OIE

Četiri preporuke za veće učešće građana u energetici na Zapadnom Balkanu

energetske zadruge zapadni balkan konferencija sarajevo reset

Foto: RESET

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nijedna zemlja Zapadnog Balkana još nije usvojila propise za osnivanje i rad energetskih zadruga, kao najrazvijenijeg oblika učešće građana u sektoru energetike (građanska energija), što ne samo da doprinosi decentralizaciji i demokratizaciji energetike u energetskoj tranziciji, već  i smanjuje zagađenje i troškove za energente, upozorili su učesnici druge regionalne konferencije „Energetske zajednice građana/Zajednice obnovljive energije – Zašto stojimo u mjestu?“ održane u Sarajevu.

Na konferenciji posvećenoj građanskoj energiji, koju su prvi put prošle godine organizovali Regionalni centar za održivu energetsku tranziciju (RESET) iz BiH i Henrich Boll fondacija, učestvovalo je više od 80 predstavnika lokalnih zajednica, ekspertske zajednice, nevladinih organizacija, regulatornih agencija, elektroprivreda, međunarodnih organizacija, finansijera.

Mirza Kušljugić, predsednik Upravnog odbora RESET-a, rekao je da je u svim zemljama regije interes privatnih investitora za izgradnju komercijalnih fotonaponskih elektrana enormno veliki, a istovremeno razvoj građanske energije značajno zaostaje. Jasno je, kako dodaje, da ovakav smer razvoja obnovljive energije neće rezultirati demokratizacijom energetskog sektora i aktivnim učešćem malih kupaca – domaćinstava i male privrede, u energetskoj tranziciji.

Kušljugić: Građanska energija u regionu gubi bitku sa privatnim investitorima, što je loše za održivost energetske tranzicije

„To je u potpunoj suprotnosti sa trendovima u razvijenim zemljama EU gdje su upravo mali kupci većinski vlasnici solarnih elektrana, na primer, u Nemačkoj 70 odsto svih kapaciteta, a u Italiji čak 98 odsto. Pošto je građanska energija osnova održive energetske tranzicije potrebno je uočene trendove hitno korigovati“, poručio je Kušljugić.

Opšti zaključak učenika konferencije je da vlade i parlamenti u regionu Zapadnog Balkana, uz državne elektroenergetske kompanije, predstavljaju glavnu prepreku i usko grlo za efikasnu i održivu tranziciju. Oni, kako su dodali, još nemaju jasnu viziju i opredeljenje, pa time ni strategiju, zakonodavni okvir i akcione planove, za uspešno sprovođenje održive energetske tranzicije.

Pri tome, kako se moglo čuti, ne prepoznaju ni značaj razvoja koncepata i podrške građanima i lokalnim zajednicama kroz razvoj građanske energiji na lokalnom nivou (prozjumera, energetskih zajednica građana i zajednica obnovljive energije). A, ti građani i lokalne zajednice, uz privredu, a naročito mala i srednja preduzeća, predstavljaju glavne aktere i lidere uspešne, efikasne i održive tranzicije svuda u svetu.

Osim što su identifikovali uska grla za razvoj energetskih zadruga (zajednica obnovljivih izvora energije i energetskih zajednica građana), učesnici konferencije su ukazali kako preokrenuti trenutnu nepovoljnu situaciju.

Nijedna zemlja regiona nije donela propise za zajednice obnovljivih izvora energije i energetske zajednice građana

energetske zadruge zajednice zapadni balkan konferencija reset sarajevo

Zemlje regiona Zapadnog Balkana, prema rečima učesnika, nisu u potpunosti u svoje zakonodavstvo implementirale direktive Evropske unije o građanskoj energiji koje bi omogućile građanima i lokalnim zajednicama da na fer, efikasan i efektivan način postanu ravnopravni učesnici energetske tranzicije i doprinesu sigurnosti snabdevanja, sopstvenoj i energetskoj nezavisnosti svojih država, kao i dekarbonizaciji.

Najveći napredak je u prethodnom periodu napravljen u Srbiji i to u domenu prozjumera (kupci-proizvođači). Najgora situacija je u Bosni i Hercegovini koja je ostala jedina država na evropskom kontinentu gde građani još ne mogu da ostvare svoja prava na učestvovanje u energetskoj tranziciji.

„Trenutno u Republici Srpskoj postoji zakon koji to omogućava, ali svi rokovi za donošenje podzakonskih akata su probijeni.U Distriktru Brčko ništa nije urađeno, dok je u Federaciji BiH u julu usvojen set reformskih energetskih zakona, ali najvažniji, Zakon o obnovljivim izvorima energije, još nije stupio na snagu“, kaže Damir Miljević, član Upravnog odbora RESET-a.

Osim toga, nijedna zemlja regiona još nije donela propise za implementaciju energetskih zadruga (zajednica obnovljivih izvora energije i energetskih zajednica/zadruga građana) kao najrazvijenijeg oblika građanske energije.

Elektroprivrede, operatori mreža i regulatori moraju da uhvate korak sa promenama

Da bi koncept građanske energije mogao uspešno da se primeni državne energetske kompanije, operatori prenosne i distributivne mreže i regulatori moraju, kako se navodi u zaključcima konferencije, da drže korak sa zahtevima koje pred njih postavlja ubrzana energetska tranzicija.

Nažalost, stiče se utisak, kako se navodi, da ovaj deo elektroenergetskog sistema daleko zaostaje i kaska za potrebama razvoja i predstavlja glavno usko grlo za efikasnu i efektivnu energetsku tranziciju i to posebno u domenu razvoja kapaciteta za prihvat građanske energije.

Nedostatak stručnog kadra, nepraćenje savremenih trendova, zastarela tehnička pravila i procedure i opšta nezainteresovanost za promene prete da ugroze sve napore koji se čine da se zemlje regiona ubrzano uključe u treću industrijsku revoluciju i energetsku tranziciju, zaključak je učesnika konferencije.

Vlade i parlamenti imaju pogrešno uverenje da državne elektroprivrede mogu i trebaju da budu lideri energetske tranzicije

Poseban problem predstavljaju vlade na svim nivoima i parlamenti kod kojih još vlada pogrešno uverenje da državne elektroprivrede mogu i trebaju da budu lideri energetske tranzicije. To je, međutim, kako se ističe, za ove kompanije nemoguća misija s obzirom da je pred njima intenzivan proces vlastite transformacije i tranzicije uz sve probleme koje će im doneti zatvaranje zastarelih termoelektrana na ugalj i rudnika i prelazak na obnovljive izvore energije.

U celom tom poslu one se susreću i sa problemom nedostatka znanja i kadrova, relativno lošom finansijskom situacijom i uplivom politike u svaku poru njihovog upravljanja, smatraju učesnici konferencije.

Pojedinci i nevladine organizacije vuku napred

energetske zadruge zajednice zapadni balkan konferencija sarajevo reset damir miljevic
Damir Miljević

Uprkos svim preprekama, loših zakonskih i regulatornih rešenja i nedefinisanih okvira za razvoj, zaključak je da pojedinci, nevladine organizacije i deo lokalnih zajednica u regionu kroz kreativna rešenja i inicijative ubrzano i uspešno radi na pitanjima energetske tranzicije što pokazuje da postoji izražen interes, volja i pozitivna energija potrebna za promene.

Ovi primeri mogu biti inspiracija i vodilja i za druge lokalne zajednice, organizacije i pojedince u regionu da u postojećim nepovoljnim uslovima i same krenu istim putem, poruka je učesnika konferencije.

Finansiranje nije problem, novca ima

Na konferenciji se moglo čuti da 30 odsto portfolija mikrokreditne fondacije Partner i 20 odsto kredita Procredit banke predstavljaju zeleni projekti. Njihovi predstavnici su istakli da nema nikakvih problema kad je reč o novcu za građansku energiju, čak su i otvoreni da oni daju grantove za ove projekte.

Zaključak konferencije je da finansijske organizacije (banke i mikrofinansijske institucija) imaju potrebna sredstva za uspešno i efikasno finansiranje projekata.

Lokalnim akterima na raspolaganju stoje i razni projekti i fondovi za ove namene, a uspešni projekti u regionu koji su finansirani ulaganjem građana pokazuju da su spremni da investiraju sopstvena sredstva u razvoj građanske energije i zajednica obnovljive energije čija glavna odlika nije maksimiziranje profita.

Učesnici konferencije su ukazali i da štednja građana predstavlja jedan od potencijalno najvažnijih izvora za finansiranje građanske energije koji nije dovoljno iskorišćen zbog nepostojanja adekvatnih modela, nejasnog zakonodavnog okvira i komplikovanih administrativnih procedura.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji