OIE

Na bivšem jalovištu rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik gradi se solarna elektrana

Na bivšem jalovištu rudnika Trbovlje gradi se solarna elektrana Blate

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Planirano je da solarna elektrana Blate ima maksimalnu snagu 1,5 megavata, što znači da će biti među najvećima u Sloveniji, najavljuju iz kompanije Rudis, koja namerava da je instalira na mestu nekadašnjeg rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik.

Opština Hrastnik je u svom prostornom planu lokaciju Blate, na mestu bivšeg rudnika uglja i jalovišta u kompleksu Trbovlje-Hrastnik, predvidela za fotonaponsko postrojenje. Kompanija Rudis sa sedištem u Trbovlju je u novembru dobila građevinsku dozvolu i najavljuje da će s radovima početi uskoro, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Procenjena vrednost ove investicije u centralnom delu Slovenije je 1,3 miliona evra, a nominalna snaga bi iznosila 1,5 megavata, tako da će biti među najvećim solarnim elektranama u zemlji, saopšteno je. Ukupna površina 2.600 monokristalnih prizemnih panela od po 600 vati iznosiće 6.500 kvadratnih metara, kažu u Rudisu.

Kompanija planira priključenje elektrane na mrežu u trećem kvartalu 2022. godine. Sva proizvedena energija biće isporučena u elektrodistributivnu mrežu, stoji u objavi.

Rudis je već izgradio jednu solarnu elektranu, na Kosovu*, sa svojom podružnicom LLT Kosova.

Zasavje je jedan od dva regiona zavisna od uglja u Sloveniji i tamošnje lokalne privrede prolaze kroz transformaciju

Vlada Slovenije sprovodi sanaciju bivšeg rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik i sprovodi mere za unapređenje kvaliteta života u regionu Zasavja, uz podsticanje preduzetništva i lokalnih kompanija. U Evropi se mnogi napušteni termoenergetski kompleksi preuređuju za namene koje ne ugrožavaju životnu sredinu.

Zasavje i Savinjsko-Šaleška su regioni Slovenije čije su lokalne privrede zavisne od uglja i trenutno su u postupku preorijentisanja ka zelenijim i održivijim rešenjima.

Holding Slovenske elektrarne – HSE bi po planu ubrzo trebalo da završi izgradnju prvog dela solarne elektrane Prapretno, takođe kod Hrastnika, na rehabilitovanoj deponiji nekadašnje termoelektrane Trbovlje. Po projektu je predviđeno da 2023. dostigne kapacitet od 16 megavata. Vlada je ove godine predložila da ugalj u Sloveniji prestane da se troši najkasnije 2033. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

21. decembar 2021. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

21. decembar 2021. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

21. decembar 2021. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

21. decembar 2021. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj