OIE

Slovenija 2020. skoro duplirala broj fotonaponskih sistema za samosnabdevanje

Slovenija 2020 duplirala fotonaponskih za samosnabdevanje

Slika: Reijo Telaranta from Pixabay

Objavljeno

07.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Broj domaćinstava, stambenih zgrada, malih firmi i energetskih zajednica u Sloveniji koji imaju uređaje za samosnabdevanje električnom energijom iz obnovljivih izvora popeo se na 8.641. Ukupni kapacitet je prošle godine skočio sa 52 na 103 megavata.

Uporedo s promenom regulative i uz niske cene opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, broj takvih sistema za samosnabdevanje u Sloveniji popeo se sa 4.684 na 8.641. Agencija za energiju je u godišnjem izveštaju navela da je kapacitet podignut sa 52 na 103 megavata.

Skoro sva postrojenja u ovoj kategoriji su fotonaponska. Njihov broj je takođe 2020. skoro udvostručen, sa 4.664 na 8.614. Radi poređenja, 2016. je bilo registrovano samo 131 postrojenje za vlastitu potrošnju. Agencija je dodala da očekuje ekspanziju na polju energetskih zajednica odnosno zadruga, kojih dosad gotovo da nije ni bilo.

Slovenia almost doubles self consumption solar power 2020
Slika: Broj uređaja za proizvodnju struje za samosnabdevanje u Sloveniji i njihova zbirna snaga (Agencija za energiju)

Prosečan sistem za samosnabdevanje ima 11,9 kilovata snage. Na spisku je samo 24 uređaja koji koriste vodu kao izvor, dok je tek tri komada na vetar. Niko još nije instalirao geotermalni sistem ili kogeneraciono postrojenje (CHP) koje bi proizvodilo električnu i toplotnu energiju iz obnovljivih izvora.

U navedenu kategoriju spadaju domaćinstva, stambene zgrade, male firme i energetske zajednice koji dosad nisu dobijali nikakve podsticaje od države za svoje uređaje. Kapacitet ne sme biti veći od 80 odsto snage priključka na distributivnu mrežu.

Slovenija ima sistem neto merenja (net metering) za vlasnike i operatere sistema za vlastitu potrošnju iz obnovljivih izvora. Ti uređaji višak struje predaju u mrežu. Ta količina može da se iskoristi do kraja kalendarske godine, kada se bilans vraća na nulu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konferencija solarna energija srbija balkan green energy news

Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji: sve je spremno za solarni bum

16 April 2021 - Zakon o obnovljivim izvorima energije konačno stvara uslove da se iskoristi veliki potencijal solarne energije, poruka je Prve velike konferencije o solarnoj energiji u Srbiji.

Koriscenje ciste energije uslov za poslovanje

Korišćenje čiste energije će postati uslov za poslovanje na svetskom tržištu

16 April 2021 - Postavljanje fotonaponskih sistema se isplati svima – od domaćinstava do velikih industrijskih potrošača energije, poručeno je na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji.

konferencija solarna energija srbija toplane

Veliki solarno-termalni projekti su pravo rešenje za daljinsko grejanje u Srbiji

14 April 2021 - Veliki solarno-termalni projekti su pravo rešenje za dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u Srbiji.

konferencija solarna energija srbija prozjumeri

Elektrodistribucija Srbije priprema pravila za ubrzano priključenje prozjumera

14 April 2021 - Operator distributivnog sistema će u narednih nekoliko meseci pripremiti nova pravila za ubrzano priključenje solarnih elektrana na domaćinstvima.