OIE

Slovenački HSE gradi solarnu elektranu Prapretno od 16 megavata

Slovenacki HSE solarnu elektranu Prapretno 16 megavata

Izgled projekta iz kompanijine prezentacije (HSE)

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Počela je instalacija najveće solarne elektrane u Sloveniji. HSE je saopštio da će postrojenje Prapretno od tri megavata na rehabilitovanom zemljištu na mestu nekadašnje deponije termoelektrane biti završeno do kraja godine. Kompanija planira da proširi kapacitet na 16 megavata.

Državni Holding Slovenske elektrarne ili HSE, najveći proizvođač električne energije u Sloveniji, položio je kamen temeljac za solarnu elektranu od tri megavata kod mesta Prapretno pri Hrastniku u Zasavju. Zasavski region je jedan od dva u zemlji čije se privrede smatraju zavisnim od uglja i prolaze kroz transformaciju.

Solarna elektrane Prapretno nalaziće se na rehabilitovanoj deponiji pepela i gipsa koja je pripadala ugašenoj termoelektrani Trbovlje. U istom kraju je prestao s radom i velik rudnik uglja. Plan je da kapacitet fotonaponskog pogona do kraja treće faze dostigne 16 megavata.

Slovenia HSE first phase 16 MW solar power Prapretno

Energetska tranzicija Zasavja uključuje proizvodnju zelenog vodonika

Ovo je daleko najveći razvijeni projekat svoje vrste u Sloveniji, gde trenutno nema sistema većeg od jednog megavata.

HSE-ova firma ćerka Dravske elektrarne Maribor (DEM) ranije je objavila plan za podizanje solarne elektrane od 30 megavata. Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), u vlasništvu HSE-a i GEN-a – takođe državnog preduzeća, razvija projekat solarne elektrane od šest megavata u blizini svoje hidroelektrane Brežice. Međutim, Prapretno pre njih dobio građevinsku dozvolu.

Slovenija radi na transformaciji svoja dva regiona zavisna od uglja

HSE je naglasio značaj zelene tranzicije ovog industrijskog područja i nagovestio da planira proizvodnju zelenog vodonika.

Prva faza fotonaponskog sistema Prapretno vredi 2,5 miliona evra

Kompanija projekat svoje šeste solarne elektrane implementira koristeći vlastite resurse. Procenila je troškove prve faze na 2,5 miliona evra bez poreza na dodatu vrednost.

„Početak izgradnje solarne elektrane Prapretno je priča o uspehu i s njom okrećemo novi, važan list u razvoju slovenačke energetike i društva, brizi za životnu sredinu i generalnom unapređenju kvaliteta svojih života“, izjavio je ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec i dodao da vlada ulaže napore da podigne „što je više moguće solarnih elektrana… što je pre moguće“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife