Klimatske promene

Slovenačke opštine zajednički rade na napuštanju uglja

Udruzuju se slovenacke opstine kako bi spremno docekale dekarbonizaciju lokalnih privreda

Slika: lokalna samouprava Velenje

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednici lokalnih samouprava u dve slovenačke regije zavisne od uglja Savinjsko-Šaleškoj i Zasavje odlučili su da osnuju savet koji će nadgledati postupni prestanak korišćenja uglja i osigurati pravednu tranziciju za radnike i stanovnike pogođene promenama. U međuvremenu, slovenačka vlada je objavila akcione planove za napuštanje uglja u ovim regionima koji će pomoći Sloveniji da dobije novac iz Fonda za pravednu tranziciju, vrednog 17,5 milijardi evra.

Potez predsednika opština i objavljivanje akcionih planova deo su aktivnosti i priprema koje Slovenija preduzima kako bi što bezbolnije i organizovanije sprovela dekarbonizaciju energetskog sektora. U centru te tranzicije su termoelektrana Šoštanj i rudnik Velenje, a trenutno je u toku javna rasprava o strategiji za prestanak korišćenja uglja, koja za to predviđa 2033. godinu.

Na inicijativu predsednika opštine Velenje Petera Dermola, šest predsednika opština iz Savinjsko-Šaleške (SAŠA) regije i Zasavja sastalo se u Velenju kako bi zauzelo zajednički stav o sprovođenju restrukturiranja regiona uglja, saopštila je lokalna samouprava u Velenju.

Savet će nadgledati aktivnosti u okviru pravedne tranzicije

Predsednici opština odlučili su da formiraju savet u kojem će biti prvi ljudi lokalnih samouprava Velenje, Šoštanj, Šmartnega ob Paki, Zagorje, Hrastnik i Trbovlje. Članovi saveta biće i direktori agencija za razvoj regija SAŠA i Zasavje.

Savet će nadgledati razvoj aktivnosti u okviru pravedne tranzicije, jer samo jedinstvenim pristupom i snažnom podrškom države, ova tranzicija može biti pravedna, navodi se u saopštenju.

Predsednici opština su ovlastili razvojne agencije da pripreme predlog okvira za upravljanje pravednom tranzicijom.

Novac iz Fonda za pravednu tranziciju tek kada se odredi godina napuštanja uglja

U isto vreme Ministarstvo infrastrukture objavilo je akcione planove za tranziciju u regijama SAŠA i Zasavje. Planove je pripremila konsultantska kompanija Deloitte u saradnji sa regionalnim i nacionalnim akterima, saopštilo je Ministarstvo.

Planovi su deo tehničke pomoći Evropske komisije kroz projekat pripreme nacionalne strategije i akcionih planova za prestanak korišćenja uglja u slovenačkim regionima uglja. Planovi se zasnivaju na nacrtu nacionalne strategije za prestanak korišćenja uglja i restrukturiranje regiona uglja.

Akcioni planovi su osnova za dalju raspravu i pripremu regionalnih planova, koje će izraditi Vladina kancelarija za razvoj i evropsku kohezionu politiku i poslati ih Evropskoj komisiji kao anekse operativnog plana, koji će biti osnova za povlačenje sredstava iz Fonda za pravednu tranziciju.

Međutim, to će biti moguće tek nakon što se odredi godina prestanka upotrebe uglja, saopštilo je Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.