OIE

Slovenački HSE otvorio Prapretno, najveću solarnu elektranu u zemlji

Slovenacki HSE otvorio Prapretno najvecu solarnu elektranu

Foto: HTZ / YouTube

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Hrastnik, deo regiona koji prolazi kroz ekonomsku transformaciju nakon gašenja rudnika uglja i termoelektrane, dobila je najveću solarnu elektranu u Sloveniji, a izgradio ju je HSE. U toku je još jedan sličan projekat. Pored toga, lokalna samouprava je upravo odobrila osnivanje energetske zadruge koja namerava da instalira najveći fotonaponski sistem u vlasništvu građana u zemlji.

Državni Holding Slovenske elektrarne (HSE), najveći proizvođač električne energije u zemlji, završio je solarnu elektranu Prapretno od tri megavata, najveću u zemlji. To postrojenje je izgrađeno na rehabilitovanom zemljištu na mestu nekadašnje deponije ugašene termoelektrane Trbovlje.

Kako se navodi u objavi, fotonaponski sistem kod mesta Prapretno pri Hrastniku može biti proširen na 13 megavata. Kompanija je ranije nagovestila da bi kapacitet povećala na 16 megavata. Opština Hrastnik je u Zasavju, jednom od dva regiona u zemlji koji se okreću od uglja i termoelektrana ka održivom razvoju. U tom kraju je već prestala eksploatacija uglja, kao i proizvodnja struje iz tog fosilnog goriva.

Male hidro, solarne elektrane za energetsku bezbednost

Premijer Janez Janša je svečano otvorio solarnu elektranu i ukazao na tekuću energetsku krizu i značaj izvora električne energije koji su što bliže domaćem prostoru. Zbog toga izgradnju malih hidroelektrana i malih solarnih elektrana ne treba podsticati samo u smislu zaštite životne sredine i potrebe za zelenom tranzicijom, nego i iz bezbednosnih razloga, dodao je.

„U našem planu je da u narednoj deceniji za oko polovinu domaćinstava obezbedimo struju iz energije sunca, za šta su potrebne milijarde investicija“, izjavio je Janša.

Generalni direktor Viktor Vračar kazao je da će HSE takođe investirati u proširenje solarne elektrane Zlatoličje-Formin i da razmatra mogućnosti za iskorišćavanje energije vetra.

Izvođač je bio HTZ, firma koja je potekla iz industrije uglja

Više od 8,7 miliona tona pepela i šljake iz termoelektrane Trbovlje je od 1986. do 2010. deponovano na ovoj lokaciji. Fotonaponsko postrojenje Prapretno se sastoji od 6.748 modula, a godišnja proizvodnja je procenjena na više od tri gigavat-sata, saopštio je HSE. To je ravno potrošnji struje osam stotina domaćinstava, dodala je kompanija.

Postrojenje je projektovao HSE invest, koji je takođe obezbedio dozvolu za izgradnju i nadgledao je. Izvođač je bio HTZ iz Velenja, firma koja se sprema za budućnost bez industrije uglja, iz koje je potekla. Ranije je takođe dobila ugovor za instaliranje solarne elektrane na kanalu hidroelektrane Zlatoličje.

Drugo fotonaponsko postrojenje biće postavljeno na mestu nekadašnjeg rudnika uglja

Župan odnosno načelnik Opštine Hrastnik Marko Funkl izjavio je da će projekat biti proširen na teritoriju susedne opštine. „Neka Hrastnik bude najsunčanija opština u Sloveniji!“, izjavio je.

Hrastnik ima ambiciju da dobije i najveći fotonaponski sistem u zajedničkom vlasništvu građana u Sloveniji. Lokalno veće je upravo odobrilo predlog da se osnuje energetska zajednica iliti zadruga.

Stanovnici Hrastnika će moći da se uključe u projekat krovnog solarnog sistema od 300 kilovata investicijama od po 150 evra po kilovatu

Budući solarni sistem, kapaciteta 300 kilovata, planiran je da se instalira na krovu osnovne škole. Vrednost projekta je procenjena na 235.000 evra, od čega bi Ministarstvo za infrastrukturu obezbedilo bespovratna sredstva za 20 odsto, a preostalih 60 procenata bi bilo pokriveno iz kredita. Građani će moći da učestvuju ulaganjem od 150 evra po kilovatu, otkrivaju u lokalnoj samoupravi.

Firma Rudis je krajem prošle godine objavila da na mestu bivšeg jalovišta i zatvorenog rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik izgradi solarnu elektranu nominalne snage 1,5 megavata.

Treba pomenuti da su i Severna Makedonija i Grčka ove nedelje svečano otvorile svoje najveće solarne elektrane, kapaciteta deset odnosno 204,3 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

8. april 2022. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

8. april 2022. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

8. april 2022. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

8. april 2022. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada