OIE

E-Grus će verovatno potražiti koinvestitora za svoj projekat vetroelektrane Golič

E Grus koinvestitora vetroelektrane Golic

Foto: Jason Blackeye on Unsplash

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

E-Grus će verovatno potražiti koinvestitora za svoj projekat vetroelektrane Golič od 80 ili 90 megavata kada dobije neophodne dozvole, otkriva direktor Aleš Jažovnik. Ta kompanija se nada da će uspeti da je pusti u rad 2027. godine.

E-Grus organizuje prezentacije svog projekta vetroelektrane za stanovništvo oblasti Kras. Ta firma za razvijanje investicija i konsultantske usluge planira da instalira pogon od 80 ili 90 megavata na planini Golič na jugozapadu Slovenije, na granici sa Hrvatskom.

U opticaju su dve varijante: izgradnja 80 vetroturbina od po jednog megavata i visine 50 metara ili da ih bude 30 sa kapacitetom po tri megavata, a u tom slučaju bi bile visoke 85 metara. Direktor kompanija Aleš Jažovnik je kazao za Balkan Green Energy News da je „veoma verovatno“ da će potražiti koinvestitora kada razvoj projekta bude pri kraju.

Savaprojekt je zadužen za projektovanje, dokumentaciju

E-Grus posluje u okviru kompanije Savaprojekt, koja sada radi na dokumentaciji za prostorno planiranje. Ona je pokrenula ovaj poduhvat i izradila idejni projekat. Jažovnik kaže da će Savaprojekt ostati zadužen za taj deo administrativnih aktivnosti za vetrofarmu Golič.

Aktuelni rok da se vetroelektrana pusti u rad 2027. će verovatno biti produžen

Teško je predvideti sva potencijalna odlaganja do kojih može da dođe u postupku prostornog planiranja i dobijanja dozvola, rekao je direktor. Istakao je da je aktuelni rok za puštanje pogona u rad 2027. godina, ali da je „vrlo moguće da će biti produžen“.

Odluka vlade o uvrštavanju Goliča u nacionalni prostorni plan se očekuje u oktobru, izjavio je Jažovnik i objasnio da bi njegova firma zatim objavila studiju o verzijama koncepcije vetroparka zajedno s izveštajem o uticaju na životnu sredinu i da će oni biti dati na javne konsultacije.

Najviše žalbi je zbog moguće buke

Neki od stanovnika kraških sela su izrazili zabrinutost zbog buke i njenog uticaja na zdravlje. Jažovnik napominje da će E-Grus sprovesti sve neophodne studije i primeniti mere ublažavanja eventualne štete. S druge strane, naglasio je da je firma u dosadašnjim aktivnostima na projektu već uračunala standarde Evropske unije kao što je preporučena razdaljina između vetrenjača i najbližih domaćinstava.

Konačni predlog bi trebalo da bude usvojen krajem 2024, nakon čega bi usledila priprema projektne dokumentacije kao i poziv za izvođača, izjavio je Jažovnik. Po trenutnom planu, očekuje se da izgradnja počne 2026. godine. E-Grus je zainteresovan za saradnju na još projekata u domenu energije iz obnovljivih izvora, dodao je.

Opština Kopar (Koper) bi godišnje na ime zauzimanja prostora dobijala tri odsto prihoda od vetroelektrane. Inače, u Sloveniji ima samo par malih vetroturbina, budući da se postojeći projekti razvlače godinama usled prepreka vezanih za zaštitu životne sredine i dobijanje dozvola.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. jun 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. jun 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. jun 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

10. jun 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije