OIE

Slovenija sa 10 miliona evra subvencioniše male solarne elektrane

slovenija subvencije male solarne elektrane

Slika: Solarimo from Pixabay

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vladina kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku obezbedila je pet miliona evra iz Kohezionog fonda Evropske unije kako bi ukupno 10 miliona evra bilo podeljeno u vidu podsticaja za male fotonaponske elektrane. Državnu pomoć mogu da dobiju kompanije, preduzetnici i zadruge.

Subvencije su deo paketa za podsticanje upotrebe zelene energije u vrednosti od 30 miliona evra, koji je namenjen i za upotrebu obnovljivih izvora u daljinskom grejanju i instaliranje malih vetroparkova.

Javni poziv za bespovratne finansijske podsticaje za sufinansiranje kupovine i ugradnje solarnih sistema snage do 10 megavata (MW) raspisaće Ministarstvo infrastrukture. Subvencije se takođe mogu koristiti za sisteme za sopstvenu potrošnju i uređaje za skladištenje energije.

Kako je saopštila Vlada Slovenije, Kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku donela je odluku o finansijskoj podršci javnog poziva za sufinansiranje izgradnje malih solarnih elektrana.

Ukupan iznos sredstava namenjenih za sprovođenje tendera je deset miliona evra, od čega će pet miliona evra stići iz Kohezionog fonda, navela je Vlada.

Kompanije, preduzetnici i zadruge mogu da dobiti do tri odsto vrednsoti ulaganja u male solarne sisteme, saopštilo je ranije Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lutrijom pobednika aukcija vetroelektrane Nemackoj

Lutrijom do pobednika aukcija za vetroelektrane u Nemačkoj

15 September 2021 - Učesnici na aukciji za tri lokacije za vetroelektrane na moru upisali su nulu u rubrici za potrebnu državnu podršku, pa su pobednici određeni nasumično

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Tijana--Gajic_CWP-Global_ESG-Lead

Održivost u kompaniji CWP Global – Zašto čak i kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije treba da usvoje ESG standarde

14 September 2021 - Poslovanje na način koji uključuje brigu o životnoj sredini, društvu i korporativnom upravljanju (Environmental, Social and Governance - ESG) obezbeđuje zaštitu poslovnih ulaganja i doprinosi očuvanju vrednosti kako za kompanije tako i za društvo.