OIE

Slovenija sa 10 miliona evra subvencioniše male solarne elektrane

slovenija subvencije male solarne elektrane

Slika: Solarimo from Pixabay

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vladina kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku obezbedila je pet miliona evra iz Kohezionog fonda Evropske unije kako bi ukupno 10 miliona evra bilo podeljeno u vidu podsticaja za male fotonaponske elektrane. Državnu pomoć mogu da dobiju kompanije, preduzetnici i zadruge.

Subvencije su deo paketa za podsticanje upotrebe zelene energije u vrednosti od 30 miliona evra, koji je namenjen i za upotrebu obnovljivih izvora u daljinskom grejanju i instaliranje malih vetroparkova.

Javni poziv za bespovratne finansijske podsticaje za sufinansiranje kupovine i ugradnje solarnih sistema snage do 10 megavata (MW) raspisaće Ministarstvo infrastrukture. Subvencije se takođe mogu koristiti za sisteme za sopstvenu potrošnju i uređaje za skladištenje energije.

Kako je saopštila Vlada Slovenije, Kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku donela je odluku o finansijskoj podršci javnog poziva za sufinansiranje izgradnje malih solarnih elektrana.

Ukupan iznos sredstava namenjenih za sprovođenje tendera je deset miliona evra, od čega će pet miliona evra stići iz Kohezionog fonda, navela je Vlada.

Kompanije, preduzetnici i zadruge mogu da dobiti do tri odsto vrednsoti ulaganja u male solarne sisteme, saopštilo je ranije Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

29. april 2021. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

29. april 2021. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

29. april 2021. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

29. april 2021. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj