Životna sredina

EU otvorila poziv za preko 450 miliona evra iz LIFE programa za 2020.

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.04.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Institucije, preduzeća i nevladine organizacije mogu da kvalifikuju svoje projekte u oblastima životne sredine i klime i doprinesu sprovođenju Evropskog zelenog plana u delo. EU prima prijave za više od 450 miliona evra sredstava u programu LIFE opredeljenih za 2020. godinu.

Predlozi za 2019. godinu se trenutno razmatraju, a otvoren je poziv za 2020, objavila je Evropska komisija pri pokretanju godišnjeg konkursa za podršku očuvanju prirode, zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji u Evropskoj uniji. Izvršno telo EU dodalo je da je zbog zaraze virusom korona i ograničavanja kretanja radi usporavanja pandemije olakšalo postupak prijavljivanja i produžilo rokove za LIFE program.

U izjavi je istaknuto da će posebna pažnja biti posvećena predlozima koji mogu da dovedu do poboljšanja kolektivne sposobnosti da se slična kriza u budućnosti izbegne ili prevaziđe. Administracija u Briselu je naglasila da životna sredina i klima imaju „nesumnjivo jaku vezu“ sa ljudskim zdravljem.

Životna sredina i klima imaju „nesumnjivo jaku vezu“ sa ljudskim zdravljem, podvukli su organizatori

Javni poziv se odnosi na svaku javnu instituciju, firmu i organizaciju civilnog društva koje su registrovane u EU. Komesari su saopštili da će odabrani projekti doprineti implementaciji Evropskog zelenog plana.

Najveći deo projekata u LIFE-u su u takozvanoj tradicionalnoj kategoriji. Mnogi od njih ističu najbolju praksu, upravljaju pilot-programima, podižu javnu svest ili demonstriraju proboje u zaštiti životne sredine, objavljeno je.

Tradicionalni projekti ističu najbolju praksu, upravljaju pilot-programima, podižu javnu svest ili demonstriraju proboje u zaštiti životne sredine

EU takođe prihvata integrisane projekte, koji mogu biti međunarodnog karaktera. Oni pokrivaju strateške planove ovog bloka država i u segmentu klimatske akcije i delu za životnu sredinu.

Savetnici na projektu dostupni su za kratak razgovor. Projekti mogu finansijski pomagati male, lokalne inicijative. Smernice su sada prvi put obuhvatile startap kompanije, a tim koji vodi LIFE naveo je da razmatra mogućnost još promena.

Startap kompanije su uključene u smernice, a izgleda da će biti i drugih promena

U potprogramu za klimatske promene, celoviti predlozi moraju da se predaju do 6. oktobra. Oni tradicionalni će se baviti ublažavanjem, prilagođavanjem te inicijativama za upravljanje i informisanje u oblasti klime.

Tradicionalni projekti za zaštitu životne sredine su za štednju resursa, prirodu i biodiverzitet i upravljanje i informisanje. Autori će koncepciju poslati do sredine jula, a oni uspešni će kompletne predloge moći da dostave do februara.

Procedura za tehničku pomoć u oba potprograma završava se 16. jula. Učesnici koji imaju integrisane projekte imaju vremena da koncepciju sastave i predaju do 6. oktobra i tako se kvalifikuju za drugu fazu.

Evropska komisija je zakazala virtuelnu konferenciju za 30. april da bi zainteresovani mogli da dobiju neophodne informacije.

Komentara: (1)
aleksandar / 08.04.2020.

Radimo na projektima korišćenja bio masa , za sušenje i TE-TO . Uradili smo par projekata i izveli radove . Peletirka Novi Pazar , Karakaj Zvornik putevi….zatim sušenje komisije izneta , otklanjanje amonijaka i korišćenje izmeta za grejanje .
Ako nemamo naftu imamo otpada kao i komunalnog.
Sve se to može iskoristiti za energiju bez nafte , gasa i mazuta.
Sam što iskoristimo kao bio među ujedno očistimo okolinu.
Živeli

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

7. april 2020. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. april 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

7. april 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

7. april 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine