OIE

BayWa r.e. otvorio najveće plutajuće fotonaponsko postrojenje u Centralnoj Evropi

plutajuca fotonaosnka elektrana u Austriji

Foto: ECOwind

Objavljeno

24.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

ECOwind, podružnica BayWa r.e, pustila je u rad zajedno s austrijskim snabdevačem energije EVN četvrtu po veličini plutajuću solarnu elektranu u Evropi. Postrojenje maksimalne snage 24,5 megavata nalazi se u Grafenvertu u Donjoj Austriji.

Plutajući fotonaponski sistem u Grafenvertu je postavljen na ukupno 14 hektara površine na dva jezera (Severnom ribnjaku i Južnom ribnjaku) nastalih na jamama za iskopavanje peska i šljunka. Godišnje će proizvoditi 26,7 gigavat-sati električne energije, što je ekvivalentno potrebama ​​oko 7.500 domaćinstava u tom kraju.

„S primenom tehnologije plutajućih fotonaponskih elektrana možemo dobro iskoristiti inače nedovoljno iskorišćene vodene površine. U okruženju u kojem je raspoloživi prostor ograničen, ovakvi sistemi su izuzetno vredna dopuna tradicionalnijim solarnim instalacijama na krovovima ili na zemljištu“, rekao je Johan Janker, direktor uprave ECOwind-a.

Postupak je s ovim projektom izuzetno ubrzan, saopštila je nemačka kompanija BayWa r.e. Za samo deset nedelja postavljeno je 45.304 solarna modula. Pokriveno je 42 odsto površine dva jezera. Postrojenje je najveće u Centralnoj Evropi, stoji u objavi.

Menadžer projekta Benedikt Kameršteter rekao je da su glavni izazovi ovog projekta bili dobijanje odobrenja za primenu ove nove fotonaponske tehnologije u Austriji i uslovi na terenu, gde visinska razlika između mesta na kopnu na kojem je sastavljeno 2.844 plutajuća nosača i nivoa vode iznosi sedam metara.

Kako bi se zaštitio ekosistem, nekoliko godina će biti rađena redovna istraživanja o populaciji riba u jezerima i vilinih konjica, saopšteno je.

Uključujući Grafenvert, BayWa r.e. je izveo ukupno 15 plutajućih fotonaponskih projekata sa više od 230 megavata širom sveta.

Tri najveće evropske plutajuće solarne elektrane nalaze se u Holandiji

BayWa r.e. je zajedno sa svojom holandskom podružnicom GroenLeven u poslednjih par godina pustio u rad, kako tvrdi, tri najveća plutajuća fotonanaponska pogona izvan Azije. Park Sellingen, maksimalnog kapaciteta 41,1 megavata i elektrana Uivermeertjes od 29,8 megavata zajedno proizvode dovoljno električne energije za snabdevanje više od 20.000 domaćinstava. Na trećem mestu po veličini nalazi se Bomhofsplas, nominalne snage 27,4 MW, takođe u Holandiji.

Sve tri elektrane instalirane su na nekadašnjim jezerima korišćenim za vađenje peska. Postavljene su na mestima gde su jezera najdublja, kako ne bi štetile biodiverzitetu.

Prednost plutajućih fotonaponskih parkova je što ne zauzimaju zemljište i sprečavaju isparavanje vode. Rezultati nedavnog istraživanja u Brazilu pokazali su da mogu da smanje isparavanje za do 60 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

24. februar 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

24. februar 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

24. februar 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

24. februar 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU