OIE

Beogradski Energetski Forum 2023 – mesto susreta lidera energetske tranzicije Jugoistočne Evrope

Beogradski Energetski Forum 2023 Beograd lideri energetkske tranzicije

Photo: Balkan Green Energy News

Objavljeno

25.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Beogradski Energetski Forum 2023, novi konferencijski format portala Balkan Green Energy News, održava se 8. i 9. maja 2023. u hotelu Crowne Plaza.  Regionalna konferencija okupiće lidere energetske tranzicije Jugoistočne Evrope. Za dvodnevnu konferenciju vlada veliko  interesovanje, obezbedite svoje mesto na vreme.

Sa oko 400 učesnika, među kojima su ministri energetike i predstavnici država iz regiona i Evrope, institucije EU, vodeća evropska energetska udruženja i više od 150 kompanija, Beogradski Energetski Forum 2023 (BEF 2023) je mesto susreta lidera energetske tranzicije Jugoistočne Evrope. Novi konferencijski format nastao je na krilima uspeha konferencija koje je Balkan Green Energy News do sada organizovao – Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji 2021. i Privreda Srbije na tržištu električne energije 2022. godine.

Na osam panela BEF 2o23 Foruma svoje stavove i vizije izneće više od 50 govornika. Konferenciju će svečano otvoriti Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije i Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, a učešće na konferenciji su, između ostalih, potvrdili i Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, Giles Dickson, direktor evropskog udruženja WindEurope, George Agafitei, državni savetnik u Vladi Rumunije, Julije Domac, specijalni savetnik za energetiku i klimu predsednika Hrvatske, Viktor Andonov, savetnik za energetiku premijera Severne Makedonije, i Anže Predovnik, direktor nedavno osnovane regionalne berze električne energije ADEX Grupe.

Dubravka Djedovic Beogradski Energetski Forum 2023

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović svečano će otvoriti konferenciju BEF 2023

Povodom učešća na BEF 2023 George Agafitei je rekao da je Rumunija postavila visoke standarde za energetsku stabilnost i postizanje ciljeva dekarbonizacije: 55 odsto manje emisija GHG do 2030, smanjenje zavisnosti od uvoza sa 20,85 odsto na 17,8 odsto do 2030, kao i zamena elektrana na ugalj snage 4,59 GW do 2032. čistim izvorima energije.

Nuklearna energija igra stratešku ulogu, a projekti razvoja nuklearnog energetskog programa su prioritet za Rumuniju, dodao je on.

Dickson: Sve je više projekata u razvoju

Giles Dickson je oduševljen dolaskom na BEF 2023.

„Stvari se pomeraju kada je reč o energiji vetra u Srbiji, ne samo sa aukcijama koje planira vlada, a tako je i u celoj Jugoistočnoj Evropi, sa sve većim brojem projekata koji su u razvoju“, poručio je Dickson.

Među učesnicima i govornicima značajno mesto zauzeće i predstavnici biznis sektora – vodeći investitori u regionu, finansijske institucije, konsultantske kuće, advokatske kancelarije, kao i proizvođači tehnologija i servisa.

Institucionalni partneri Foruma su Ministarstvo rudarstva i energetike, Energetska zajednica, WindEurope, ADEX Grupa, Privredna komora Srbije, Nordic Business Alliance i Slovenački poslovni klub.

Beogradski Energetski Forum su do sada podržali WV-International u partnerstvu sa Emergy, CWP Global, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Interenergo, ECOWind i kompanija Propulzija.

Beogradski Energetski Forum 2023 konferencija privreda srbije na trzistu
Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije u februaru prošle godine, uz ograničenje zbog kovid mera, okupila je 250 učesnika. Ove godine na BEF 2023 očekuje se oko 400 učesnika.

Odgovori na najveće energetske izazove regiona

Beogradski Energetski Forum 2023 se održava u vreme velike energetske krize, pojačane geopolitičkim trzavicama i rastućom inflacijom.

Učesnici BEF 2023 će pokušati da daju odgovore na neke od trenutno najvažnijih energetskih izazova regiona: kako uspešno sprovesti energetsku tranziciju ka niskougljeničnoj ekonomiji u skladu sa principima Zelene agende i klimatske akcije, dekarbonizovati sektor energetike, ali i druge sektore, obezbediti infrastrukturu, tehnologije i kapital za sigurno snabdevanje regiona, i kroz međusobnu saradnju zemalja regiona, kao i saradnju sa važnim partnerima iz celog sveta obezbediti energetsku sigurnost i bezbednost.

Kako kroz međusobnu saradnju zemalja regiona, kao i saradnju sa važnim partnerima iz sveta obezbediti energetsku sigurnost i bezbednost

„Sa velikim zadovoljstvom organizujemo BEF 2023 u želji da Balkan Green Energy News medijsku plartformu proširimo i ponudimo je glavnim energetskim igračima kao platformu za dijalog  i mesto susreta. Uspešna implementacija energetske tranzicije ka zelenim i održivim energetskim rešenjima i energetska bezbednost, najvažniji su zadaci današnje generacije lidera u energetici. Kroz naš rad na portalu, ali i ovaj događaj, mi ih podržavamo u njihovim nastojanjima da izazove pretvore u prilike i obezbede održivu budućnost,“ kaže Branislava Jovičić, osnivač i urednica portala BGEN i poziva sve one koji ozbiljno računaju na region da u maju dođu u Beograd.

Dva dana, osam panela

Tokom dva dana konferencije održaće se ukupno osam panela, uz napomenu da su izmene moguće, ali i da će se na sajtu konferencije  redovno ažurirati:

  • I panel: Energetski sistem Jugoistočne Evrope – strategije izlaska iz krize
  • II panel: Elektroprivrede regiona u energetskoj tranziciji – transformacijom do zelenih megavata
  • III panel: Savremene tehnologije za održivo grejanje i hlađenje
  • IV panel: Dizajn tržišta – da li je trenutni model tržišta električne energije održiv?
  • V panel: Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu
  • VI panel: Pobedničke korporativne strategije za karbonsku neutralnost
  • VII panel: Tehnologije za ugljeničnu neutralnost do 2050.
  • VIII panel: Fleksibilnost i digitalizacija za decentralizovanu proizvodnju i potrošnju
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

25. februar 2023. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

25. februar 2023. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

25. februar 2023. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

25. februar 2023. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna