima

Energetske zajednice, zasnovane kao pravni subjekti, imaju obavezu da se povinuju specifičnim uslovima za učestvovanje i upravljanje i drže demokratskih principa te da i članovima i široj zajednici donesu korist u pogledu životne sredine i društvenih odnosa kao i u ekonomskom smislu, ali preko pukog sticanja profita.

CEC-ove i REC-ove treba razlikovati od raznih modela za samosnabdevanje kao što su samosnabdevači energijom iz obnovljivih izvora, udruženi samosnabdevači energijom iz obnovljivih izvora i aktivni kupci, koji deluju zasebno ili zajedno. Što se toga tiče, uvođenje svih tih koncepcija u pravni okvir EU zamišljeno je tako da ih u svakom slučaju osposobi da deluju na tržištima energenata i da u pogledu obrazaca potrošnje donose odluke zasnovane na svojoj dobroj informisanosti.

Najoptimalnije pravne forme su zadruge, neprofitna udruženja

Kolektivne inicijative građana u energetici u državama članicama EU su obično registrovane kao zadruge. Energetskim zajednicama najviše odgovaraju pravne forme u kojima naglasak nije na stvaranju profita, na primer zadruge ili neprofitna udruženja, istakao je sekretarijat.

Ni IMED niti RED 2 nisu ograničili opcije koje se tiču pravne forme. U prvoj stoji da energetska zajednica građana može da bude asocijacija, zadruga, partnerstvo, neprofitna organizacija ili malo ili srednje preduzeće.

Energetske zajednice građana su ograničene na električnu energiju, ali mogu da koriste i fosilna goriva

Energetske zajednice građana okupljaju pojedince, lokalne samouprave poput opština i mala preduzeća. Bave se proizvodnjom, distribucijom, snabdevanjem, potrošnjom, agregacijom, skladištenjem energije, uslugama energetske efikasnosti i punjenja električnih vozila. CEC-ovi svojim članovima ili deoničarima mogu da pružaju i druge usluge u energetskoj delatnosti.

Mogu da rade na nacionalnom nivou. Imaju na raspolaganju kako tehnologije za koje su potrebna fosilna goriva, tako i one za obnovljive izvore, ali samo za električnu energiju. Dijapazon aktivnosti CEC-ova je širi nego onaj za REC-ove.

Članovi i članice zajednica obnovljive energije moraju da se nalaze u blizini svojih projekata

Deoničari ili članovi jedne zajednice obnovljive energije nalaze se u blizini projekta koje ona poseduje i razvija. Reč je o građanima, malim i srednjim preduzećima i lokalnim vlastima.

U REC-u privatno preduzeće može da učestvuje ukoliko mu to nije primarna poslovna aktivnost

REC-ovi za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora upotrebljavaju isključivo obnovljive izvore, a delatnosti im obuhvataju struju, gas i toplotnu energiju. Privatna preduzeća mogu da učestvuju ukoliko im to nije primarna poslovna aktivnost.

Angažuj agregatora ili budi agregator

Energetske zajednice su u mogućnosti da delegiraju balansnu odgovornost drugim subjektima. Budući da one često upravljaju malim instalacijama, uobičajeno je da za to angažuju treću stranu, a često je to agregator.

Ukoliko je instalirani kapacitet postrojenja na obnovljive izvore manji od 400 kilovata, može da se izuzme od balansne odgovornosti, pod uslovom da finansijsku odgovornost za debalans u potpunosti snosi drugi učesnik na tržištu, piše u dokumentu.

Agregatori su posrednici između zajednica i tržišta. Udružuju potrošnju više korisnika ili proizvodnju električne energije iz više pogona – za prodaju, na primer na aukciji, ili kupovinu. Mogu da učestvuju u mehanizmima za fleksibilnost kao što su tržišta za balansiranje i prateće usluge, pa tako generišu prihode za svoje klijente. Agregatori prave virtuelne elektrane i upravljaju odzivom na strani potrošnje.

Pravni okvir za energetske zajednice je u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News uglavnom nedovršen ili je scena tek u povoju. Grčka je izuzetak, a u poslednje vreme je vidan napredak u Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji