OIE

Slovenačka prenosna i distributivna mreža mogu da prihvate 1,8 GW većih solarnih elektrana

Slovenacka mreza moze da prihvati 1,8 GW solarnih elektrana

Foto: Franz W. from Pixabay

Objavljeno

20.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački operator prenosnog sistema ELES i operator distributivnog sistema SODO napravili su pregled lokacija na kojima postoji tehnički potencijal za priključenje većih solarnih elektrana, i to snage veće od 10 megavata (MW) na prenosnoj i snage veće od 5 MW na distributivnoj mreži. Njihova analiza je pokazala da na prenosnu i distributivnu mrežu mogu da se priključe elektrane ukupne snage 1.826 MW.

Pregled mogućnosti integracije većih solarnih elektrana u elektroenergetsku mrežu Slovenije prvenstveno je namenjeno investitorima i predstavlja način za postizanje vladinog plana o instaliranju solarnih elektrana snage 1 gigavat (GW) do 2025. godine. A, takođe je i deo šireg akcije slovenačke vlade da poveća korišćenje obnovljivih izvora energije.

Instalaciju solarnih elektrana snage 1 GW kao cilj postavio je premijer Robert Golob u julu kao jedan od prioriteta nove Vlade Slovenije. Sada je Ministarstvo za infrastrukturu objavilo procenu urađenu zajedno sa operatorom prenosnog sistema ELES-om i operatorom distributivnog sistema SODO-om.

Trenutno postoji najmanje 58 lokacija na kojima je moguće postaviti solarne elektrane snage veće od 10 MW

Ministarstvo je podsetilo da je Vlada, na sednici 14. jula, zadužila ministra nadležnog za energetiku da u saradnji sa operatorima mreža pripremi plan pogodnih lokacija za povećanja kapaciteta za proizvodnju električne energije iz solarne energije za 1.000 MW do 2025.

Ministarstvo je saopštilo da analiza pokazuje da na teritoriji Slovenije trenutno postoji najmanje 58 lokacija na kojima je na prenosnu mrežu, kojom upravja ELES, moguće postaviti solarne elektrane snage veće od 10 MW.

Potencijal je sličan u svih pet elektrodistribucija

Ukupan tehnički potencijal za priključenje solarnih elektrana na mreću ove kompanije procenjen je na 1.031 MW, saopštilo je ministarstvo.

Najveći potencijal imaju Podravska, Posavska, Osrednjeslovenska i Pomurska regija.

Na drugoj strani, procenjeni potencijal za integraciju fotonaponskih elektrana na distributivnu mrežu je 795 MW. Mogućnosti su, kako se navodi, slične u svih pet elektrodistribucija.

Ministarstvo je, takođe, pripremilo nekoliko nacrta zakona za ubrzanje ulaganja u obnovljive izvore energije i pokrenulo javne konsultacije za ove propise. Pripremila je i predlog petogodišnjeg dugoročnog plana za postizanje ciljeva za proizvodnju i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

20. septembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

20. septembar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

20. septembar 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

20. septembar 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena