Mobilnost

Križevci u Hrvatskoj napreduju u održivoj mobilnosti – uvedeni javni bicikli

Križevci u Hrvatskoj primer održive mobilnosti

Foto: Križevci

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Mali hrvatski grad Križevci odličan je primer kako građani na lokalnom nivou mogu da se izbore za održiviju mobilnost. Lokalna samouprava je nedavno izgradila biciklističke staze, a sada su stanovnicima dostupni i javni bicikli. Ukupno 50 dvotočkaša na 11 stajališta u gradu doprinosi smanjenju gradske gužve i zagađenja.

Gradonačelnik Mario Rajn je na predstavljanju ovog projekta rekao da grad planira da nastavi izgradnju biciklističkih staza i sprovođenje drugih projekata, kako bi se stvorila što održivija gradska mobilnost.

„Dosta naših sugrađana sugeriralo je da nam treba sustav javnih bicikala jer su bicikli, naravno, ekološki prihvatljiviji, vrlo prihvatljivi za zdravlje, a našim sugrađanima predstavljaju vjerojatno vrlo priuštiv i brz način prometovanja unutar samog grada“, rekao je Rajn.

Sistem javnih bicikala je u nadležnosti Križevačkog poduzetničkog centra (KPC). Direktorka KPC-a  Jelena Velić istakla je da je ovo prvi put da stanovnici mogu koristiti uslugu javnih bicikala po uzoru na 36 drugih gradova u Hrvatskoj. Križevci su na severu Hrvatske. Na teritoriji grada živi 19.000 ljudi, a u samom gradskom naselju deset i po hiljada.

Mere održive mobilnosti

Grad je ove godine uveo naplatu parkinga kako bi motivisao građane da što manje koriste automobile. Zamenik gradonačelnika Danijel Šaško napomenuo je da će sistem javnih bicikala delimično biti sufinansiran od naplate parkinga. Na taj način će građani imati popust pri kupovini godišnje karte.

Zamenik gradonačelnika je najavio i uvođenje gradskog prevoza u narednih godinu dana. „Mislimo proširivati i dodavati stajališta ovisno o potrebama građana. Također, razmišljamo o uvođenju električnih bicikala na nekim stajalištima“, naglasio je Šaško.

Svi građani koji se registruju u prvih mesec dana dobiće 30 minuta dnevno besplatnog korišćenja. Godišnja pretplata košta 30 evra, ali će građani Križevaca plaćati upola manje. Radi bezbednosti, svi bicikli su opremljeni GPS sistemom, a sama konstrukcija onemogućava krađu.

Križevci u Hrvatskoj primer održive mobilnosti
Foto: Nextbike Hrvatska

„Ovaj sustav je iznimna nadopuna i intermodalnom prijevozu s bicikla na željeznicu, kombinaciji s autobusa na bicikl i isto tako park and ride sustavu, koji je zamišljen da jedan dan profunkcionira u samom gradu“, rekao je Ante Gustin, direktor firme Nextbike – Sustav javnih bicikala. On je pozvao građane da preuzmu aplikaciju i registruju se u Križevcima i tako postanu korisnici

Građani koji ne mogu da preuzmu mobilnu aplikaciju mogu se obratiti KPC-u i preuzeti karticu sa kojom mogu koristiti bicikle. Mogu i da se rezervišu, tako da korisnik bude siguran da će ga bicikl dočekati na određenoj lokaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

28. april 2023. - Maersk je u Kopenhagenu porinuo prvi kontejnerski brod na metanol na svetu, a takva plovila su poručile i ostale velike kompanije

andrada madjarska recikliranje baterija

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

28. april 2023. - Andrada je firma koju su slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije osnovali u Mađarskoj

Parižani izglasali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta

Pariz zabranjuje iznajmljivanje električnih trotineta

28. april 2023. - Pariz će ove nedelje postati jedan od prvih gradova u Evropi koji su zabranili iznajmljivanje električnih trotineta

Oživljavanje Evropske železničke mreže - šinama do zelene mobilnosti

Plan EU za održivu mobilnost: vozovi da zamene avione

28. april 2023. - Kako bi dekarbonizovala transportni sektor, Evropska Unija aktivno radi na poboljšanju međugradske i prekogranične železničke infrastrukture