OIE

Slovenački HSE gradi solarnu elektranu Prapretno od 16 megavata

Slovenacki HSE solarnu elektranu Prapretno 16 megavata

Izgled projekta iz kompanijine prezentacije (HSE)

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Počela je instalacija najveće solarne elektrane u Sloveniji. HSE je saopštio da će postrojenje Prapretno od tri megavata na rehabilitovanom zemljištu na mestu nekadašnje deponije termoelektrane biti završeno do kraja godine. Kompanija planira da proširi kapacitet na 16 megavata.

Državni Holding Slovenske elektrarne ili HSE, najveći proizvođač električne energije u Sloveniji, položio je kamen temeljac za solarnu elektranu od tri megavata kod mesta Prapretno pri Hrastniku u Zasavju. Zasavski region je jedan od dva u zemlji čije se privrede smatraju zavisnim od uglja i prolaze kroz transformaciju.

Solarna elektrane Prapretno nalaziće se na rehabilitovanoj deponiji pepela i gipsa koja je pripadala ugašenoj termoelektrani Trbovlje. U istom kraju je prestao s radom i velik rudnik uglja. Plan je da kapacitet fotonaponskog pogona do kraja treće faze dostigne 16 megavata.

Slovenia HSE first phase 16 MW solar power Prapretno

Energetska tranzicija Zasavja uključuje proizvodnju zelenog vodonika

Ovo je daleko najveći razvijeni projekat svoje vrste u Sloveniji, gde trenutno nema sistema većeg od jednog megavata.

HSE-ova firma ćerka Dravske elektrarne Maribor (DEM) ranije je objavila plan za podizanje solarne elektrane od 30 megavata. Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), u vlasništvu HSE-a i GEN-a – takođe državnog preduzeća, razvija projekat solarne elektrane od šest megavata u blizini svoje hidroelektrane Brežice. Međutim, Prapretno pre njih dobio građevinsku dozvolu.

Slovenija radi na transformaciji svoja dva regiona zavisna od uglja

HSE je naglasio značaj zelene tranzicije ovog industrijskog područja i nagovestio da planira proizvodnju zelenog vodonika.

Prva faza fotonaponskog sistema Prapretno vredi 2,5 miliona evra

Kompanija projekat svoje šeste solarne elektrane implementira koristeći vlastite resurse. Procenila je troškove prve faze na 2,5 miliona evra bez poreza na dodatu vrednost.

“Početak izgradnje solarne elektrane Prapretno je priča o uspehu i s njom okrećemo novi, važan list u razvoju slovenačke energetike i društva, brizi za životnu sredinu i generalnom unapređenju kvaliteta svojih života”, izjavio je ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec i dodao da vlada ulaže napore da podigne “što je više moguće solarnih elektrana… što je pre moguće”.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.