OIE

Slovenija sa 10 miliona evra subvencioniše male solarne elektrane

slovenija subvencije male solarne elektrane

Slika: Solarimo from Pixabay

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vladina kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku obezbedila je pet miliona evra iz Kohezionog fonda Evropske unije kako bi ukupno 10 miliona evra bilo podeljeno u vidu podsticaja za male fotonaponske elektrane. Državnu pomoć mogu da dobiju kompanije, preduzetnici i zadruge.

Subvencije su deo paketa za podsticanje upotrebe zelene energije u vrednosti od 30 miliona evra, koji je namenjen i za upotrebu obnovljivih izvora u daljinskom grejanju i instaliranje malih vetroparkova.

Javni poziv za bespovratne finansijske podsticaje za sufinansiranje kupovine i ugradnje solarnih sistema snage do 10 megavata (MW) raspisaće Ministarstvo infrastrukture. Subvencije se takođe mogu koristiti za sisteme za sopstvenu potrošnju i uređaje za skladištenje energije.

Kako je saopštila Vlada Slovenije, Kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku donela je odluku o finansijskoj podršci javnog poziva za sufinansiranje izgradnje malih solarnih elektrana.

Ukupan iznos sredstava namenjenih za sprovođenje tendera je deset miliona evra, od čega će pet miliona evra stići iz Kohezionog fonda, navela je Vlada.

Kompanije, preduzetnici i zadruge mogu da dobiti do tri odsto vrednsoti ulaganja u male solarne sisteme, saopštilo je ranije Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. april 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. april 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. april 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

29. april 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine