OIE

Na bivšem jalovištu rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik gradi se solarna elektrana

Na bivšem jalovištu rudnika Trbovlje gradi se solarna elektrana Blate

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Planirano je da solarna elektrana Blate ima maksimalnu snagu 1,5 megavata, što znači da će biti među najvećima u Sloveniji, najavljuju iz kompanije Rudis, koja namerava da je instalira na mestu nekadašnjeg rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik.

Opština Hrastnik je u svom prostornom planu lokaciju Blate, na mestu bivšeg rudnika uglja i jalovišta u kompleksu Trbovlje-Hrastnik, predvidela za fotonaponsko postrojenje. Kompanija Rudis sa sedištem u Trbovlju je u novembru dobila građevinsku dozvolu i najavljuje da će s radovima početi uskoro, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Procenjena vrednost ove investicije u centralnom delu Slovenije je 1,3 miliona evra, a nominalna snaga bi iznosila 1,5 megavata, tako da će biti među najvećim solarnim elektranama u zemlji, saopšteno je. Ukupna površina 2.600 monokristalnih prizemnih panela od po 600 vati iznosiće 6.500 kvadratnih metara, kažu u Rudisu.

Kompanija planira priključenje elektrane na mrežu u trećem kvartalu 2022. godine. Sva proizvedena energija biće isporučena u elektrodistributivnu mrežu, stoji u objavi.

Rudis je već izgradio jednu solarnu elektranu, na Kosovu*, sa svojom podružnicom LLT Kosova.

Zasavje je jedan od dva regiona zavisna od uglja u Sloveniji i tamošnje lokalne privrede prolaze kroz transformaciju

Vlada Slovenije sprovodi sanaciju bivšeg rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik i sprovodi mere za unapređenje kvaliteta života u regionu Zasavja, uz podsticanje preduzetništva i lokalnih kompanija. U Evropi se mnogi napušteni termoenergetski kompleksi preuređuju za namene koje ne ugrožavaju životnu sredinu.

Zasavje i Savinjsko-Šaleška su regioni Slovenije čije su lokalne privrede zavisne od uglja i trenutno su u postupku preorijentisanja ka zelenijim i održivijim rešenjima.

Holding Slovenske elektrarne – HSE bi po planu ubrzo trebalo da završi izgradnju prvog dela solarne elektrane Prapretno, takođe kod Hrastnika, na rehabilitovanoj deponiji nekadašnje termoelektrane Trbovlje. Po projektu je predviđeno da 2023. dostigne kapacitet od 16 megavata. Vlada je ove godine predložila da ugalj u Sloveniji prestane da se troši najkasnije 2033. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić