Klimatske promene

Elon Musk nudi nagradu od 100 miliona dolara za najbolje rešenje za prikupljanje i skladištenje CO2 

Elon Musk nudi nagradu za najbolje resenje za prikupljanje i skladistenje CO2 

Slika: catazul from Pixabay

Objavljeno

25.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elon Musk, osnivač i izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Motors, rekao je da će donirati 100 miliona američkih dolara kao nagradu za najbolju tehnologiju prikupljanja i skladištenja ugljen-dioksida.

Musk, koji je takođe vlasnik svemirske kompanije SpaceKs, obećao je novac u tvitu, i naveo da će više detalja otkriti sledeće nedelje.

Prikupljanje i skladištenje ugljenika jedna je od tehnologija koja bi mogla da olakša energetsku tranziciju i omogući dostizanje klimatskih ciljeva.

Tehnologija je pre svega namenjena prikupljanju CO2 iz velikih izvora, poput elektrana na fosilna goriva ili industrijskih objekata. Uskladišteni CO2 može se koristiti za razne primene ili trajno skladištiti pod zemljom.

Jedan od najvećih projekata za ovi tehnologiju razvija norveška kompanija Equinor, a nedavno joj se priključio Microsoft.

Tesla je nedavno izazvala veliku pažnju u Nemačkoj kada joj je sud naložio da prestane sa sečom stabala zbog gradnje fabrike električnih automobila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

25. januar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

25. januar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

25. januar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

25. januar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena