OIE

Slovenački HSE otvorio Prapretno, najveću solarnu elektranu u zemlji

Slovenacki HSE otvorio Prapretno najvecu solarnu elektranu

Foto: HTZ / YouTube

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Opština Hrastnik, deo regiona koji prolazi kroz ekonomsku transformaciju nakon gašenja rudnika uglja i termoelektrane, dobila je najveću solarnu elektranu u Sloveniji, a izgradio ju je HSE. U toku je još jedan sličan projekat. Pored toga, lokalna samouprava je upravo odobrila osnivanje energetske zadruge koja namerava da instalira najveći fotonaponski sistem u vlasništvu građana u zemlji.

Državni Holding Slovenske elektrarne (HSE), najveći proizvođač električne energije u zemlji, završio je solarnu elektranu Prapretno od tri megavata, najveću u zemlji. To postrojenje je izgrađeno na rehabilitovanom zemljištu na mestu nekadašnje deponije ugašene termoelektrane Trbovlje.

Kako se navodi u objavi, fotonaponski sistem kod mesta Prapretno pri Hrastniku može biti proširen na 13 megavata. Kompanija je ranije nagovestila da bi kapacitet povećala na 16 megavata. Opština Hrastnik je u Zasavju, jednom od dva regiona u zemlji koji se okreću od uglja i termoelektrana ka održivom razvoju. U tom kraju je već prestala eksploatacija uglja, kao i proizvodnja struje iz tog fosilnog goriva.

Male hidro, solarne elektrane za energetsku bezbednost

Premijer Janez Janša je svečano otvorio solarnu elektranu i ukazao na tekuću energetsku krizu i značaj izvora električne energije koji su što bliže domaćem prostoru. Zbog toga izgradnju malih hidroelektrana i malih solarnih elektrana ne treba podsticati samo u smislu zaštite životne sredine i potrebe za zelenom tranzicijom, nego i iz bezbednosnih razloga, dodao je.

„U našem planu je da u narednoj deceniji za oko polovinu domaćinstava obezbedimo struju iz energije sunca, za šta su potrebne milijarde investicija“, izjavio je Janša.

Generalni direktor Viktor Vračar kazao je da će HSE takođe investirati u proširenje solarne elektrane Zlatoličje-Formin i da razmatra mogućnosti za iskorišćavanje energije vetra.

Izvođač je bio HTZ, firma koja je potekla iz industrije uglja

Više od 8,7 miliona tona pepela i šljake iz termoelektrane Trbovlje je od 1986. do 2010. deponovano na ovoj lokaciji. Fotonaponsko postrojenje Prapretno se sastoji od 6.748 modula, a godišnja proizvodnja je procenjena na više od tri gigavat-sata, saopštio je HSE. To je ravno potrošnji struje osam stotina domaćinstava, dodala je kompanija.

Postrojenje je projektovao HSE invest, koji je takođe obezbedio dozvolu za izgradnju i nadgledao je. Izvođač je bio HTZ iz Velenja, firma koja se sprema za budućnost bez industrije uglja, iz koje je potekla. Ranije je takođe dobila ugovor za instaliranje solarne elektrane na kanalu hidroelektrane Zlatoličje.

Drugo fotonaponsko postrojenje biće postavljeno na mestu nekadašnjeg rudnika uglja

Župan odnosno načelnik Opštine Hrastnik Marko Funkl izjavio je da će projekat biti proširen na teritoriju susedne opštine. „Neka Hrastnik bude najsunčanija opština u Sloveniji!“, izjavio je.

Hrastnik ima ambiciju da dobije i najveći fotonaponski sistem u zajedničkom vlasništvu građana u Sloveniji. Lokalno veće je upravo odobrilo predlog da se osnuje energetska zajednica iliti zadruga.

Stanovnici Hrastnika će moći da se uključe u projekat krovnog solarnog sistema od 300 kilovata investicijama od po 150 evra po kilovatu

Budući solarni sistem, kapaciteta 300 kilovata, planiran je da se instalira na krovu osnovne škole. Vrednost projekta je procenjena na 235.000 evra, od čega bi Ministarstvo za infrastrukturu obezbedilo bespovratna sredstva za 20 odsto, a preostalih 60 procenata bi bilo pokriveno iz kredita. Građani će moći da učestvuju ulaganjem od 150 evra po kilovatu, otkrivaju u lokalnoj samoupravi.

Firma Rudis je krajem prošle godine objavila da na mestu bivšeg jalovišta i zatvorenog rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik izgradi solarnu elektranu nominalne snage 1,5 megavata.

Treba pomenuti da su i Severna Makedonija i Grčka ove nedelje svečano otvorile svoje najveće solarne elektrane, kapaciteta deset odnosno 204,3 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

8. april 2022. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

8. april 2022. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

8. april 2022. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

8. april 2022. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta