UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

HSE kreće u izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji

HSE najvece solarne elektrane Sloveniji

Slika: Solarimo from Pixabay

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna energetska kompanija Holding Slovenske elektrarne priprema se da za dva meseca u mestu Prapretno postavi kamen temeljac za najveću fotonaponsku elektranu u Sloveniji.

HSE je saopštio da je dobio građevinsku dozvolu za solarnu elektranu maksimalnog kapaciteta neznatno većeg od tri megavata. Taj proizvođač u vlasništvu države namerava da 3. jula postavi kamen temeljac na rehabilitovanom i zatvorenom delu deponije neopasnog otpada kod naselja Prapretno pri Hrastniku.

Najveći proizvođač struje iz obnovljivih izvora u zemlji saopštio je da će to biti najveći fotonaponski pogon u Sloveniji. Dodao je da će Prapretno “u roku od par meseci” početi da isporučuje električnu energiju u mrežu.

Prvi koraci u uvođenju velikih fotonaponskih postrojenja

HSE-ova firma ćerka Dravske elektrarne Maribor (DEM) ranije je objavila plan za podizanje solarne elektrane od 30 megavata. Međutim, prema poslednjim informacijama, Prapretno je prvi sistem te vrste za koji je dobijena dozvola za izgradnju. Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), u vlasništvu HSE-a i GEN-a – takođe državnog preduzeća, razvija projekat solarne elektrane od šest megavata u blizini svoje hidroelektrane Brežice.

Prapretno je prvi projekat solarne elektrane u Sloveniji veličine iznad jednog megavata za koji je izdata građevinska dozvola

Svi postojeći fotonaponski sistemi u Sloveniji su ispod jednog megavata. Za projekat Prapretno je predviđen godišnji učinak od 3,4 gigavata, što odgovara potrošnji struje u osam stotina prosečnih domaćinstava u zemlji. Sastojaće se od 6.902 modula po 440 vati, navela je kompanija.

Oživljavanje proizvodnje struje u području bez nanošenja štete okolini

Menadžer projekta Nenad Trkulja izjavio je da će HSE kasnije proširiti kapacitet za proizvodnju energije na datoj lokaciji u centralnoj Sloveniji, navodeći da je to moguće s postojećom infrastrukturom. Ovo područje je ranije trpelo zbog posledica proizvodnje struje iz uglja u Trbovlju i povezanih rudnika, naglasio je.

Kompanija će tamo proizvoditi struju na način koji ne škodi životnoj sredini i bez ispuštanja gasova s efektom staklene bašte, kaže Trkulja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici