OIE

Slovenija usvojila prostorni plan za vetropark Dolenja Vas

Slovenija prostorni plan vetropark Dolenja Vas

Foto: Ed White from Pixabay

Objavljeno

06.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

AAE iz Austrije je prošao važan korak za svoj projekat vetroelektrane Dolenja Vas, jer je Vlada Slovenije odobrila prostorni plan. Ta kompanija već upravlja jednom vetroturbinom u istom kraju, a u zemlji su do sada postavljene samo dve.

Novi premijer Robert Golob je izdejstvovao ubrzavanje pripreme za veliku izgradnju solarnih elektrana u Sloveniji, ali njegova vlada je još spora kad je reč o vetroparkovima.

U celoj zemlji su instalirane samo dve turbine. Jedna je u Griškom polju na jugozapadu Slovenije. Lokacija je u blizini sela Dolenja Vas u opštini Divača. Operater vetrenjače, AAE Naturstrom (Alpen-Adria Energie) iz gradića Kočah-Mauten ili Koče-Muta u austrijskom delu Koruške, planira da u istom kraju izgradi prvu veliku vetroelektranu.

U projektu Dolenja Vas je ostvaren napredak, budući da je Vlada Slovenije upravo odobrila prostorni plan. Predviđeno je da se postrojenje sastoji od 11 mašina od po najviše šest megavata. Stubovi mogu da budu visoki između 100 i 150 metara, a raspon elisa bi bio od 115 do 180 metara.

Projekat vetroparka u Divači je ranije odbačen na lokalnom referendumu

Po ranijem predlogu, trebalo je da bude 14 turbina od po 4,2 megavata. AAE projekat Dolenja Vas razvija preko svojih firmi AAE Gamit i AAE Ventur.

Mnogi meštani Divače su se protivili projektu, a on je čak odbačen na referendumu u susednom selu Senožeče. I opština se suprotstavljala predlogu izgradnje vetroelektrane.

Firma E-Grus, podružnica kompanije Savaprojekt, razrađuje projekat za vetropark snage do 90 megavata u istom području.

Vlada je takođe odobrila projekat unapređivanja dalekovoda od 110 kilovolti između Divače i Kopra, dužine trideset kilometara. Između ostalog, ta linija treba da pojača snabdevanje Luke Koper električnom energijom i tako doprinese njenom razvoju. Na primer, tamo do 2025. treba da se instaliraju punjači za brodove na struju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. januar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. januar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. januar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. januar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji