OIE

HSE kreće u izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji

HSE najvece solarne elektrane Sloveniji

Slika: Solarimo from Pixabay

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna energetska kompanija Holding Slovenske elektrarne priprema se da za dva meseca u mestu Prapretno postavi kamen temeljac za najveću fotonaponsku elektranu u Sloveniji.

HSE je saopštio da je dobio građevinsku dozvolu za solarnu elektranu maksimalnog kapaciteta neznatno većeg od tri megavata. Taj proizvođač u vlasništvu države namerava da 3. jula postavi kamen temeljac na rehabilitovanom i zatvorenom delu deponije neopasnog otpada kod naselja Prapretno pri Hrastniku.

Najveći proizvođač struje iz obnovljivih izvora u zemlji saopštio je da će to biti najveći fotonaponski pogon u Sloveniji. Dodao je da će Prapretno „u roku od par meseci“ početi da isporučuje električnu energiju u mrežu.

Prvi koraci u uvođenju velikih fotonaponskih postrojenja

HSE-ova firma ćerka Dravske elektrarne Maribor (DEM) ranije je objavila plan za podizanje solarne elektrane od 30 megavata. Međutim, prema poslednjim informacijama, Prapretno je prvi sistem te vrste za koji je dobijena dozvola za izgradnju. Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), u vlasništvu HSE-a i GEN-a – takođe državnog preduzeća, razvija projekat solarne elektrane od šest megavata u blizini svoje hidroelektrane Brežice.

Prapretno je prvi projekat solarne elektrane u Sloveniji veličine iznad jednog megavata za koji je izdata građevinska dozvola

Svi postojeći fotonaponski sistemi u Sloveniji su ispod jednog megavata. Za projekat Prapretno je predviđen godišnji učinak od 3,4 gigavata, što odgovara potrošnji struje u osam stotina prosečnih domaćinstava u zemlji. Sastojaće se od 6.902 modula po 440 vati, navela je kompanija.

Oživljavanje proizvodnje struje u području bez nanošenja štete okolini

Menadžer projekta Nenad Trkulja izjavio je da će HSE kasnije proširiti kapacitet za proizvodnju energije na datoj lokaciji u centralnoj Sloveniji, navodeći da je to moguće s postojećom infrastrukturom. Ovo područje je ranije trpelo zbog posledica proizvodnje struje iz uglja u Trbovlju i povezanih rudnika, naglasio je.

Kompanija će tamo proizvoditi struju na način koji ne škodi životnoj sredini i bez ispuštanja gasova s efektom staklene bašte, kaže Trkulja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

11. maj 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. maj 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

11. maj 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

11. maj 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine