OIE

Slovenija 2020. skoro duplirala broj fotonaponskih sistema za samosnabdevanje

Slovenija 2020 duplirala fotonaponskih za samosnabdevanje

Slika: Reijo Telaranta from Pixabay

Objavljeno

07.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Broj domaćinstava, stambenih zgrada, malih firmi i energetskih zajednica u Sloveniji koji imaju uređaje za samosnabdevanje električnom energijom iz obnovljivih izvora popeo se na 8.641. Ukupni kapacitet je prošle godine skočio sa 52 na 103 megavata.

Uporedo s promenom regulative i uz niske cene opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, broj takvih sistema za samosnabdevanje u Sloveniji popeo se sa 4.684 na 8.641. Agencija za energiju je u godišnjem izveštaju navela da je kapacitet podignut sa 52 na 103 megavata.

Skoro sva postrojenja u ovoj kategoriji su fotonaponska. Njihov broj je takođe 2020. skoro udvostručen, sa 4.664 na 8.614. Radi poređenja, 2016. je bilo registrovano samo 131 postrojenje za vlastitu potrošnju. Agencija je dodala da očekuje ekspanziju na polju energetskih zajednica odnosno zadruga, kojih dosad gotovo da nije ni bilo.

Slovenia almost doubles self consumption solar power 2020
Slika: Broj uređaja za proizvodnju struje za samosnabdevanje u Sloveniji i njihova zbirna snaga (Agencija za energiju)

Prosečan sistem za samosnabdevanje ima 11,9 kilovata snage. Na spisku je samo 24 uređaja koji koriste vodu kao izvor, dok je tek tri komada na vetar. Niko još nije instalirao geotermalni sistem ili kogeneraciono postrojenje (CHP) koje bi proizvodilo električnu i toplotnu energiju iz obnovljivih izvora.

U navedenu kategoriju spadaju domaćinstva, stambene zgrade, male firme i energetske zajednice koji dosad nisu dobijali nikakve podsticaje od države za svoje uređaje. Kapacitet ne sme biti veći od 80 odsto snage priključka na distributivnu mrežu.

Slovenija ima sistem neto merenja (net metering) za vlasnike i operatere sistema za vlastitu potrošnju iz obnovljivih izvora. Ti uređaji višak struje predaju u mrežu. Ta količina može da se iskoristi do kraja kalendarske godine, kada se bilans vraća na nulu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

7. april 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

7. april 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

7. april 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

7. april 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije