Klimatske promene

Slovenačke opštine zajednički rade na napuštanju uglja

Udruzuju se slovenacke opstine kako bi spremno docekale dekarbonizaciju lokalnih privreda

Slika: lokalna samouprava Velenje

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednici lokalnih samouprava u dve slovenačke regije zavisne od uglja Savinjsko-Šaleškoj i Zasavje odlučili su da osnuju savet koji će nadgledati postupni prestanak korišćenja uglja i osigurati pravednu tranziciju za radnike i stanovnike pogođene promenama. U međuvremenu, slovenačka vlada je objavila akcione planove za napuštanje uglja u ovim regionima koji će pomoći Sloveniji da dobije novac iz Fonda za pravednu tranziciju, vrednog 17,5 milijardi evra.

Potez predsednika opština i objavljivanje akcionih planova deo su aktivnosti i priprema koje Slovenija preduzima kako bi što bezbolnije i organizovanije sprovela dekarbonizaciju energetskog sektora. U centru te tranzicije su termoelektrana Šoštanj i rudnik Velenje, a trenutno je u toku javna rasprava o strategiji za prestanak korišćenja uglja, koja za to predviđa 2033. godinu.

Na inicijativu predsednika opštine Velenje Petera Dermola, šest predsednika opština iz Savinjsko-Šaleške (SAŠA) regije i Zasavja sastalo se u Velenju kako bi zauzelo zajednički stav o sprovođenju restrukturiranja regiona uglja, saopštila je lokalna samouprava u Velenju.

Savet će nadgledati aktivnosti u okviru pravedne tranzicije

Predsednici opština odlučili su da formiraju savet u kojem će biti prvi ljudi lokalnih samouprava Velenje, Šoštanj, Šmartnega ob Paki, Zagorje, Hrastnik i Trbovlje. Članovi saveta biće i direktori agencija za razvoj regija SAŠA i Zasavje.

Savet će nadgledati razvoj aktivnosti u okviru pravedne tranzicije, jer samo jedinstvenim pristupom i snažnom podrškom države, ova tranzicija može biti pravedna, navodi se u saopštenju.

Predsednici opština su ovlastili razvojne agencije da pripreme predlog okvira za upravljanje pravednom tranzicijom.

Novac iz Fonda za pravednu tranziciju tek kada se odredi godina napuštanja uglja

U isto vreme Ministarstvo infrastrukture objavilo je akcione planove za tranziciju u regijama SAŠA i Zasavje. Planove je pripremila konsultantska kompanija Deloitte u saradnji sa regionalnim i nacionalnim akterima, saopštilo je Ministarstvo.

Planovi su deo tehničke pomoći Evropske komisije kroz projekat pripreme nacionalne strategije i akcionih planova za prestanak korišćenja uglja u slovenačkim regionima uglja. Planovi se zasnivaju na nacrtu nacionalne strategije za prestanak korišćenja uglja i restrukturiranje regiona uglja.

Akcioni planovi su osnova za dalju raspravu i pripremu regionalnih planova, koje će izraditi Vladina kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku i poslati ih Evropskoj komisiji kao anekse operativnog plana, koji će biti osnova za povlačenje sredstava iz Fonda za pravednu tranziciju.

Međutim, to će biti moguće tek nakon što se odredi godina prestanka upotrebe uglja, saopštilo je Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

22. jun 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

22. jun 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

22. jun 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

22. jun 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin