Životna sredina

EU otvorila poziv za preko 450 miliona evra iz LIFE programa za 2020.

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Institucije, preduzeća i nevladine organizacije mogu da kvalifikuju svoje projekte u oblastima životne sredine i klime i doprinesu sprovođenju Evropskog zelenog plana u delo. EU prima prijave za više od 450 miliona evra sredstava u programu LIFE opredeljenih za 2020. godinu.

Predlozi za 2019. godinu se trenutno razmatraju, a otvoren je poziv za 2020, objavila je Evropska komisija pri pokretanju godišnjeg konkursa za podršku očuvanju prirode, zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji u Evropskoj uniji. Izvršno telo EU dodalo je da je zbog zaraze virusom korona i ograničavanja kretanja radi usporavanja pandemije olakšalo postupak prijavljivanja i produžilo rokove za LIFE program.

U izjavi je istaknuto da će posebna pažnja biti posvećena predlozima koji mogu da dovedu do poboljšanja kolektivne sposobnosti da se slična kriza u budućnosti izbegne ili prevaziđe. Administracija u Briselu je naglasila da životna sredina i klima imaju „nesumnjivo jaku vezu“ sa ljudskim zdravljem.

Životna sredina i klima imaju „nesumnjivo jaku vezu“ sa ljudskim zdravljem, podvukli su organizatori

Javni poziv se odnosi na svaku javnu instituciju, firmu i organizaciju civilnog društva koje su registrovane u EU. Komesari su saopštili da će odabrani projekti doprineti implementaciji Evropskog zelenog plana.

Najveći deo projekata u LIFE-u su u takozvanoj tradicionalnoj kategoriji. Mnogi od njih ističu najbolju praksu, upravljaju pilot-programima, podižu javnu svest ili demonstriraju proboje u zaštiti životne sredine, objavljeno je.

Tradicionalni projekti ističu najbolju praksu, upravljaju pilot-programima, podižu javnu svest ili demonstriraju proboje u zaštiti životne sredine

EU takođe prihvata integrisane projekte, koji mogu biti međunarodnog karaktera. Oni pokrivaju strateške planove ovog bloka država i u segmentu klimatske akcije i delu za životnu sredinu.

Savetnici na projektu dostupni su za kratak razgovor. Projekti mogu finansijski pomagati male, lokalne inicijative. Smernice su sada prvi put obuhvatile startap kompanije, a tim koji vodi LIFE naveo je da razmatra mogućnost još promena.

Startap kompanije su uključene u smernice, a izgleda da će biti i drugih promena

U potprogramu za klimatske promene, celoviti predlozi moraju da se predaju do 6. oktobra. Oni tradicionalni će se baviti ublažavanjem, prilagođavanjem te inicijativama za upravljanje i informisanje u oblasti klime.

Tradicionalni projekti za zaštitu životne sredine su za štednju resursa, prirodu i biodiverzitet i upravljanje i informisanje. Autori će koncepciju poslati do sredine jula, a oni uspešni će kompletne predloge moći da dostave do februara.

Procedura za tehničku pomoć u oba potprograma završava se 16. jula. Učesnici koji imaju integrisane projekte imaju vremena da koncepciju sastave i predaju do 6. oktobra i tako se kvalifikuju za drugu fazu.

Evropska komisija je zakazala virtuelnu konferenciju za 30. april da bi zainteresovani mogli da dobiju neophodne informacije.

Komentara: (1)
aleksandar / 08.04.2020.

Radimo na projektima korišćenja bio masa , za sušenje i TE-TO . Uradili smo par projekata i izveli radove . Peletirka Novi Pazar , Karakaj Zvornik putevi….zatim sušenje komisije izneta , otklanjanje amonijaka i korišćenje izmeta za grejanje .
Ako nemamo naftu imamo otpada kao i komunalnog.
Sve se to može iskoristiti za energiju bez nafte , gasa i mazuta.
Sam što iskoristimo kao bio među ujedno očistimo okolinu.
Živeli

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

7. april 2020. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

7. april 2020. - Eko straža želi da okupi kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

7. april 2020. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

7. april 2020. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021.