OIE

Slovenački HSE gradi solarnu elektranu Prapretno od 16 megavata

Slovenacki HSE solarnu elektranu Prapretno 16 megavata

Izgled projekta iz kompanijine prezentacije (HSE)

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Počela je instalacija najveće solarne elektrane u Sloveniji. HSE je saopštio da će postrojenje Prapretno od tri megavata na rehabilitovanom zemljištu na mestu nekadašnje deponije termoelektrane biti završeno do kraja godine. Kompanija planira da proširi kapacitet na 16 megavata.

Državni Holding Slovenske elektrarne ili HSE, najveći proizvođač električne energije u Sloveniji, položio je kamen temeljac za solarnu elektranu od tri megavata kod mesta Prapretno pri Hrastniku u Zasavju. Zasavski region je jedan od dva u zemlji čije se privrede smatraju zavisnim od uglja i prolaze kroz transformaciju.

Solarna elektrane Prapretno nalaziće se na rehabilitovanoj deponiji pepela i gipsa koja je pripadala ugašenoj termoelektrani Trbovlje. U istom kraju je prestao s radom i velik rudnik uglja. Plan je da kapacitet fotonaponskog pogona do kraja treće faze dostigne 16 megavata.

Slovenia HSE first phase 16 MW solar power Prapretno

Energetska tranzicija Zasavja uključuje proizvodnju zelenog vodonika

Ovo je daleko najveći razvijeni projekat svoje vrste u Sloveniji, gde trenutno nema sistema većeg od jednog megavata.

HSE-ova firma ćerka Dravske elektrarne Maribor (DEM) ranije je objavila plan za podizanje solarne elektrane od 30 megavata. Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), u vlasništvu HSE-a i GEN-a – takođe državnog preduzeća, razvija projekat solarne elektrane od šest megavata u blizini svoje hidroelektrane Brežice. Međutim, Prapretno pre njih dobio građevinsku dozvolu.

Slovenija radi na transformaciji svoja dva regiona zavisna od uglja

HSE je naglasio značaj zelene tranzicije ovog industrijskog područja i nagovestio da planira proizvodnju zelenog vodonika.

Prva faza fotonaponskog sistema Prapretno vredi 2,5 miliona evra

Kompanija projekat svoje šeste solarne elektrane implementira koristeći vlastite resurse. Procenila je troškove prve faze na 2,5 miliona evra bez poreza na dodatu vrednost.

„Početak izgradnje solarne elektrane Prapretno je priča o uspehu i s njom okrećemo novi, važan list u razvoju slovenačke energetike i društva, brizi za životnu sredinu i generalnom unapređenju kvaliteta svojih života“, izjavio je ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec i dodao da vlada ulaže napore da podigne „što je više moguće solarnih elektrana… što je pre moguće“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

7. jul 2021. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

7. jul 2021. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

7. jul 2021. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

7. jul 2021. - Axpo je saopštio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope