OIE

Hrvatska energetska zadruga KLIK pomaže građanima da sami proizvedu energiju

EUSEW nagrade 2023: Predstavljanje finalista, energetska zadruga KLIK

Foto: KLIK

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Križevački laboratorij inovacija za klimu – KLIK je energetska zadruga građana nastala 2020. godine u procesu transformacije Gradova budućnosti Jugoistočne Evrope. Kako bi podstakla građane da ulažu u obnovljive izvore energije, ona im pomaže u projektima u oblasti klime i energetike. Rad ove zadruge je prepoznat te je stigla do finala takmičenja EUSEW.

KLIK je dospeo do završnice konkursa nagrada EUSEW 2023 u kategoriji lokalne energetske akcije. Ujedno je jedan od dvoje finalista iz Jugoistočne Evrope, pa ih Balkan Green Energy News posebno predstavlja.

Križevački laboratorij inovacija za klimu – KLIK

U poslednje dve godine KLIK je pomogao domaćinstvima da ugrade solarne panele za proizvodnju električne energije ukupne snage 277 kilovata. Polovinu investicije vredne 500.000 evra pokrila je grantovima gradska uprava, a drugu polovinu vlasnici kuća.

KLIK
Foto: KLIK

Dosad instalirani fotonaponski sistemi proizvodiće 289 megavat-sati ostruje godišnje. Na taj način biće sprečene emisije 54 tone CO2.

Benefiti su brojni, od povećanja upotrebe solara i smanjenja emisija, do jačanja lokalne ekonomije i otvaranja novih radnih mesta.

Energetska zadruga pomaže građanima u energetskoj tranziciji

„KLIK je jedinstvena energetska zadruga koja pomaže građanima u energetskoj tranziciji“, kaže Sanela Mikulčić Šantić, menadžerka KLIK-a. „U posljednje dvije godine organizovali smo 22 predavanja, sa blizu 400 učesnika. Na ovaj način pokušavamo prenijeti znanje i povezati zajednicu sa drugim relevantnim akterima kako bi postala otpornija“, dodala je.

Energetska zajednica KLIK je primer kako javni sektor zajedno sa nevladinim organizacijama može da uključi građane u napore za ostvarenje energetskih i klimatskih ciljeva.

„Kancelarija za energetiku i klimu treba da bude mesto gde građani mogu da se sastaju, razgovaraju i dobiju informacije. To je i mesto za dodatno inspiriranje drugih i svakako ima aktivnu ulogu u celokupnoj energetskoj tranziciji“, dodaje Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

On vidi građane kao ključni pokretač energetske tranzicije. „Želimo postati energetski nezavisni najkasnije 2030. i ne možemo to postići bez građana“, navodi Rajn.

EUSEW nagrade za 2023. godinu

Dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike Evropske unije za ovu godinu biće proglašeni 20. juna. U užem izboru je devet finalista u tri kategorije: inovacija, lokalne energetske akcije i žene u energetici. Pobednici će biti odlučeni putem onlajn javnog glasanja, koje je otvoreno do 11. juna.

EUSEW nagrade se dodeljuju sa ciljem isticanja uspeha projekata, pojedinačnih i kolektivnih poduhvata s izuzetnim rezultatima u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a do samog finala došli su i predstavnici sa Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postavljena treća vetroturbina u celoj Sloveniji – LEITWIND LTW42

Postavljena treća vetroturbina u celoj Sloveniji – LEITWIND LTW42

29. maj 2023. - LEITWIND je ovog meseca instalirao svoju prvu vetroturbinu LTW42, kapaciteta 250 kilovata. Nalazi se u opštini Postojni u Sloveniji.

Manifestacijom „Prijatelji dobre energije“ završeno obeležavanje Klimatske nedelje u Beogradu

Manifestacijom Prijatelji dobre energije u Beogradu završeno obeležavanje Klimatske nedelje

29. maj 2023. - Manifestacija Prijatelji dobre energije održana je u subotu, 23. septembra, na Kalemegdanu. Ceo događaj je protekao u znaku održivosti.

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

29. maj 2023. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

29. maj 2023. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca