OIE

Beogradski Energetski Forum 2023 – mesto susreta lidera energetske tranzicije Jugoistočne Evrope

Beogradski Energetski Forum 2023 Beograd lideri energetkske tranzicije

Photo: Balkan Green Energy News

Objavljeno

25.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Beogradski Energetski Forum 2023, novi konferencijski format portala Balkan Green Energy News, održava se 8. i 9. maja 2023. u hotelu Crowne Plaza.  Regionalna konferencija okupiće lidere energetske tranzicije Jugoistočne Evrope. Za dvodnevnu konferenciju vlada veliko interesovanje, obezbedite svoje mesto na vreme.

Sa oko 400 učesnika, među kojima su ministri energetike i predstavnici država iz regiona i Evrope, institucije EU, vodeća evropska energetska udruženja i više od 150 kompanija, Beogradski Energetski Forum 2023 (BEF 2023) je mesto susreta lidera energetske tranzicije Jugoistočne Evrope. Novi konferencijski format nastao je na krilima uspeha konferencija koje je Balkan Green Energy News do sada organizovao – Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji 2021. i Privreda Srbije na tržištu električne energije 2022. godine.

Na osam panela BEF 2023 Foruma svoje stavove i vizije izneće više od 50 govornika. Konferenciju će svečano otvoriti Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije, i Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, a učešće na konferenciji su, između ostalih, potvrdili i Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Giles Dickson, direktor evropskog udruženja WindEurope, George Agafitei, državni savetnik u Vladi Rumunije, Julije Domac, specijalni savetnik za energetiku i klimu predsednika Hrvatske, Viktor Andonov, savetnik za energetiku premijera Severne Makedonije, i Anže Predovnik, direktor nedavno osnovane regionalne berze električne energije ADEX Grupe.

Dubravka Djedovic Beogradski Energetski Forum 2023

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović svečano će otvoriti konferenciju BEF 2023

Povodom učešća na BEF 2023 George Agafitei je rekao da je Rumunija postavila visoke standarde za energetsku stabilnost i postizanje ciljeva dekarbonizacije: 55 odsto manje emisija GHG do 2030, smanjenje zavisnosti od uvoza sa 20,85 odsto na 17,8 odsto do 2030, kao i zamena elektrana na ugalj snage 4,59 GW do 2032. čistim izvorima energije.

Nuklearna energija igra stratešku ulogu, a projekti razvoja nuklearnog energetskog programa su prioritet za Rumuniju, dodao je on.

Dickson: Sve je više projekata u razvoju

Giles Dickson je oduševljen dolaskom na BEF 2023.

„Stvari se pomeraju kada je reč o energiji vetra u Srbiji, ne samo sa aukcijama koje planira vlada, a tako je i u celoj Jugoistočnoj Evropi, sa sve većim brojem projekata koji su u razvoju“, poručio je Dickson.

Među učesnicima i govornicima značajno mesto zauzeće i predstavnici biznis sektora – vodeći investitori u regionu, finansijske institucije, konsultantske kuće, advokatske kancelarije, kao i proizvođači tehnologija i servisa.

Institucionalni partneri i sponzori

Institucionalni partneri Foruma su Ministarstvo rudarstva i energetike, Energetska zajednica, WindEurope, SEEPEX, ADEX Grupa, Privredna komora Srbije, Nordic Business Alliance, Slovenački poslovni klub i Serbio.

Beogradski Energetski Forum 2023 podržavaju investitori u obnovljive izvore energije, dominantno vetroparkove i solarne elektrane: WV-International u partnerstvu sa Emergy koji u Srbiji razvija portfolio od 800 MW iz vetra, kompanija CWP Global,sa ukupnim portfoliom od 1.180 MW samo u Srbiji i razvojnim projektima u zemljama regiona Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori.

Konferenciju podržava i slovenačka kompanija Interenergo Group, ogranak austrijske kompanije Kelag sa širokom postavljenim portfoliom koji obuhvata razvijanje elektrana na obnovljive izvore energije, dugoročnim ugovorima o otkupu električne energije, podršci kompanijama u procesu dekarbonizacije i unapređenja energetske efikasnosti, kao i trgovinu električnom energijom.

Na konferenciji će se kao izlagač pojaviti i kompanija ECOwind. ogranak poznate nemačke kompanije BayWa sa sedištem u Minhenu, koja je nedavno pustila u rad najveću plutajuću solarnu elektranu u centralnoj Evropi,

Kao i na prethodnim događajima, na ovogodišnjoj konferenciji značajno je učešće vodećih finansijskih institucija – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je u prethodnim godinama napravila ozbiljan program podrške zemljama Zapadnog Balkana za dekarbonizaciju sektora daljinske energetike, zatim Green for Growth Fund (GGF) ili Fond za zeleni razvoj, koji je nedavno objavio da u Albaniji finansira Blue 1, solarnu elektranu od 50 MW bez državnih podsticaja.

Na panelu o pobedničkim korporativnim strategijama za dostizanje karbonske neutralnosti svoj portfolio predstaviće i UniCredit banka.

Konferenciju podržavaju i kompanije ENEL PS, partner kompanija A1 u izgradnji solarnih elektrana na baznim stanicama širom Srbije, kompanija CORAB, vodeći poljski proizvođač solarnih PV sistema, ali i distributor drugih poznatih brendova.

 

Beogradski Energetski Forum 2023 konferencija privreda srbije na trzistu

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije u februaru prošle godine, uz ograničenje zbog kovid mera, okupila je 250 učesnika. Ove godine na BEF 2023 očekuje se oko 400 učesnika.

Odgovori na najveće energetske izazove regiona

Beogradski Energetski Forum 2023 se održava u vreme velike energetske krize, pojačane geopolitičkim trzavicama i rastućom inflacijom.

Učesnici BEF 2023 će pokušati da daju odgovore na neke od trenutno najvažnijih energetskih izazova regiona: kako uspešno sprovesti energetsku tranziciju ka niskougljeničnoj ekonomiji u skladu sa principima Zelene agende i klimatske akcije, dekarbonizovati sektor energetike, ali i druge sektore, obezbediti infrastrukturu, tehnologije i kapital za sigurno snabdevanje regiona, i kroz međusobnu saradnju zemalja regiona, kao i saradnju sa važnim partnerima iz celog sveta obezbediti energetsku sigurnost i bezbednost.

Kako kroz međusobnu saradnju zemalja regiona, kao i saradnju sa važnim partnerima iz sveta obezbediti energetsku sigurnost i bezbednost

„Sa velikim zadovoljstvom organizujemo BEF 2023 u želji da Balkan Green Energy News medijsku plartformu proširimo i ponudimo je glavnim energetskim igračima kao platformu za dijalog  i mesto susreta. Uspešna implementacija energetske tranzicije ka zelenim i održivim energetskim rešenjima i energetska bezbednost, najvažniji su zadaci današnje generacije lidera u energetici. Kroz naš rad na portalu, ali i ovaj događaj, mi ih podržavamo u njihovim nastojanjima da izazove pretvore u prilike i obezbede održivu budućnost,“ kaže Branislava Jovičić, osnivač i urednica portala BGEN i poziva sve one koji ozbiljno računaju na region da u maju dođu u Beograd.

Dva dana, osam panela

Tokom dva dana konferencije održaće se ukupno osam panela, uz napomenu da su izmene moguće, ali i da će se na sajtu konferencije  redovno ažurirati:

  • I panel: Energetski sistem Jugoistočne Evrope – strategije izlaska iz krize
  • II panel: Elektroprivrede regiona u energetskoj tranziciji – transformacijom do zelenih megavata
  • III panel: Savremene tehnologije za održivo grejanje i hlađenje
  • IV panel: Dizajn tržišta – da li je trenutni model tržišta električne energije održiv?
  • V panel: Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu
  • VI panel: Pobedničke korporativne strategije za karbonsku neutralnost
  • VII panel: Tehnologije za ugljeničnu neutralnost do 2050.
  • VIII panel: Fleksibilnost i digitalizacija za decentralizovanu proizvodnju i potrošnju
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. februar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. februar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. februar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

25. februar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.