OIE

Otvoreno javno glasanje za EUSEW nagrade, podržite svoje favorite

Otvoreno javno glasanje za EUSEW nagrade, podržite svoje favorite

Foto: EUSEW

Objavljeno

12.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Iskoristite priliku da odate priznanje pojedincima i organizacijama koji pokreću energetsku tranziciju Evrope, tako što ćete glasati za neke od devet finalista ovogodišnjeg takmičenja u oblasti održive energetike. Nagrade su deo Nedelje održive energetike Evropske unije (EUSEW) i dodeljuju se u tri kategorije: inovacija, lokalna energetska akcija i žena u energetici.

Svako možete podržati po jednog finalistu iz svake od kategorija. Glasanje se odvija putem interneta i otvoreno je do 11. juna. Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji dodele nagrada u junu, kojoj će prisustvovati evropska komesarka za energetiku Kadri Simson i renomirani žiri koji je izabrao finaliste.

Kategorija inovacija

Nagrada za inovacije je uvedena za istaknute aktivnosti koje finansira Evropska unija i koje utiru originalni put za tranziciju ka čistoj energiji.

Alqueva je plutajuća solarna elektrana u Portugalu koja sa starom hidrocentralom i postrojenjem za skladištenje energije čini hibridnu elektranu. Kreatori tog rešenja kažu da koriste tehnologiju koja može da se omasovi, a istovremeno smanjuje emisije i štiti prirodu.

„Potrebne su nam udružene obnovljive tehnologije“, objašnjava Žoana Freitas, članica Izvršnog odbora firme EDP Generation. Nova elektrana u Alkevi snage pet megavata sastoji se od 12.000 solarnih panela na četiri hektara akumulacije hidroelektrane.

Sledeći finalista je STEP (Solutions to Tackle Energy Poverty). Taj projekat koji koristi društvene inovacije u borbi protiv energetskog siromaštva. ‘Energetsko siromaštvo se najbolje može rešiti kroz podizanje svesti potrošača i promenu ponašanja, osnažujući građane da poboljšaju svoju situaciju’, kaže Kestutis Kupšis iz Litvanskog saveza potrošača, jednog od 11 partnera na projektu.

Prvi potpuno električni brzi trajekt na svetu nosi naziv Medstraum. Radi na baterije, a razvijen je kao deo projekta TrAM (Transport: Advanced and Modular). Ovaj brod omogućava putnicima u regiji Stavanger u Norveškoj da putuju brzo i bez ispuštanja gasova s efektom staklene bašte ili zagađujućih materija u vazduh.

Lokalna energetska akcija

Nagradom za lokalnu energetsku akciju odaje se priznanje održivom delovanju grupe građana ili potrošača (povezanih sa opštinom ili drugim zainteresovanim stranama) u sferi energetike ukoliko doprinosi tranziciji čiste energije na nivou zajednice ili na lokalnom nivou. Ove godine do finala su stigli kolektiv za proizvodnju energije za vlastitu potrošnju na Balearskim ostrvima, KLIK i Zajedno sa komšijama.

Preko 1.500 domaćinstava širom Balearskih ostrva u Španiji će ove godine dobiti održivu i pristupačnu energiju

Balearski kolektiv se bori protiv energetskog siromaštva instaliranjem fotonaponskih sistema na infrastrukturu u javnom vlasništvu. To je primer lokalnog energetskog projekta za postizanje ciljeva u razvoju čiste energije, pri čemu koristi građanima, jer im smanjuje račune za struju. Preko 1.500 domaćinstava širom Balearskih ostrva u Španiji, od kojih se mnoga muče s računima za energente, ove godine će dobiti pristup održivoj i pristupačnoj energiji zahvaljujući ovom projektu.

KLIK – Križevačka laboratorija za klimatske inovacije je energetska zajednica koja je u saradnji sa gradskom upravom i 11 drugih lokalnih partnerskih organizacija za samo dve godine ugradila stambene solarne panele ukupne snage 277 kilovata.

Polovinu investicije vredne 500.000 evra finansirala je opština u vidu grantova, a drugu polovinu pokrili su vlasnici kuća. Hrvatski grad Križevci ima cilj da 2030. godine 20 odsto domaćinstava ima instalirane fotonaponske sisteme.

Zajedno sa komšijama (Together with the Neighbours) je građanska inicijativa za uštedu energije u Južnoj Holandiji. Kroz mrežu volontera je razvila model razmene informacija među građanima o energetskoj efikasnosti. Korist je dvostruka: za građane koji ostvaruju uštedu i za prirodu, jer su zahvaljujući ovom projektu sprečene znatne emisije ugljen-dioksida.

Žena u energetici

Nagradom Žena u energetici se ističu aktivnosti žena koje, ukoliko se sprovedu i na drugim mestima, doprinose ubrzavanju tranzicije ka čistoj energiji u Evropi. Posebna pažnja posvećena je naporima da se pokrene agenda integracije načela rodne ravnopravnosti i podrže jednakost i jednake mogućnosti u energetskom sektoru.

Zilke Veselman je prva žena na čelu Kancelarije za zaštitu i održivost klime u Štajnfurtu u Nemačkoj. Ona radi na sprovođenju energetske tranzicije prevođenjem globalne klimatske ciljeve u lokalnu akciju.

Radeći zajedno sa Univerzitetom primenjenih nauka u Minsteru, Zilke i njen tim razvili su plan za skiciranje energetskih mera za 24 grada u okrugu Štajnfurt u sektorima električne energije, grejanja i mobilnosti, spajajući održivu energetsku akciju i klimatska pitanja.

Agnješka Spiridovič je ekspertkinja koja donosi energiju sunca, vetra i vodonika u jednu regiju Poljske u kojoj dominira ugalj. Kao predsednica poljske energetske zajednice Zklaster od 2021. godine, ona spaja svoje tehničko iskustvo sa modelima saradnje na više nivoa kako bi pokrenula inovativne i održive energetske projekte u oblasti Turov i šire.

Anastasija-Marija Moshovi je doktorka hemijskog inženjerstva koja pokreće energetske inovacije u Grčkoj. Kao šefica istraživanja, razvoja i inovacija u Monolitosu u Atini vodi nekoliko projekata, koje finansira EU, za razvoj tehnologija u proizvodnji vodonika, proizvodnji i skladištenju zelene energije, električnih vozila i za dekarbonizaciju industrije.

Prošle godine su dve od četiri nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

12. maj 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

12. maj 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

12. maj 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

12. maj 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar