OIE

Slovenija sa 10 miliona evra subvencioniše male solarne elektrane

slovenija subvencije male solarne elektrane

Slika: Solarimo from Pixabay

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vladina kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku obezbedila je pet miliona evra iz Kohezionog fonda Evropske unije kako bi ukupno 10 miliona evra bilo podeljeno u vidu podsticaja za male fotonaponske elektrane. Državnu pomoć mogu da dobiju kompanije, preduzetnici i zadruge.

Subvencije su deo paketa za podsticanje upotrebe zelene energije u vrednosti od 30 miliona evra, koji je namenjen i za upotrebu obnovljivih izvora u daljinskom grejanju i instaliranje malih vetroparkova.

Javni poziv za bespovratne finansijske podsticaje za sufinansiranje kupovine i ugradnje solarnih sistema snage do 10 megavata (MW) raspisaće Ministarstvo infrastrukture. Subvencije se takođe mogu koristiti za sisteme za sopstvenu potrošnju i uređaje za skladištenje energije.

Kako je saopštila Vlada Slovenije, Kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku donela je odluku o finansijskoj podršci javnog poziva za sufinansiranje izgradnje malih solarnih elektrana.

Ukupan iznos sredstava namenjenih za sprovođenje tendera je deset miliona evra, od čega će pet miliona evra stići iz Kohezionog fonda, navela je Vlada.

Kompanije, preduzetnici i zadruge mogu da dobiti do tri odsto vrednsoti ulaganja u male solarne sisteme, saopštilo je ranije Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Pogledajte uzivo rode Sara Novko ptice

Pogledajte uživo kako rode Sara i Novko dobijaju ptiće

13 May 2021 - Bele rode u Saranovu kod Rače će ovih dana dobiti ptiće. Prenos događaja omogućen je pomoću 4G kamere sa solarnim napajanjem.

Struja ljude na Marsu ogromnih zmajeva

Struja se na Marsu može proizvoditi pomoću ogromnih zmajeva

12 May 2021 - Naučnici tvrde da energija za koloniju ljudi na Marsu može da se proizvodi pomoću velikih zmajeva koji će se u letu okretati i pokretati turbinu na zemlji

inovativnu ekolosku ideju takmicenje Battle of Minds

Prijavi svoju inovativnu ekološku ideju za takmičenje Battle of Minds

12 May 2021 - Učesnici i učesnice na konkursu Battle of Minds mogu da osvoje do 50.000 funti i dobiju priliku za praksu i profesionalni razvoj

eps solarne elektrane tender pepelista morava kolubara

Elektroprivreda Srbije sprema gradnju dve solarne elektrane snage 20 MW

12 May 2021 - EPS je raspisao tender za pripremu analize uslova za gradnju solarnih elektrana na pepelištima TE Morava i TE Kolubara A.