Mobilnost

Airbus predstavio koncepte hibridne tehnologije za avione na vodonik

Airbus koncepte hibridne avione vodonik

Slika: Airbus

Objavljeno

24.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Airbus je saopštio da se oslanja na pogon na vodonik u svojim naporima da do 2035. razvije prve komercijalne letelice – putničke i teretne – koje neće ispuštati gasove s efektom staklene bašte. Prikazao je nacrte tri aviona koji bi primarno koristili tu tehnologiju.

Koncepcija ZEROe omogućava istraživanje konfiguracija i tehnologija koje upotrebljavaju vodonik, objavio je Airbus i iskazao optimizam da je to put ka letelicama bez emisija štetnih gasova. Tri hibridna pristupa koje je predstavio zasnovana su na prerađenim motorima sa gasnim turbinama i pogonom na vodonik, dok gorive ćelije na vodonik nadopunjavaju sistem proizvodnjom struje.

Vodonik može da prepolovi emisije CO2 u avijaciji

Evropski aeronautički gigant tvrdi da bi prvi klimatski neutralni avioni mogli da se uključe u saobraćaj do 2035. i da to znači da program mora da pokrene najkasnije 2025. godine. Procenjuje da bi s vodonikom emisije ugljen-dioksida u avijaciji bile smanjene do 50 procenata.

Kompletan prototip letelice trebalo bi da bude završen krajem decenije, kažu u Airbusu.

Da bi vodonik postao osnovni izvor energije, neophodno je odlučno delovanje celog ekosistema u avijaciji, naveo je generalni direktor kompanije Airbus Guillaume Faury i ukazao na potrebu za državnom i podrškom partnera iz industrije.

Airbus traži partnere među vladama država i u sektoru industrije

“Na aerodromima će za svakodnevne potrebe trebati ozbiljna infrastruktura za prevoz vodonika i dopunjavanje tim gorivom. Podrška vlasti biće ključna da se ispune ambiciozni ciljevi: veća sredstva za istraživanje i tehnologiju, digitalizaciju i mehanizme, koji će podstaći upotrebu održivih goriva i obnavljanje flote i omogućiti avio-prevoznicima da ranije sklone starije, ekološki manje prihvatljive letelice”, izjavio je.

Potencijal za munjevite promene u avio-prevozu

Airbus još pre pet godina uopšte nije imao pogon na vodonik na svom radaru kao izvodljivu tehnologiju za smanjenje emisija, kazao je potpredsednik za letelice bez emisija Glenn Llewellyn i dodao da ona ima “neverovatnu” mogućnost za nagle promene usmerene na ostvarivanje klimatskih ciljeva.

Vodonik u tečnom stanju je nestabilan, a skladištenje u avionima je jedan od najvećih izazova, ali Airbus je odbacio primedbe o bezbednosti.

Airbus koncepte hibridne avione na vodonik
Slika: Airbus

Dizajn sa turbomlaznim – turbofan motorom rađen je za 120 do 200 putnika i domet od preko dve hiljade nautičkih milja. Vodonik u tečnom stanju će se čuvati u spremnicima iza stražnje pregrade za održavanje pritiska.

ZEROe koncepte hibridne avione vodonik
Slika: Airbus

Turbopropelerna ili turboprop verzija, za do stotinu putnika, planirana je za domet od preko hiljadu nautičkih milja.

ZEROe koncepte hibridne avione na vodonik
Slika: Airbus

Avion s krilima sjedinjenim sa trupom predviđen je za do 200 putnika. Domašaj je sličan kao kod turbofan koncepta. Izuzetno širok trup daje više mogućnosti za smeštanje vodonika i izgled kabine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

erion veliaj gradonacelnik tirane odrzivi urbani transport 21 heroes 2021

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj jedan je od heroja urbane mobilnosti u svetu u 2020.

19 February 2021 - Inicijativa za transformativnu urbanu mobilnost (Transformative Urban Mobility Initiative) uvrstila ga je u publikaciju 21Heroes2021.

Petrol 35 investicionog plana 2025 energetsku tranziciju

Petrol namenio 35% investicionog plana do 2025. za energetsku tranziciju

03 February 2021 - U okviru svoje diverzifikacije, Petrol će više od trećine petogodišnjeg plana za kapitalnu potrošnju usmeriti u energetsku tranziciju

Posao za inzenjere istrazivacki centar Continental Automotive Serbia

Posao za inženjere u istraživačkom centru Continental Automotive Serbia

13 January 2021 - Kompanija koja se bavi razvojem inovativnih tehnologija i usluga za održivu mobilnost, traži inženjere, ekonomiste, ali nudi i stažiranje.

katalizatori dpf filteri vozila registracija zagadjenje vazduha

Nema registracije vozila u Srbiji bez katalizatora i DPF filtera

11 January 2021 - Vozila će morati da ispune standarde za izduvne gasove, kao i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih emisija.