Voda

Plutajuće solarne elektrane ograničavaju isparavanje vode iz jezera

Plutajuci fotonaposnski sistemi sprecavaju isparavanje vode

Foto: iStock

Objavljeno

16.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Klimatske promene dovode do sve jačih suša. Kada nastupi sušni period, uloga akumulacija i sigurnosti snabdevanja vodom postaje izuzetno važna. Pri visokim temperaturama, iz akumulacija ispari velika količina vode. Rezultati istraživanja urađenog na akumulaciji Pasauna u Brazilu pokazali su da fotonaponski paneli postavljeni na površini jezera mogu da smanje isparenje do čak 60 procenata.

Akumulacija Pasauna u državi Parana nastala je pregrađivanjem istoimene reke 1990. godine. Zauzima 8,5 kvadratnih kilometara, a prosečna dubina je 6,5 metara. Ukupna zapremina jezera iznosi 69,3 miliona kubnih metara. Ova akumulacija snabdeva 20 odsto obližnjih gradova Kuritiba, Araukarija i Kampo Largo.

Na Pasauni je 2019. godine instaliran mali plutajući fotonaponski sistem. Kapacitet mu je 130 kilovata. Na platformi od 1.265 kvadratnih metara, dakle veoma maloj površini u poređenju sa celim jezerom, nalazi se 396 solarnih modula. Ti modularni uređaji mogu se lako ukloniti ili dodati, a postoji i mogućnost proširenja.

Zaključci istraživanja

Naučnici sa Državnog univerziteta u Ponta Grosi u Brazilu i Univerziteta Luizijana u Sjedinjenim Državama zajednički su istraživali uticaj plutajućih solarnih panela na brzinu isparavanja vode iz akumulacija vode. Koristili su Penmam-Monteitovu metodu, koju je preporučila Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Otkrili su da je za godinu dana isparilo 4,47 miliona kubika. Ta količina odgovara 10,4 odsto lokalne potrošnje vode. Isparavanje je, očekivano, bilo najveće tokom leta i proleća.

Povećanje snage plutajuće solarne elektrane na pet megavata bio bi dovoljno da se spreči isparavanje vode za snabdevanje 196 ljudi

Kad bi se plutajući fotonaponski sistem proširio na pet megavata, sprečio bi isparavanje vode dovoljne za snabdevanje 196 ljudi godišnje. Takvo postrojenje bi zadovoljilo potražnju 2.564 stanovnika za električnom energijom.

Kada bi paneli pokrivali celu površinu akumulacije Pasauna, količina ušteđene vode mogla bi dostići 2,69 miliona kubika godišnje, što je dovoljno za snabdevanje 35.262 ljudi.

Problemi

Autori studije su, pozivajući se na neke naučne radove, naveli da plutajući fotonaponski sistemi pozitivno utiču na kvalitet vode usled ograničavanja rasta algi. Međutim, tu tvrdnju treba uzeti sa rezervom.

Postoje naznake da nedostatak sunčeve svetlosti podstiče razmnožavanje toksičnih algi i smanjuje količinu kiseonika u dubljim slojevima vode te da to šteti flori i fauni i utiče na dinamiku ugljenika. To implicira da pokrivenost mora da se ograniči.

Neke studije su ukazale na rizike od kontaminacije iz materijala od kojih su sačinjeni fotonaponski paneli i od uticaja elektromagnetnog polja oko kablova. Kako se za izgradnju i održavanje koriste plovila, moguća su i izlivanja hemikalija.

Zbog svega navedenog, građani Bugarske se bune protiv plana izgradnje velike plutajuće solarne elektrane na veštačkom jezeru Ogosta na severozapadu zemlje. Oni su izrazili bojazan da će postrojenje snage 500 megavata do 1,5 gigavata naštetiti ekosistemu i lišiti ih osnovnih prihoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

16. februar 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

16. februar 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

16. februar 2023. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

16. februar 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC