OIE

Slovenija usvojila prostorni plan za vetropark Dolenja Vas

Slovenija prostorni plan vetropark Dolenja Vas

Foto: Ed White from Pixabay

Objavljeno

06.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

AAE iz Austrije je prošao važan korak za svoj projekat vetroelektrane Dolenja Vas, jer je Vlada Slovenije odobrila prostorni plan. Ta kompanija već upravlja jednom vetroturbinom u istom kraju, a u zemlji su do sada postavljene samo dve.

Novi premijer Robert Golob je izdejstvovao ubrzavanje pripreme za veliku izgradnju solarnih elektrana u Sloveniji, ali njegova vlada je još spora kad je reč o vetroparkovima.

U celoj zemlji su instalirane samo dve turbine. Jedna je u Griškom polju na jugozapadu Slovenije. Lokacija je u blizini sela Dolenja Vas u opštini Divača. Operater vetrenjače, AAE Naturstrom (Alpen-Adria Energie) iz gradića Kočah-Mauten ili Koče-Muta u austrijskom delu Koruške, planira da u istom kraju izgradi prvu veliku vetroelektranu.

U projektu Dolenja Vas je ostvaren napredak, budući da je Vlada Slovenije upravo odobrila prostorni plan. Predviđeno je da se postrojenje sastoji od 11 mašina od po najviše šest megavata. Stubovi mogu da budu visoki između 100 i 150 metara, a raspon elisa bi bio od 115 do 180 metara.

Projekat vetroparka u Divači je ranije odbačen na lokalnom referendumu

Po ranijem predlogu, trebalo je da bude 14 turbina od po 4,2 megavata. AAE projekat Dolenja Vas razvija preko svojih firmi AAE Gamit i AAE Ventur.

Mnogi meštani Divače su se protivili projektu, a on je čak odbačen na referendumu u susednom selu Senožeče. I opština se suprotstavljala predlogu izgradnje vetroelektrane.

Firma E-Grus, podružnica kompanije Savaprojekt, razrađuje projekat za vetropark snage do 90 megavata u istom području.

Vlada je takođe odobrila projekat unapređivanja dalekovoda od 110 kilovolti između Divače i Kopra, dužine trideset kilometara. Između ostalog, ta linija treba da pojača snabdevanje Luke Koper električnom energijom i tako doprinese njenom razvoju. Na primer, tamo do 2025. treba da se instaliraju punjači za brodove na struju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

6. januar 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

6. januar 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

6. januar 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

6. januar 2023. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost