OIE

Slovenija spremila zakon o lokacijama za solarne parkove, vetroelektrane

Slovenija zakon lokacijama solarne parkove vetroelektrane

Foto: Ministarstvo za životnu sredinu, klimu i energiju

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za životnu sredinu, klimu i energiju Slovenije predstavilo je nacrt zakona o određivanju lokacija za elektrane na obnovljive izvore s ciljem da uredi tu oblast u pogledu prostornog planiranja i ubrza izgradnju.

Slovenija zaostaje na polju iskorišćavanja solarne, a pogotovo energije vetra, izjavio je ministar za životnu sredinu, klimu i energiju Bojan Kumer. On je predstavio nacrt zakona o određivanju lokacija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i istakao da je cilj donošenja tog akta da se ohrabri investiranje u ovom sektoru. U celoj zemlji su u pogonu samo dve vetroturbine.

Neki zaštitnici životne sredine su kritikovali odredbe kojima se otvara put za pojednostavljivanje postupka za utvrđivanje uticaja na životnu sredinu. Naime, Slovenija se prilagođava planu REPowerEU Evropske unije, koji je zamišljen tako da što pre obori ovisnost od ruskih fosilnih goriva na nulu i ubrza uvođenje zelene energije.

Parkirališta, bivši rudnici, zemljište pored puteva imaju ogroman potencijal

Nacrt obuhvata i oblast uređaja za skladištenje energije i proceduru za priključivanje elektrana na strujnu mrežu. Zamisao je da se odrede specijalne zone za korišćenje obnovljivih izvora, ali i da se iskoriste ograde za prigušivanje buke na auto-putevima, zemljište pored glavnih putnih pravaca kao i degradirano poljoprivredno zemljište. Druga mesta povoljna za solarne panele su parkirališta, krovovi i delovi koje su ranije zauzimali rudnici.

Ministarstvo namerava da omogući korišćenje zemljišta za više svrha. Autori predloga navode da će prvobitna namena morati da se zadrži. Oni žele, na primer, da uvedu mogućnost instaliranja solarnih i vetroelektrana na veštačkim jezerima i podizanja vetroturbina u šumama.

Još nije utvrđen uticaj plutajućih solarnih elektrana na život u vodi

Grupa biologa i aktivista je izrazila bojazan da će plutajuće solarne elektrane ugroziti život u u vodi zbog manjka svetla. Obrazložili su da na raspolaganju nema nikakvog relevantnog naučnog istraživanja. Istakli su i da bi takvi paneli verovatno previše zagrevali vodu.

Ministar Bojan Kumer je upozorio da Slovenija kasni u ispunjavanju ciljeva vezanih za udeo obnovljive energije te da se stalno povećava kompenzacija koju država plaća drugim zemljama EU da nadoknade manjak u njeno ime. Cilj za 2030. je 27 odsto ali, po nedavnim najavama, predstojeća revizija će podići nivo na između 35 i 45 procenata.

Korišćenje poljoprivrednog zemljišta i prirodnih staništa za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora postalo je tema žustrih rasprava u Evropi i šire, budući da se to obično loše odražava na proizvodnju hrane i biodiverzitet.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

30. januar 2023. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

30. januar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

30. januar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

30. januar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta