OIE

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slika: moerschy from Pixabay

Objavljeno

02.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo infrastrukture Slovenije planira da objavi tri javna poziva za dodelu subvencija. Prvi za korišćenje obnovljivih izvora energije u daljinskom grejanju, drugi za postavljanje malih solarnih elektrana, i treći za male vetroelektrane. Sredstva će biti dostupna samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.

Javni pozivi za dodelu državne pomoći za povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije trebalo bi da budu objavljeni u martu, navodi se na sajtu slovenačkog Ministarstva za infrastrukturu.

Za projekte u oblasti daljinskog grejanja planirano je 16 miliona evra.

Za daljinsko grejanje biće subvencionisana nabavka kotlove snage do 10 MW

Podsticaji će biti odobreni za ulaganja u nove daljinske sisteme i mikro sisteme koji koriste obnovljive izvore energije, kao i za proširenje takvih sistema. Pomoć će biti dostupna za kotlove snage do 10 MW u sistemima daljinskog grejanja i do 1 MW u mikro sistemima.

Ministarstvo će izdvojiti i deset miliona evra za izgradnju malih solarnih fotonaponskih elektrana, kao i još četiri miliona evra za vetroelektrane.

Kod solara i vetra moguće je refundiranje do tri odsto troškova investicije

Preduzeća, preduzetnici i zadruge moći će da konkurišu i za refundiranje do tri odsto ulaganja u projekte za korišćenje solarne i energije vetra. Prihvatljivi troškovi su kupovina i ugradnja uređaja za korišćenje solarne i energije vetra, uključujući uređaje za skladištenje energije.

Kada je reč o vetru, pokrivanje troškova biće moguće samo za vetroturbine snage od 50 kW do 10 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

2. mart 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

2. mart 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

2. mart 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

2. mart 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije