OIE

BayWa r.e. otvorio najveće plutajuće fotonaponsko postrojenje u Centralnoj Evropi

plutajuca fotonaosnka elektrana u Austriji

Foto: ECOwind

Objavljeno

24.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

ECOwind, podružnica BayWa r.e, pustila je u rad zajedno s austrijskim snabdevačem energije EVN četvrtu po veličini plutajuću solarnu elektranu u Evropi. Postrojenje maksimalne snage 24,5 megavata nalazi se u Grafenvertu u Donjoj Austriji.

Plutajući fotonaponski sistem u Grafenvertu je postavljen na ukupno 14 hektara površine na dva jezera (Severnom ribnjaku i Južnom ribnjaku) nastalih na jamama za iskopavanje peska i šljunka. Godišnje će proizvoditi 26,7 gigavat-sati električne energije, što je ekvivalentno potrebama ​​oko 7.500 domaćinstava u tom kraju.

„S primenom tehnologije plutajućih fotonaponskih elektrana možemo dobro iskoristiti inače nedovoljno iskorišćene vodene površine. U okruženju u kojem je raspoloživi prostor ograničen, ovakvi sistemi su izuzetno vredna dopuna tradicionalnijim solarnim instalacijama na krovovima ili na zemljištu“, rekao je Johan Janker, direktor uprave ECOwind-a.

Postupak je s ovim projektom izuzetno ubrzan, saopštila je nemačka kompanija BayWa r.e. Za samo deset nedelja postavljeno je 45.304 solarna modula. Pokriveno je 42 odsto površine dva jezera. Postrojenje je najveće u Centralnoj Evropi, stoji u objavi.

Menadžer projekta Benedikt Kameršteter rekao je da su glavni izazovi ovog projekta bili dobijanje odobrenja za primenu ove nove fotonaponske tehnologije u Austriji i uslovi na terenu, gde visinska razlika između mesta na kopnu na kojem je sastavljeno 2.844 plutajuća nosača i nivoa vode iznosi sedam metara.

Kako bi se zaštitio ekosistem, nekoliko godina će biti rađena redovna istraživanja o populaciji riba u jezerima i vilinih konjica, saopšteno je.

Uključujući Grafenvert, BayWa r.e. je izveo ukupno 15 plutajućih fotonaponskih projekata sa više od 230 megavata širom sveta.

Tri najveće evropske plutajuće solarne elektrane nalaze se u Holandiji

BayWa r.e. je zajedno sa svojom holandskom podružnicom GroenLeven u poslednjih par godina pustio u rad, kako tvrdi, tri najveća plutajuća fotonanaponska pogona izvan Azije. Park Sellingen, maksimalnog kapaciteta 41,1 megavata i elektrana Uivermeertjes od 29,8 megavata zajedno proizvode dovoljno električne energije za snabdevanje više od 20.000 domaćinstava. Na trećem mestu po veličini nalazi se Bomhofsplas, nominalne snage 27,4 MW, takođe u Holandiji.

Sve tri elektrane instalirane su na nekadašnjim jezerima korišćenim za vađenje peska. Postavljene su na mestima gde su jezera najdublja, kako ne bi štetile biodiverzitetu.

Prednost plutajućih fotonaponskih parkova je što ne zauzimaju zemljište i sprečavaju isparavanje vode. Rezultati nedavnog istraživanja u Brazilu pokazali su da mogu da smanje isparavanje za do 60 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

24. februar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

24. februar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

24. februar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

24. februar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika