OIE

Slovenačka prenosna i distributivna mreža mogu da prihvate 1,8 GW većih solarnih elektrana

Slovenacka mreza moze da prihvati 1,8 GW solarnih elektrana

Foto: Franz W. from Pixabay

Objavljeno

20.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački operator prenosnog sistema ELES i operator distributivnog sistema SODO napravili su pregled lokacija na kojima postoji tehnički potencijal za priključenje većih solarnih elektrana, i to snage veće od 10 megavata (MW) na prenosnoj i snage veće od 5 MW na distributivnoj mreži. Njihova analiza je pokazala da na prenosnu i distributivnu mrežu mogu da se priključe elektrane ukupne snage 1.826 MW.

Pregled mogućnosti integracije većih solarnih elektrana u elektroenergetsku mrežu Slovenije prvenstveno je namenjeno investitorima i predstavlja način za postizanje vladinog plana o instaliranju solarnih elektrana snage 1 gigavat (GW) do 2025. godine. A, takođe je i deo šireg akcije slovenačke vlade da poveća korišćenje obnovljivih izvora energije.

Instalaciju solarnih elektrana snage 1 GW kao cilj postavio je premijer Robert Golob u julu kao jedan od prioriteta nove Vlade Slovenije. Sada je Ministarstvo za infrastrukturu objavilo procenu urađenu zajedno sa operatorom prenosnog sistema ELES-om i operatorom distributivnog sistema SODO-om.

Trenutno postoji najmanje 58 lokacija na kojima je moguće postaviti solarne elektrane snage veće od 10 MW

Ministarstvo je podsetilo da je Vlada, na sednici 14. jula, zadužila ministra nadležnog za energetiku da u saradnji sa operatorima mreža pripremi plan pogodnih lokacija za povećanja kapaciteta za proizvodnju električne energije iz solarne energije za 1.000 MW do 2025.

Ministarstvo je saopštilo da analiza pokazuje da na teritoriji Slovenije trenutno postoji najmanje 58 lokacija na kojima je na prenosnu mrežu, kojom upravja ELES, moguće postaviti solarne elektrane snage veće od 10 MW.

Potencijal je sličan u svih pet elektrodistribucija

Ukupan tehnički potencijal za priključenje solarnih elektrana na mreću ove kompanije procenjen je na 1.031 MW, saopštilo je ministarstvo.

Najveći potencijal imaju Podravska, Posavska, Osrednjeslovenska i Pomurska regija.

Na drugoj strani, procenjeni potencijal za integraciju fotonaponskih elektrana na distributivnu mrežu je 795 MW. Mogućnosti su, kako se navodi, slične u svih pet elektrodistribucija.

Ministarstvo je, takođe, pripremilo nekoliko nacrta zakona za ubrzanje ulaganja u obnovljive izvore energije i pokrenulo javne konsultacije za ove propise. Pripremila je i predlog petogodišnjeg dugoročnog plana za postizanje ciljeva za proizvodnju i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica