Biodiverzitet

Nemački sud: Tesla da štiti biodiverzitet dok gradi fabriku električnih vozila

Foto: Pixabay/Tobias_Wurzer_03

Objavljeno

21.12.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

21.12.2020.

Država

Podeli

Nemački sud naložio je američkoj kompaniji Tesla da prestane sa sečom stabala na rubnim delovima parcele u blizini Berlina gde planira da izgradi fabriku električnih automobila zbog potencijalnog ugrožavanja zaštićenih životinjskih vrsta. Presuda je doneta uprkos tome što su vlasti pokrajine Brandenburg preliminarno odobrile projekat i što je niži sud takođe dao odobrenje.

Takođe, nemački sud je presudu doneo i nakon što su neki poslanici vladajuće partije izrazili zabrinutost da bi sudski postupci protiv projekta prve fabrike američkog giganta u Evropi mogli naneti štetu imidžu zemlje kao dobrog mesta za ulaganje.

Tesla može da nastavi sa projektom, ali uz ograničenja

Bez obzira na zabranu seče stabala, presuda praktično znači da Tesla, uz navedena ograničenja, može da gradi fabriku za proizvodnju električnih vozila i baterija, što je ishod koji predstavlja samo delimičnu pobedu ekoloških organizacija koje su i pokrenule sudski postupak protiv projekta.

Organizacije za zaštitu prirode tvrde da kompanija nije učinila dovoljno da zaštiti ugrožene vrste

Zelena liga Brandenburga (Grüne Liga Brandenburg) i Unija za očuvanje prirode i biodiverziteta (Nature and Biodiversity Conservation Union (NABU)), dve organizacije koje se protive projektu, tvrde da mere koje je kompanija Tesla preduzela da izmesti ugrožene zmije smukulje (Coronella austriaca) i livadske guštere (Lacerta agilis) nisu dovoljne.

Ove dve organizacije su sudskim putem uspele da zaustave radove na projektu dva puta u toku jedne nedelje u decembru.


Beograđani vode bitku za spas Košutnjaka

Aktivisti u Beogradu i dalje vode bitku da spreče krčenje šume na jednoj parceli u Košutnjaku, gde privatni investitor planira da gradi stambeni kompleks. Iako su nadležni navodno odlučili da zaustave taj projekat i zabrane seču drveća, Dejan Jovanović iz građanskog udruženja Bitka za Košutnjak tvrdi da nema dokaza da je takva odluka zaista doneta.

Izgleda da drveću u Košutnjaku i dalje preti opasnost da doživi sudbinu stotina, a možda i hiljada stabala koja su posečena u Beogradu u proteklih godinu, dve dana. “Mi branimo naš Košutnjak kao što bi Njujorčani branili svoj Central park ili stanovnici Londona Hajd park,” kaže Jovanović.


Tesla planira da poizvodi pola miliona električnih automobila godišnje u fabrici u Nemačkoj

Kako javljaju agencije, Tesla namerava da u nemačkoj fabrici pravi oko 150.000 električnih automobila godišnje, a plan je da se godišnja proizvodnja poveća na čak 500.000 vozila. Fabrika, koja će se nalaziti kod mesta Grünheide južno od Berlina, trebalo bi da krene sa radom na leto sledeće godine.

Komentara: (2)
KoZra / 27.12.2020.

Tako se pazi domovina 🤔

Misha / 31.12.2020.

Nažalost, dokle god samo par najrazvijenijih zemalja može da na ovaj način štiti svoju životnu sredinu za ovu planetu nema spasa.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

21. decembar 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

21. decembar 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

21. decembar 2020. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

21. decembar 2020. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj